fbpx
Az új FABIA
Az új FABIA

Az új ŠKODA FABIA megmutatta magát

A FABIA a ŠKODA újkori történetének egyik ikonikus, és nagyon sikeres modellje. Az OCTAVIA után a második legkelendőbb ŠKODA, csak tavaly 206 000 darab talált gazdára világszerte. Így nem csoda, ha kiemelt figyelem övezi az új FABIA érkezését. Élőben majd csak a Genfi Autószalonon lehet először megnézni, de arra, hogy milyen újdonságokkal érkezik, már most rávilágítunk.

És ha már világítás. Ahogy az előzetesen már kiderült, az egyik legnagyobb újdonság, hogy az új FABIA LED-technológiájú első és hátsó lámpákkal is rendelhető lesz. Az új első lámpatestek formája is megváltozik, és ez a változás hatással van a hűtőmaszkra (mely még karakteresebb lett), illetve a lökhárító és a motorház vonalaira is. Összeségében sokkal „morcosabban” tekint a világra az új FABIA.
Az új FABIA
Persze ezeken kívül is van számos újdonság. Hiszen most először elérhető 18 colos könnyűfémkerekekkel a FABIA, és beltérben is számos dolog még kellemesebb lett. Megváltozott a műszerfal kialakítása, új kárpitok is elérhetőek a még kényelmesebb ülésekhez, és immár az elektromosan állítható és fűthető tükrök is az alapcsomag részeivé váltak. És persze az új FABIA nem is lenne igazi ŠKODA, ha nem gazdagodott volna újabb „Simply Clever” részletekkel. Ilyen a hátsó utasoknak szóló dupla USB port – akár tablet tartóval – vagy a csomagtérben a szőnyeg, melynek a két oldala eltérő kialakítást kapott. És itt is feltűnik a nagyobb ŠKODA modellekben már megkedvelt, kivehető LED elemlámpa, amely a csomagtérvilágításért is felelős.
Az új FABIA

Nemcsak jobban vigyáz, de jobban kényezteti is utasait az új FABIA.

Ahogy az lenni szokott, egy ilyen frissítés több olyan újdonságot is jelent, amelyek elsőre talán nem annyira látványosak, de a mindennapi használat során nagyon is sokat jelentenek. Ilyen például, hogy már minden infotainment rendszer 6,5 colos érintőkijelzővel érkezik, és mindhárom variáns szolgáltatásai között ott lesz a Bluetooth, az USB csatlakozó és az SD kártya foglalat. A Swing Plus és az Amundsen változatokban pedig elérhetővé válik a SmartLink+, amely segít abban, hogy Androidos vagy éppen „almás” telefonunkat használhassuk a rendszeren keresztül. Ezek mellett továbbra is elérhető lesz a ŠKODA Connect is.

A biztonság növelését szolgálja, hogy LED-es fényszórók rendelhetők lesznek Auto Light Assist funkcióval is, amely figyeli a szembejövő forgalmat, és automatikusan kapcsolja a fényszórókat országúti világításra. A holttérfigyelő rendszer a sávváltásokat teszi sokkal biztonságosabbá, és a tolatókamera mellé a tolatáskor a keresztirányú forgalmat figyelő rendszer is rendelhetővé válik. Ez utóbbi ugyan nem állítja meg az új FABIA-t veszély esetén, de az erre figyelmeztető jelzése sokat segíthet a vezetőnek tolatás közben.

Bye-Bye dízel

Az új FABIA elköszön a dízelmotoroktól, és csak benzinesekkel lesz elérhető. Az alapmotor az 1.0 literes szívó benzines lesz, kétféle (60 és 75 LE-s) teljesítménnyel. Ezek mellett a turbós egyliteresek lesznek majd csatasorban, 95 és 110 lovas változatban. Ez utóbbi 7 fokozatú DSG váltóval is választható.

<iframe src="https://skoda-bnr-devbeta.s3.amazonaws.com/unboxing/fabia-2018-final/index.html" width="1200" height="675" frameborder="0" allowfullscreen=""></iframe>

De miért kell állandóan változtatni?

