fbpx
Félretankolás
Félretankolás

Félretankolás? Benzint tankoltál dízel helyett vagy fordítva? Segítünk!

Ha ismeretségi körben egyáltalán szóba kerül egy félretankolás, általában egy széles, és kissé lenéző mosoly kiséri a történetet a többiek részéről. Pedig a benzinkutasok, vagy a szervizesek százszámra tudnak ilyen eseteket mesélni, amiket mi „hallomásból” és mindig “valaki mással” megtörténtként ismerünk. A felmérések is bizonyítják, hogy itthon bizony már minden 20. autóssal történt ilyesmi. De mit kell tenni, ha véletlenül veled esik meg a dolog? Segítünk!

Az átlag autós általában ugyanazzal az autóval jár nap mint nap. Mégis, a legtöbbször pont velük esik meg, hogy rossz üzemanyagot tankolnak autójukba. Miért? Mert amikor éppen nem a sajátjukat vezetik (szerviz csereautó, vagy esetleg a céges autó helyett egy másik), akkor megszokásból emelik le a töltőpisztolyt a kútoszlopról. És innen a dolog súlyossága már csak attól függ, hogy mikor veszik észre a tévedést. Mert ez bizony nem mindegy. Nagyon nem.

Félretankolás

Új jelölések a kutakon szeptembertől.

Egységesen jelölik majd a kutak töltőpisztolyán az üzemanyagokat. A sztenderd 95-ös benzint ezentúl egy körben elhelyezett E5 felirat, míg a dízelt egy négyzetben elhelyezett B7-es felirat jelöli. Az alternatív üzemanyagokat ezentúl egy rombusz alakú CNG, LPG, LNG jelöléssel látják el, míg a hidrogént a H2 felirat jelzi.

Amikor csak egy kevés benzint tankolok a dízeles autómba

A leggyakoribb eset, amikor benzin kerül a dízeles autóba. Ennek oka, hogy a vékonyabb benzines töltőpisztoly kényelmesen elfér a dízel autók töltőnyílásában. A ŠKODA egyes modelljeiben már megtalálható a félretankolás gátló, de nincs olyan megoldás, amit kellő kitartással ne lehetne legyőzni.

Alapszabályként fektessük le a félretankolás esetére, hogy semmiképpen se indítsuk el az autót, és a gyújtás ráadását is mellőzzük. Sőt, ha tehetjük a vezetőoldali ajtót se nyissuk ki. Hogy miért? A modern autók már ilyenkor üzemanyagot szívnak fel a tankból, hogy az indítás minél gyorsabb legyen (ez az a hang, amit az ajtó kinyitásakor hallhatunk).

Régebbi autók esetében – főleg ha szeretjük az izgalmakat – ha az üres tankba tényleg nagyon kevés (a tank méretéhez képest maximum 5 százaléknyi), legfeljebb 1-2 liter benzint tankoltunk, akkor menjünk be a shopba, mondjuk el mi történt, és fizessük ki a számlát. Ezután töltsük tele a tankot gázolajjal. Miután elindultunk, ahogy üresedik a tank, töltsünk utána ismét gázolajat.

DE! A fenti módszert semmiképpen nem javasoljuk a mai autók esetében. A modern befecskendezőrendszerek nagyon érzékenyek az üzemanyagra, így ha a fenti módszerrel próbálkoznánk, egy 30-50 000 forintos számla helyett akár milliós kiadással is számolhatunk. Ehelyett jobban járunk, ha felhívjuk például a Mobilitásgarancia segélyközpontját, és szakszerű segítséget kérünk.

Félretankolás

Teletankoltam benzinnel a dízel autómat

Ebben az esetben meg se próbáljunk elindulni az autóval, hiszen a motor komoly károsodást szenvedhet, sőt akár ki is gyulladhat. Kerüljük a gyújtás ráadását, csak annyira fordítsuk el a kulcsot, hogy a kormányzár kioldjon és toljuk félre az autónkat a kútoszloptól, amíg megérkezik a tréler. Figyelem! Amennyiben kulcs nélküli rendszer van autónkban, ne nyomjuk meg START gombot, és lehetőleg ne a vezetőoldali ajtón szálljunk be autónkba.

