fbpx
skoda ev sports car front

Elektromos sportautó érkezhet

ŠKODA vezető most először erősítette meg, hogy foglalkoznak egy elektromos sportautó fejlesztésével. Mindezt az Autoexpress brit magazinnak jelentette ki Christian Strube, aki a ŠKODA technikai fejlesztésekért felelős vezetője.  A modell egyike annak az 5 modellnek, amelyek 2025-ig mutatkoznak be. 

A ŠKODA teljes gőzzel beindította a holnap mobilitásának tervezését és fejlesztését. De nem csak előre tekint, hanem hátra is. Hiszen a márka 120 éves múltjában számos olyan modell található, amelyeknek mai utódjait fájóan hiányolják a rajongók. Mint kiderült, tisztában vannak ezzel a márka vezetésénél is, ezért – igaz elektromos alapokon – de belekezdtek egy sportos modell fejlesztésébe, melyhez az ihletet a legendás 110R modell adja. Ízlelgessük egy kicsit: elektromos sportautó a Škodától. Izgalmasan hangzik, igaz?

„Az az állítás, miszerint a ŠKODA története és autói csak a funkcionalitásról szólnak, teljesen alaptalan és hamis. A márka 120 éves múltja tele van érzelmekkel.”

Strube állításának bizonyítására a kétajtós 110R modellt hozta fel (itthon kevés került belőle forgalomba). A kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy a márka újra ilyen autót mutasson be, azt válaszolta: “Igen, de csak elektromos meghajtással.” Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy bár Strube tiltakozik ellene, de a márkát manapság valóban a praktikus és viszonylag érzelemmentes autókat gyártók közé sorolják. Az is igaz, hogy a Monte Carlo szériákkal, és az RS modellek révén találhatunk olyan modellt, amelyekért rajongani lehet. Sőt, a hamarosan bemutatandó Kodiaq Coupé modell is nehezen sorolható a praktikus autók közé. De a nagy dobás még hátra van. Sőt, igazából csak saccolni lehet, mikor mutatkozhat be egy elektromos sportautó a ŠKODA kínálatában.

2025-ig öt elektromos modell

Az elektromos mobilitás központi helyet foglal el a vállalat növekedési stratégiájában. A ŠKODA elektromos autóit a Volkswagen csoport MEB alaplemezeire építi fel, mely nagyfokú rugalmasságával tökéletes alapot nyújt akár egy új ŠKODA 110R számára is. Az MEB elektromos platform rugalmassága lehetővé teszi a gyártó számára, hogy egyetlen villanymotort helyezzenek el a hátsó tengelynél, mellyel ugyan a VISION E tanulmányautóhoz képest a teljesítménye valószínűleg csökkenne, viszont az elrendezése sokkal jobban tükrözné és idézné a mára klasszikussá vált ŠKODA 110 R motorelrendezését, és visszatérne a hátsókerék hajtás is a márkához. Ami a  formavilágát illeti, nagy a valószínűsége annak, hogy az a VISION E tanulmány megjelenéséből fogja az ihletet meríteni, azonban annál sokkal dinamikusabb és sportosabb megjelenést várhatunk.

elektromos sportautó

A ŠKODA modellkínálatának elektromos átalakítása 2019-ben veszi kezdetét a plug-in hibrid ŠKODA SUPERB megjelenésével. Ezt hamarosan, 2020-ban követik a teljesen elektromos hajtású változatok, elsőként a Citigo utódja. 2025-re a tervek szerint a különböző kategóriákban a ŠKODA öt elektromos modellel bővíti majd a kínálatot. A kérdés csak az, hányadik lesz a sorban a sportos modell. Feltéve persze, hogy lesz.

Skoda 110R

Ha másra is kíváncsi...

Új vezető a ŠKODA élén: Klaus Zellmer

Új vezető a ŠKODA élén: Klaus Zellmer

Klaus Zellmer július elsejétől vette át teljes jogkörrel márka irányítását. Első munkanapján rögtön egy igazgatósági üléssel kezdett. Korábbi cikkeink„Végre kezdődik!” – mondta Zellmer hivatalba lépésekor. "A ŠKODA büszke márka, erős gyökerekkel. Várom, hogy a ŠKODA...

bővebben

GO, FABIA GO!

Motorizáltságát és árát tekintve a FABIA GO a negyedik generációs FABIA alapkivitele, felszereltségét tekintve viszont nem. Az ellentmondás oka a magyar ŠKODA importőr által kínált limitált modell.  Korábbi cikkeinkRitkán kerül be az autóimportőrök tesztparkjába...

bővebben

Alexa, feltöltött már a CITIGO?

Ha ŠKODA CITIGOe iV, vagy mondjuk egy konnektoros hibrid SUPERB áll a garázsban, akkor ezentúl az Amazon Alexa használatával távolról elindíthatod vagy leállíthatod a töltésüket, de azt is ellenőrizheted, hogy mekkora a hatótáv éppen, szabályozhatod a légkondit és a...

bővebben

60 éves az OCTAVIA

Ha megkérünk valakit, hogy mondjon egy ŠKODA modellt, szinte biztos, hogy az Octaviát említi majd. Nem véletlenül, hiszen ez a név összeforrt a márkával.   Az első ŠKODA OCTAVIA 1959 januárjában látta meg a napvilágot. Az „Octavia” latinul azt  jelenti „nyolcadik”. A...

bővebben

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!