Nos, a FABIA harmadik generációja már 4 éve, 2014-ben jelent meg. A mai világban pedig ennyi idő alatt sok minden más mellett, a vásárók igényei is nagyot változnak. A világban 14 millió autó talál gazdára az „A0”, tehát a kisautók kategóriájában. És bár a világ ezen a felén egy kisautótól eddig csak az volt az elvárás, hogy olcsó legyen, ez mára megváltozni látszik.
Az új FABIA
Az új FABIA
Ma már ebben a szegmensben is megjelentek azok az igények (magasabb kényelem, vezetést segítő rendszerek, korszerű infotainment megoldások), melyek nem az árat helyezik kizárólagosan középpontba. Németországban a vásárlók több, mint harmada a legmagasabb felszereltségű változatokat preferálja, és ez a szám folyamatosan növekszik. Persze sokak szerint a német vásárló nem jó példa, hiszen Európa vezető gazdaságáról van szó. De ez a folyamat megfigyelhető a „brexit” sújtotta Egyesült Királyságban, Csehországban, vagy éppenséggel nálunk is.
Stephanie Labussiere-Metz
„Kiemelt figyelemmel kísérjük ezeket a tendenciákat. A biztonság fokozása és a forma megújítása mellett, nagyon odafigyeltünk az új technológiák, és a vezetést segítő rendszerek kínálatának bővítésére is a FABIA frissítése során”- mondja Stephanie Labussiere-Metz, a FABIA termékmarketing-osztály vezetője. „A megváltozott vásárlói szokások lehetővé tették számunkra, hogy olyan technológiákat kínáljunk ügyfeleinknek, amelyek eddig csak nagyobb modelljeinkben voltak elérhetőek.”
Az új FABIA
Az új FABIA külső megújításáért a Jiří Hadaščok által vezetett tervező csapat volt a felelős.

Mióta dolgoznak a ŠKODA FABIA megújításán?

Minden új projekt, így a modellfrissítések is szigorú időrendet követnek. (Erről itt írtunk részletesebben.) A formaterv kialakítása végigkíséri a fejlesztési folyamatot. Ez egy teljesen új modellnél több évet jelent, és a gyártási szakaszig tart. Az új FABIA esetén az első vázlatok elkészítésétől a végleges formáig körülbelül 10 hónap telt el.

A harmadik generáció formaterve is az Ön munkája. Hogyan éli meg, hogy ezt a formatervet most meg kellett változtatnia? A lehetőséget látta benne, hogy valamit még jobbá tehet, vagy csak egy szükségszerű „felújításként” élte meg?

Mi tervezők ritkán mondjuk azt valamire, hogy tökéletes. Mindig maradnak részletek, amiket megváltoztatnánk. Nyilvánvaló, hogy egy teljesen új modell tervezése során sokkal szabadabban szárnyalhat a tervező fantáziája, de ilyenkor is ritkán sikerül elsőre olyan formát rajzolni, amin később a fejlesztés során nem változtat sokat az ember. A részletek folyamatos finomhangolása nagyon fontos, és hónapokig tart. Az is igaz, hogy egy modell frissítése még ennél is nagyobb kihívást jelent. Hiszen egy gyártásban lévő autónál rengeteg kötöttséget kell figyelembe venni. A forma legnagyobb része nem változhat, ami mégis, annak összhangban kell lennie a meglévő alkatrészekkel, a gyártási folyamatokkal, és mégis első pillantásra is egy új modell benyomását kell keltenie. Egy olyan sikeres modell átalakítás, mint a harmadik generációs FABIA különösen nagy felelősséggel jár, de mindez erős motivációt is jelent.

Milyen elgondolások jelennek meg az új FABIA formáiban?

Mi a ŠKODA Design-ban igyekszünk úgy tervezni az autókat, hogy azok találkozzanak a vásárlóink ízlésével. Úgy hiszem, hogy a frissítés új lendületet ad a formának. Mint amikor egy mély lélegzetet veszünk.  Az új FABIA formája elnyeri majd a tetszését nemcsak a sportos gondolkodású, de az eleganciára vágyó ügyfeleinknek is. Mellettük a fiatal családok számára is vonzó modell lett ismét a FABIA, hiszen tágasságával, a “Simply Clever” és a vezetést támogató megoldasáival az ő igényeiknek is megfelel.

Jiří Hadaščok

A frissítésén ugyanaz a tervezőrészleg dolgozott, mint a harmadik generációs Fabián. Kik voltak benne az eredeti csapatból?

A részlegünk folyamatosan bővül. Több, mint 100 kollégám van a világ 25 különböző országából. Ezek a kollégák a részlegen belül folyamatosan cserélődnek, projektről projektre. Folyton új ötleteket, megoldásokat keresünk a vezetőtervező irányításával. Mindezt úgy, hogy a márkára jellemző egyedi formanyelv tovább fejlődjön. Az új FABIA tervezésében nagyrészt olyan kollégák vettek részt, akik nem dolgoztak az eredeti formán. Ennek ellenére a munka során a végső tervekről mindig közösen döntünk, mindenki elmondhatja a véleményét és figyelembe is vesszük azt. Minden terv egy csapatmunka eredménye.

Melyek Ön szerint az új FABIA formájának legfontosabb elemei?

Sikerült kiemelnünk az autó sportos karakterét, miközben megmaradt a forma könnyedsége. És mindez teljes összhangban maradt a „kristály -dizájn” jegyeivel. A fényszórók, a karakteresebb hűtőrács és az első lökhárítók teljesen megváltoztatták a karosszéria jellegét. A hátsó lámpatestek a márkára jellemző „C” betűvel még jobban kiemelik mindezt. A hátsó lökhárítók is frissebb megjelenést kaptak, ahogy a könnyűfém kerekek is.

Végül, milyen fogadtatást kívánna az új FABIA számára?

Kívánom, hogy minden kisfiú kapja fel a fejét, ahogy elmegy mellette az utcán, hogy a kislányok mutogassanak rá, miközben azt mondják édesanyjuknak: „…nézd egy új FABIA!” Hogy aki vezeti, élvezze az út minden percét, hogy utasai is osztozzanak ebben az érzésben, és csaljon mosolyt mindannyiuk arcára.

Magyar beszállító miatt gyárt kevesebbet a ŠKODA

Magyar beszállító miatt gyárt kevesebbet a ŠKODA

Eddig azt gondoltuk, hogy a beszállítói oldalon a  COVID után rosszabb már nem lehet. Az élet azonban csak annyit mondott erre: fogd meg a söröm...A beszállítói lánc akadozása folyamatos gondot jelent a gyártóknak, és nem kivétel ezalól a ŠKODA AUTO sem. Először jött...

bővebben

60 másodpercben a megújult KAROQ-ról

Nem véletlen, hogy a ŠKODA KAROQ a cseh autógyártó legkelendőbb SUV-ja. Legújabb változata pedig 60 másodperc alatt téged is szerelembe ejt.Korábbi cikkeinkA ŠKODA KAROQ a kompakt SUV új változata a modell hagyományos erősségeire épít, műszaki újításokkal és...

bővebben

A ŠKODA AUTO megkettőzte a kábelkötegek gyártását

A ŠKODA AUTO az érintett beszállítókkal szoros együttműködésben részben áthelyezte a kábelkötegek gyártását Ukrajnából a Cseh Köztársaságba. Az autógyártó emellett további gyártási kapacitásokról is gondoskodott Marokkóban és más országokban. Az intézkedések célja,...

bővebben

60 éves az OCTAVIA

Ha megkérünk valakit, hogy mondjon egy ŠKODA modellt, szinte biztos, hogy az Octaviát említi majd. Nem véletlenül, hiszen ez a név összeforrt a márkával.   Az első ŠKODA OCTAVIA 1959 januárjában látta meg a napvilágot. Az „Octavia” latinul azt  jelenti „nyolcadik”. A...

bővebben

FIGYELEM! Ez a posztunk ekkor frissült utoljára: 2019-01-01 . A benne szereplő Információk már érvényüket veszthették.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!