fbpx
ŠKODA Kodiaq vs. Karoq

Kicsinyített más? ŠKODA KODIAQ vs. KAROQ

Mióta nem oly rég bemutatták, sokan tették fel a kérdést, hogy mennyiben különbözik az új ŠKODA KAROQ a KODIAQ-tól. A cseh Auto Idnes autós lapnak sikerült egy friss példányt az általuk használt Kodiaq mellé állítani. Nézzük tehát hogyan végződik a meccs: ŠKODA KODIAQ vs. KAROQ

A lap által megszerzett példány annyira új volt, hogy a kedvükért trélerrel hozták Mlada Boleslavba egyenesen a Kvasiny-i gyárból. Így míg az órájában csupán 17 kilométer volt, addig a rendszámtartójában csak egy típustábla. Ezért bár menet közben nem is tudták tesztelni – itthon tuti akasztottunk volna rá egy “P” rendszámot 🙂 –  azért a statikus összehasonlításból is sok dolog kiderült. Főleg, amikor egymás mellé állították a két modellt. A bemutató előtt sokan a KODIAQ kicsinyített másaként beszéltek a KAROQ-ról, közvetlenül egymás mellett látva a két modellt, gyorsan kijelenthetjük: ez nincs így.

Persze sok bennük a közös vonás, hiszen a ŠKODA “DNS”, a gének melyek összekötik a mai ŠKODA modelleket mindkettőben nagyon erősen ott vannak. A határozott élek, a “kristály” dizájn a lámpákban mindkét SUV-nak nagyon jól állnak. Külsőleg persze a legszembetűnőbb különbség a hosszúság. A KODIAQ nagy hátsó részének nyomát sem találjuk a KAROQ-on, persze az is igaz, hogy nincs is benne hátul plusz két ülés. A csomagoknak így is rengeteg hely jut, és mint később kiderül a hátsó helykínálatban a rövidebb KAROQ sem szégyenkezhet. Ami a képeken eddig nem látszott, de a valóságban szembetűnő: kívülről a KAROQ tényleg egy számmal kisebbnek érződik.

[image-comparator left="https://csakaskoda.hu/wp-content/uploads/2017/06/kodiaq_kisbefore.jpg" right="https://csakaskoda.hu/wp-content/uploads/2017/06/Karoq_kisafter.jpg" width="80" classes="hover"][/image-comparator]

Persze ezen nem kell csodálkozni, hiszen az általános vélekedés ellenére a KAROQ nem testvérmodellje a KODIAQ-nak. Az mindenesetre megnyugtató, hogy bár kisebb és olcsóbb is lesz a KAROQ, mint a KODIAQ, a belsejében ebből nem sokat fogunk érezni. Sem anyagminőségben, sem helykínálatban. Az utastérben hasonló műszerfal fogad: a gombok, a kapcsolók, a váltókar, a klíma panelja mind nagyon hasonló, vagy egyenesen a nagy medvéből érkezik. A 9,2 colos központi kijelző is ugyanazt tudja, mint a KODIAQ-ban. Kézifékkart is hiába keresnénk, elektromos változatot kapott a KAROQ is.

[image-comparator left="https://csakaskoda.hu/wp-content/uploads/2017/06/kodiaq_beltér.jpg" right="https://csakaskoda.hu/wp-content/uploads/2017/06/karoq_beltér.jpg" width="80" classes="hover"][/image-comparator]

KODIAQ vs. KAROQ – a tények:

KAROQ

Hosszúság (mm)

Szélesség (mm)

Csomagartó (liter)

KODIAQ

Hosszúság (mm)

Szélesség (mm)

Csomagtartó (liter)

KODIAQ vs. KAROQ

A legnagyobb különbség a két autó között a méret. A KAROQ 31 centiméterrel rövidebb, mint a KODIAQ, és a tengelytáv is kisebb 15 centiméterrel.  Ebből az következne, hogy belül is sokkal kisebbnek érződik. Nos, nem. Ha egy 180 cm magas vezető megpróbál beülni maga mögé, azt tapasztalhatja, hogy a hátsó ülésen a lába előtti tér mindössze 3 centiméterrel kisebb. Persze csodák most sincsenek. A hiányzó centik a csomagtér méretén mutatkoznak meg, hiszen az 130 literrel kisebb a Karoq-ban. De még így is 521(!) liter. Bőven elég családi használatra is.

Persze a hosszúság csak az egyik paraméter amitől tágas lesz a KAROQ. A másik fontos méret a szélesség. Azt kell mondanunk, hogy aki egy csókot szeretne lehelni kedvese arcára az anyósülésen, annak eléggé ki kell nyújtóznia majd. Gyakorlatilag, bár széltében is kisebb a KAROQ, ugyanakkora helyünk van, mint a KODIAQ-ban.

KODIAQ vs. KAROQ
KODIAQ vs. KAROQ
KODIAQ vs. KAROQ
KODIAQ vs. KAROQ

Mindezek remek hírek, hiszen annak ellenére, hogy belső térkínálatában és minőségében alig marad el a Kodiaq-tól, várhatóan annál sokkal kedvezőbb áron lehet majd megvásárolni. 

Próbáld ki mindkét modellt! Jelentkezz tesztvezetésre most:

Fotó: Martin Mičánek
Forrás: http://auto.idnes.cz/

KAROQ / KODIAQ TESZTVEZETÉS

2 + 1 =

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest