fbpx
Páncélozott SUPERB
Páncélozott SUPERB

A bombabiztos SUPERB, avagy a páncélozott ŠKODA

Ha az utcán sétálsz el mellette, talán észre sem veszed, hiszen első pillantásra semmi különös. Kívülről olyan, mint a többi SUPERB: elegáns, mégis dinamikus forma, pengeéles vonalak, finom részletek a lámpák belsejében. A lemezek alatt azonban komolyan páncélozott a biztonság érdekében. Így meg sem kottyan neki egy AK47-ből leadott sorozat, egy kézigránát, vagy egy kis TNT.

A páncélozott autók egy teljesen külön kis szigetet alkotnak az autópiac tengerében, egy olyan szigetet, ahová nem találsz újsághirdetésekben szervezett utakat, és ahol a pénz mellett a legkeményebb valutának a diszkréció számít. Hiszen aki ilyen autót választ magának, annak jó oka van rá. Egy ilyen autó vásárlásával a legkevésbé sem szeretné, ha a rosszakarói felfigyelnének rá. Ezért sok vásárlónál szóba sem jöhetnek a kormányzati szerveknél oly népszerű páncélozott SUV-k. Kerülni a feltűnést. Ez az első számú szabály. A ŠKODA SUPERB tökéletes erre a célra, hiszen népszerűségének hála, megszokott látvány az utcákon.

Kettes számú szabály: ha támadás ér, a lehető leggyorsabban hagyd el területet

Minden autó legsérülékenyebb része a futómű, és azon belül is a gumik. Persze itt erről nem beszélhetünk, hiszen a defekttűrő abroncsok biztosítják a tovább haladást akkor is, ha támadás éri őket. A megerősített futóműre és fékre pedig nem csak a biztonság, de a jelentősen megnövekedett súly miatt is szüksége van a páncélozott Superbnek. A gumik és a futómű bírják, már csak egy jó motor kell, ami kellően nyomatékos és erős. E kettő együtt leginkább a dízelmotorokban van meg, így a választás a 2 literes 190 lovas erőforrásra esett. A végsebesség még a megnövekedett súly mellett is több, mint 190 km/h óra. Persze amikor a menekülés az első, nem árt ha tiszta az út előttünk. Ezért elrejtve beépítenek szirénát és megkülönböztető fényeket is.

páncélozott skoda

Menekülő út elzárva. Nincs más hátra, meg kell bíznod a technikában

A hármas számú szabály szerint ha támadás ér, és nincs mód a menekülésre, akkor bízz meg az autódban, és kérj azonnal segítséget. Bent ülők biztonságát 360 fokos védelem biztosítja. Nem csak lőfegyverek és robbanóanyagok ellen nyújt védelmet a páncélozott SUPERB, de különleges szellőzésével a gáztámadások sem jelentenek gondot. A veszély elmúltával pedig egy speciálisan kialakított vészkijáraton keresztül is elhagyhatjuk az autót. Akár a saját kommunikációs rendszeren keresztül riasztott segítség közreműködésével.

nintchdbpict000396609063
nintchdbpict000396609048
És itt a végére is értünk annak a listának, amelyen az elárulható részletek szerepelnek, hiszen a biztonság egyik záloga, hogy a technikai megoldások titkosak maradjanak. A ŠKODA egyébként már régóta készít különleges kivitelű járműveket a rendfenntartással és mentéssel foglalkozó szervezeteknek. Az első ilyen jármű – egy mentőautó – még 1906-ban készült el, az akkor az alapítók után a Laurin&Klement nevet viselő gyárban. Bár itthon is sok OCTAVIA és OCTAVIA RS rendőrautó van szolgálatban, ezek gyakorlatilag szériakivitelű autók, egy-két apróbb módosítástól eltekintve. Ez persze a beszerzési ár fényében érthető is. Hiszen egy ilyen speciális kivitelű SUPERB ára több, mint 35 millió forint. És bár ez a szériakivitelhez képest roppant drágának tűnhet, a saját piacán az egyik legjobb ár/értékarányú változat. Ha mégis egy ilyen kivitel érdekelne, akkor elég hosszú várakozási időre kell számítanod. Hiszen a normál 2-3 hónap szállítási határidő után még plusz 4 hét kell az átalakítások elvégzésére (igaz, ebben az autó “élőben” történő tesztelése is benne van). Ez azonban úgy tűnik nem is olyan hosszú, hiszen már több, mint 100 ilyen megrendelést szállított le a gyár.

Ugyan ilyen SUPERB tesztautóként nem érhető el, a hagyományos kiviteleket bármelyik márkakereskedésben kipróbálhatod. Jelentkezz tesztvezetésre vagy kérj ajánlatot itt:

Szeretnéd kipróbálni vagy megvenni?

7 + 10 =

Euro NCAP: ENYAQ iV és FABIA a kategória legjobbja 2021-ben

Euro NCAP: ENYAQ iV és FABIA a kategória legjobbja 2021-ben

Kitűnő eredménnyel zárt a ŠKODA: az Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) 2021-es tesztévének eredményei alapján a tisztán elektromos ŠKODA ENYAQ iV és a ŠKODA FABIA modell negyedik generációja kategóriájának legjobbjaként végzett. Korábbi cikkeinkAz új...

bővebben

A ŠKODA KAROQ új arca

Bemutatkozott a megújult KAROQ, és első pillantásra is vonzóra sikerült a plasztikai műtét. A SPORTLINE megújult, míg a SCOUT kikerült a kínálatból. Korábbi cikkeinkA ŠKODA KAROQ fontos a márka számára-- hiszen az OCTAVIA után a legjobban fogyó modell - és ez látszik...

bővebben

Jaroslav Povšík: az OCTAVIA teljesen elektromos lesz

Nem csodálkozunk, ha nem ismerős a név. Pedig Jaroslav Povšík már 45 éve dolgozik a ŠKODA AUTO-nál jelenleg a szakszervezet elnökeként képviseli a dolgozókat az igazgatótanácsban. A napokban adott interjút egy cseh lapnak.Korábbi cikkeink„Minimum 5 elektromos modellre...

bővebben

60 éves az OCTAVIA

Ha megkérünk valakit, hogy mondjon egy ŠKODA modellt, szinte biztos, hogy az Octaviát említi majd. Nem véletlenül, hiszen ez a név összeforrt a márkával.   Az első ŠKODA OCTAVIA 1959 januárjában látta meg a napvilágot. Az „Octavia” latinul azt  jelenti „nyolcadik”. A...

bővebben

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!