fbpx
SKODA Fabia dízelmotor

Búcsúzik a dízelmotor a Fabiától

A ŠKODA a Volkswagen-csoport márkái közül először jelentette be, hogy hamarosan nem kínál többé dízel erőforrást kisautóiba.  “A jövő évtől már nem szerelünk dízelmotort a Fabiába” – mondta Bernhard Maier, a ŠKODA vezérigazgatója a Handelsblattnak Frankfurtban, a nemrég véget ért autószalonon.

Bernhard Maier

A hátraarc a teljes modellsorozatra vonatkozik, és minden piacra igaz lesz, nem lesz kivétel. A jelenleg futó Fabia generáció 2014-ben mutatkozott be, és 2019 előtt nem is várható utódja. A dízel búcsú a jövőre menetrendszerűen érkező kisebb frissítéssel fog egybeesni. A Fabia jelenleg két 1,4 literes TDI-vel kapható, melyek 90 és 105 LE teljesítményt nyújtanak.

De miért lett feketebárány a dízel?

 

Bernhard Maier az egyre szigorodó károsanyagkibocsátási normákkal magyarázta a döntést.  Az alacsony kibocsátás érdekében egyre nagyobb összegeket kell költeni a fejlesztésre.  Ez az összeg szakértői számítások szerint, az elkövetkező években mintegy 1000 euróra is rúghat autónként. Ezt az összeget a gyártók csak az autók árának emelésével tudják finanszírozni, azonban egy ekkora többletet a Fabia vásárlói már nem lennének hajlandóak kifizetni. És ha mindehhez hozzávesszük, hogy csak idén eddig 5%-ot esett e dízelek piaci részesedése, könnyen belátható, hogy ez a racionális döntés. Persze ez a probléma nem csak a Škodát érinti, így várhatóan (előbb vagy utóbb), a többi márka is meglépi majd ezt. A döntés hatására valószínúleg nem fogják vásárlók megrohamozni a kereskedéseket, hiszen a kisautóknál a dízel részesedése sosem volt túl magas, és néhány éven belül az elektromos meghajtású modellek tökéletesen tudják majd helyettesíteni őket.

 

06 fabia 2048
New Auto: ilyen lesz a következő 10 év

New Auto: ilyen lesz a következő 10 év

A Volkswagen konszern a múlt héten mutatta be a következő tíz évre vonatkozó terveit, amelyek átvezetik a márkákat, köztük természetesen a ŠKODA-t is, a hagyományos modellek korából az elektromos modellek és az önvezetés korszakába. A New Auto a néhány hónappal...

bővebben

60 éves az OCTAVIA

Ha megkérünk valakit, hogy mondjon egy ŠKODA modellt, szinte biztos, hogy az Octaviát említi majd. Nem véletlenül, hiszen ez a név összeforrt a márkával.   Az első ŠKODA OCTAVIA 1959 januárjában látta meg a napvilágot. Az „Octavia” latinul azt  jelenti „nyolcadik”. A...

bővebben

FIGYELEM! Ez a posztunk ekkor frissült utoljára: 2018-08-21 . A benne szereplő Információk már érvényüket veszthették.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!