Félretankolás

Ha csak egy kevés gázolajat tankoltam a benzines autómba

Itt is igaz a fent említett (az üres dízeles tankba töltött 1-2 liternyi benzin) mennyiség. Ebben az esetben ugyanúgy kockázatot rejt az elindulás, miután telitankoltuk benzinnel autónkat. Csak éppen másfajtát. A benzines motorok kisebb mennyiségben ugyan legyűrik a gázolajat, és kigyulladni sem fognak. Viszont a gázolaj elégetettlenül távozik a kipufogóba, ahol a katalizátorokban komoly károkat okozhat. És persze a modern turbós motorok számára sem ideális a gázolaj megjelenése. Összeségében az autó elindul ugyan, de rosszabbul fog működni, és ha nem áll meg az autónk, akkor nagy valószínűséggel túléli a kalandot. De mivel egy katalizátor is többszázezres tétel, talán jobb nem kockáztatni.

Teli tank gázolaj benzines autóba

Ebben az esetben nincs mit tenni. Hasonlóan a fent említett ellenkező (benzin dízeles autóba) esethez, itt sem tanácsos a gyújtást ráadni vagy akárcsak kinyitni a vezetőoldali ajtót. Forduljunk inkább a Mobilitásgarancia segélyvonalához, és kérjük segítséget.

Félretankolás

Nem minden az, minek látszik

Ha bizonytalanok vagyunk tankolás előtt a dolgunkban, akkor keressük a tanksapka fedél belső oldalára ragasztott matricát, melyen feltűntetik, milyen üzemanyag való az autóba. Persze azért legyünk óvatosak, hiszen ha nincs angol nyelvismeretünk, akkor a „gasoline” feliratot könnyen félreérhetjük. Az ugyanis nem a gázolajat, hanem pont a benzint jelenti angolul. Ha UNLEADED ONLY, esetleg RON95, 95 (vagy RON 91-98) feliratot látunk a tankajtón, akkor benzint tankoljunk. A NAFTA vagy DIESEL pedig a gázolajat jelöli.

Mobilitásgarancia

Segélykérés az alábbi telefonszámokon lehetséges a nap 24 órájában az év minden napján:

+36 80 204 256
amely belföldről hívható, ingyenes zöld szám
+36 1 345 1781
külföldről is hívható telefonszám

New Auto: ilyen lesz a következő 10 év

New Auto: ilyen lesz a következő 10 év

A Volkswagen konszern a múlt héten mutatta be a következő tíz évre vonatkozó terveit, amelyek átvezetik a márkákat, köztük természetesen a ŠKODA-t is, a hagyományos modellek korából az elektromos modellek és az önvezetés korszakába. A New Auto a néhány hónappal...

bővebben

7 tipp, amiről minden Horvátországba utazónak tudnia kell

Idén nyáron is sokan választják nyaralásuk helyszínéül Horvátországot, ami érthető is. Hiszen az Adria gyöngyszemeként is emlegetett Horvátországba autóval néhány óra alatt eljuthatunk és élvezhetjük a tenger szépségét. Ha idén te is Horvátországba utazol családoddal...

bővebben

New Auto: ilyen lesz a következő 10 év

A Volkswagen konszern a múlt héten mutatta be a következő tíz évre vonatkozó terveit, amelyek átvezetik a márkákat, köztük természetesen a ŠKODA-t is, a hagyományos modellek korából az elektromos modellek és az önvezetés korszakába. A New Auto a néhány hónappal...

bővebben

60 éves az OCTAVIA

Ha megkérünk valakit, hogy mondjon egy ŠKODA modellt, szinte biztos, hogy az Octaviát említi majd. Nem véletlenül, hiszen ez a név összeforrt a márkával.   Az első ŠKODA OCTAVIA 1959 januárjában látta meg a napvilágot. Az „Octavia” latinul azt  jelenti „nyolcadik”. A...

bővebben

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!