fbpx

Egy új ŠKODA modell

születése: az új KAROQ

Egy új ŠKODA modell kifejlesztése több évvel azelőtt kezdődik, hogy a bemutatóra sor kerülne, és a gyártási előkészületek is több hétig vagy inkább hónapokig tartanak. De mivel is telik ez az időszak? Miért kell ennyi idő, hogy egy új modell megjelenhessen? Ennek járunk most utána.

Az új Karoq
“Az első lépések a sorozatgyártás megkezdésétől számított 48 hónappal korábban kezdődnek. Az első és az egyik legfontosabb döntés gyártással kapcsolatos, vagyis felmérjük a gyártási lehetőségeket. Képesek leszünk-e az új modell gyártására a meglévő gyártósorokon vagy egy teljesen új beruházásban kell gondolkodnunk”- mondja Irena Šubrtová a Kvasiny-i gyárban dolgozó projektmenedzsment csapatból.

A végleges döntés, hogy egy modell megvalósul-e vagy sem, a sorozatgyártás előtt 33 hónappal történik meg. Ezt követően részletes terveket dolgoznak ki minden érintett terület bevonásával. A présszerszámokat és a hegesztőberendezéseket már két évvel a gyártás megkezdése előtt megrendelik.

“Az új ŠKODA modellek tervezésében már kezdetektől részt veszünk. Minden új modellhez rengeteg dokumentáció tartozik: az összes alkatrész részletes leírásától kezdve a szerelési és összeszerelési kézikönyvekig, a végső minőségellenőrzési utasításokig.”
Irena Šubrtová
“A technológiai fejlesztésből kapott legfontosabb információk magukban foglalják a jármű méreteit, a gyártáshoz szüksges tervezési adatokat és a szükséges alkatrészmennyiségeket is. Ezek alapján kell összehangolnunk a gyártásfejlesztés különböző állomásait is”- folytatja Irena Šubrtová.
SKODA Karoq
Mielőtt egy új ŠKODA modell sorozatgyártásba kerül, számos előszériás darabot készítenek, amelyekkel finomhangolni tudják a gyártás és a beszállítók együttműködését. Külön részleg foglalkozik az egyes alkatrészek minőségellenőrzésével, míg az összeszerelt modelleket elsősorban fejlesztők ellenőrzik és tesztelik.
Jiří Závorka
18 hónappal a sorozatgyártás megkezdése előtt a gyártás indításért felelős részleg munkatársai egyre aktívabban vesznek részt tervezési folyamatban.

“Ezen a ponton már rendszeresek a megbeszélések, melyeknek célja a projekt előrehaladásának és állapotának figyelemmel kísérése. Persze az egész folyamatba sokkal korábban bekapcsolódunk, elemezzük a gyártás elindításának költségeit, és meghatározzuk a szükséges előszériás járművek számát “- mondja Jiří Závorka a gyártáselőkészítési részlegtől.

“Az összeszerelősoron dolgozó munkatársak attól a pillanattól kezdve folyamatos képzést kapnak az új ŠKODA modell összeszerelésből, amikor az első alkatrészek beérkeznek a beszállítóktól. Így az már az első tesztmodellek összeszerelése is a képzéshez tartozik. Ez körülbelül a sorozatgyártás megkezdése előtt 8 hónappal történik”

A gyártáselőkészítési időszak alatt nyúzópróba-szerűen tesztelik a modelleket annak érdekében, hogy ellenőrizzék a beépítésre kerülő rendszerek tartósságát, funkcionalitását, ideértve az elektronikai rendszereket is.  “Ezek a tesztek részletesen kialakított és dokumentált terveken alapulnak, melyek garantálják, hogy a modell megfeleljen a homologizációs folyamatnak, hogy az egyes alkatrészek megfelelő terhelést kapjanak, és hogy elegendő tesztkilométert teljesítsenek. Meghatározzuk a gyártási darabszám felfutását is. Ez egy emelkedő görbét mintáz, mely meglehetősen alacsony számú járművel kezdődik, majd egy bizonyos idő alatt eléri a maximális gyártósori kapacitást “- tette hozzá Jiří Závorka.

Egy új ŠKODA modell születése

33 hónap a gyártásig: indul a bevásárlás

A sorozatgyártás megkezdése előtt 33 hónappal mozgásba lendül a beszerzési részleg is. Első lépésként össze kell állítaniuk azon alkatrészeknek a körét, amelyek gyártása különböző (technológiai, kapacitásbéli stb.) okokból nem oldható meg házon belül, ezért hatékonyabb, ha ezek előállítását külső beszállítókra bízzák.

“Egy új ŠKODA modell sorozatgyártása előtt 33 hónappal kezdjük el a beszállítók kiválasztását. Előzetesen megadjuk számukra a fejlesztőktől kapott összes technikai paramétert. Majd elkezdődik egy versenyeztetési folyamat, melynek során kiválasztjuk a legmegfelelőbb beszállítót. Ez a folyamat 4-6 hónapig tart. A saját gyártású alkatrészek kifejlesztése 27 hónappal a gyártás megkezdése előtt kezdődik, és általában 3 hónapig tart”- avat be a folyamatba Jan Bergman a beszerzési osztályról.
A fejlesztés során a legnehezebb dolga talán a beszerzőknek van, hiszen ezen időszak alatt az alkatrészek kialakítása és száma gyakran változik, és nekik rugalmasan kell reagálniuk a változó igényekre. És persze figyelniük kell a gazdaságossági szempontokra is.
Jan Bergman
“Legfontosabb feladatunk most az, hogy a gyártás megfelelő felfuttatása érdekében minden alkatrészt időben és elegendő mennyiségben beszerezzünk, hiszen a kereskedőktől érkező első jelek azt mutatják, hogy a KAROQ iránti igény hatalmas ” – zárja a beszélgetést Jan Bergman.

Egy új ŠKODA modell születése – az utolsó 12 hónap

Egy új ŠKODA modell születése

A sorozatgyártás indításának kijelölése.

Áttekintik, hogy a folyamatok az előre eltervezettnek megfelelően haladnak-e: a beszállítók az alkatrészeket a szükséges mennyiségben és minőségben képesek-e biztosítani, az érintett részlegek az ütemtervnek megfelelően haladnak-e feladatukkal. Ezek alapján kitűzik a gyártás indításának napját.

Egy új ŠKODA modell születése

Az előszériás modellek gyártásának kezdete.

Ezeknek az autóknak nem csak az a céljük, hogy a technikai megoldásokat és azoknak tartósságát teszteljék, de az is, hogy az összeszerelésük során a gyártási folyamatot is tökéletesíteni tudják.

Egy új ŠKODA modell születése

PVS – tesztsorozat.

Ezen tesztek során ellenőrzik a gyártáshoz szükséges rendszereket, hogy készen állnak-e problémamentes sorozatgyártásra.

Egy új ŠKODA modell születése

A nullszéria gyártása.

A gyártási / sorozatgyártási folyamat végső tesztje. Ennek során ellenőrzik a beépítésre kerülő alkatrészek sorozatgyártási minőségét, illetve a gyártáshoz használt célszerszámok működését.

Egy új ŠKODA modell születése

A sorozatgyártás megkezdése.

A nap, amikor az évekig tartó munka gyümölcse beérik, és legördül a gyártósorról az első, ügyfeleknek szánt modell.

FIGYELEM! Ez a posztunk ekkor frissült utoljára: 2019-09-02 . A benne szereplő Információk már érvényüket veszthették.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!