fbpx
Páncélozott SUPERB
Páncélozott SUPERB

A bombabiztos SUPERB, avagy a páncélozott ŠKODA

Ha az utcán sétálsz el mellette, talán észre sem veszed, hiszen első pillantásra semmi különös. Kívülről olyan, mint a többi SUPERB: elegáns, mégis dinamikus forma, pengeéles vonalak, finom részletek a lámpák belsejében. A lemezek alatt azonban komolyan páncélozott a biztonság érdekében. Így meg sem kottyan neki egy AK47-ből leadott sorozat, egy kézigránát, vagy egy kis TNT.

A páncélozott autók egy teljesen külön kis szigetet alkotnak az autópiac tengerében, egy olyan szigetet, ahová nem találsz újsághirdetésekben szervezett utakat, és ahol a pénz mellett a legkeményebb valutának a diszkréció számít. Hiszen aki ilyen autót választ magának, annak jó oka van rá. Egy ilyen autó vásárlásával a legkevésbé sem szeretné, ha a rosszakarói felfigyelnének rá. Ezért sok vásárlónál szóba sem jöhetnek a kormányzati szerveknél oly népszerű páncélozott SUV-k. Kerülni a feltűnést. Ez az első számú szabály. A ŠKODA SUPERB tökéletes erre a célra, hiszen népszerűségének hála, megszokott látvány az utcákon.

Kettes számú szabály: ha támadás ér, a lehető leggyorsabban hagyd el területet

Minden autó legsérülékenyebb része a futómű, és azon belül is a gumik. Persze itt erről nem beszélhetünk, hiszen a defekttűrő abroncsok biztosítják a tovább haladást akkor is, ha támadás éri őket. A megerősített futóműre és fékre pedig nem csak a biztonság, de a jelentősen megnövekedett súly miatt is szüksége van a páncélozott Superbnek. A gumik és a futómű bírják, már csak egy jó motor kell, ami kellően nyomatékos és erős. E kettő együtt leginkább a dízelmotorokban van meg, így a választás a 2 literes 190 lovas erőforrásra esett. A végsebesség még a megnövekedett súly mellett is több, mint 190 km/h óra. Persze amikor a menekülés az első, nem árt ha tiszta az út előttünk. Ezért elrejtve beépítenek szirénát és megkülönböztető fényeket is.

páncélozott skoda

Menekülő út elzárva. Nincs más hátra, meg kell bíznod a technikában

A hármas számú szabály szerint ha támadás ér, és nincs mód a menekülésre, akkor bízz meg az autódban, és kérj azonnal segítséget. Bent ülők biztonságát 360 fokos védelem biztosítja. Nem csak lőfegyverek és robbanóanyagok ellen nyújt védelmet a páncélozott SUPERB, de különleges szellőzésével a gáztámadások sem jelentenek gondot. A veszély elmúltával pedig egy speciálisan kialakított vészkijáraton keresztül is elhagyhatjuk az autót. Akár a saját kommunikációs rendszeren keresztül riasztott segítség közreműködésével.

nintchdbpict000396609063
nintchdbpict000396609048
És itt a végére is értünk annak a listának, amelyen az elárulható részletek szerepelnek, hiszen a biztonság egyik záloga, hogy a technikai megoldások titkosak maradjanak. A ŠKODA egyébként már régóta készít különleges kivitelű járműveket a rendfenntartással és mentéssel foglalkozó szervezeteknek. Az első ilyen jármű – egy mentőautó – még 1906-ban készült el, az akkor az alapítók után a Laurin&Klement nevet viselő gyárban. Bár itthon is sok OCTAVIA és OCTAVIA RS rendőrautó van szolgálatban, ezek gyakorlatilag szériakivitelű autók, egy-két apróbb módosítástól eltekintve. Ez persze a beszerzési ár fényében érthető is. Hiszen egy ilyen speciális kivitelű SUPERB ára több, mint 35 millió forint. És bár ez a szériakivitelhez képest roppant drágának tűnhet, a saját piacán az egyik legjobb ár/értékarányú változat. Ha mégis egy ilyen kivitel érdekelne, akkor elég hosszú várakozási időre kell számítanod. Hiszen a normál 2-3 hónap szállítási határidő után még plusz 4 hét kell az átalakítások elvégzésére (igaz, ebben az autó „élőben” történő tesztelése is benne van). Ez azonban úgy tűnik nem is olyan hosszú, hiszen már több, mint 100 ilyen megrendelést szállított le a gyár.

Ugyan ilyen SUPERB tesztautóként nem érhető el, a hagyományos kiviteleket bármelyik márkakereskedésben kipróbálhatod. Jelentkezz tesztvezetésre vagy kérj ajánlatot itt:

Szeretnéd kipróbálni vagy megvenni?

4 + 6 =

Elkezdődött a megújult Octavia gyártása

Elkezdődött a megújult Octavia gyártása

A Škoda Auto megkezdte a felfrissített Octavia sorozatgyártását a Mladá Boleslav-i fő üzemében. A márka bestsellerének felfrissített negyedik generációja többek között áttervezett hűtőrácsot, új, második generációs LED mátrix fényszórókat és a ChatGPT integrációját...

bővebben

60 másodpercben a megújult KAROQ-ról

Nem véletlen, hogy a ŠKODA KAROQ a cseh autógyártó legkelendőbb SUV-ja. Legújabb változata pedig 60 másodperc alatt téged is szerelembe ejt.Korábbi cikkeinkA ŠKODA KAROQ a kompakt SUV új változata a modell hagyományos erősségeire épít, műszaki újításokkal és...

bővebben

A MyŠkoda applikáció igazi svájci bicska lett

A MyŠkoda gyorsan a Škoda tulajdonosok legfontosabb alkalmazásává vált. Amellett, hogy lehetővé teszi az autó különböző funkcióinak elérését, a Powerpass segít a töltésben, és a legújabb verzióval pedig akár megrendelt autónk gyártását is nyomon követhetjük majd.A...

bővebben

60 éves az OCTAVIA

Ha megkérünk valakit, hogy mondjon egy ŠKODA modellt, szinte biztos, hogy az Octaviát említi majd. Nem véletlenül, hiszen ez a név összeforrt a márkával.   Az első ŠKODA OCTAVIA 1959 januárjában látta meg a napvilágot. Az „Octavia” latinul azt  jelenti „nyolcadik”. A...

bővebben

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!