fbpx
SKODA gyártás
SKODA gyártás

ŠKODA. Made in…?

Manapság, ha megkérdezünk valakit, hogy hol készülnek a Škodák, kapásból érkezik a válasz, hogy Csehországban. A márka iránt érdeklődők talán még hozzátetszik, hogy Mladá Boleslavban. Azonban néhány éven belül már lehet, hogy nem lesz ilyen magától értendő a válasz.

A ŠKODA minden évben rekordot dönt a kiszállított (legyártott) autók számát tekintve. Most azonban a márka elérkezett arra a pontra, hogy a további növekedés útjában nem a piac, hanem a gyártási kapacitás szűkössége áll. A pekingi szalonon erről is beszélt újságíróknak a ŠKODA igazgatóságának elnöke, Bernhard Maier.
Bernhard Maier

A ŠKODA üzemei Csehországban maximális kapacitáson dolgoznak. Tervezik új gyár építését, vagy a jelenlegik bővítését?

Több lehetőséget is vizsgálunk. Ezek között szerepel az új gyár építése is, de más lehetőségek is felmerültek. 3-4 hónapon belül döntés fog születni ebben az ügyben.

Kívülállóként jól érzékeljük, hogy Kína most a ŠKODA legfontosabb piaca?

Majdnem a legfontosabb. Kínában az éves értékesítésünk meghaladja a 300 000 darabot. De ezt szeretnénk jelentősen növelni még. Ezért is indítunk egy erős modelloffenzívát ebben az évben, kimondottan a SUV szegmensre fókuszálva, amely nagyon erősen növekszik Kínában is. Jelenleg az értékesített darabszám 40%-a ilyen modellekből áll, de mi szeretnénk ezt a számot 60%-ra emelni. Ezért is mutattuk be a szalonon az új KAMIQ-ot, és hamarosan más SUV modellekkel is piacra lépünk. 2020-ig meg akarjuk duplázni az értékesítéseinket Kínában, ami évi 600 000 autót jelent.

A SKODA Kínában

Hogyan tervezik ezt a célt elérni?

Első lépésként olyan autókat kell gyártanunk, amire nagy az érdeklődés. Ezért is jelentünk meg az új KAMIQ-al és még ebben az évben bemutatjuk a KODIAQ GT-t. Másodszor nagyon sokat kell invesztálni a helyi kollégák képzésébe. A fejlesztés és az értékesítés területén kulcsfontosságú, hogy felkészült emberek dolgozzanak, ha el akarjuk érni céljainkat.

Tervezik, hogy új piacokra is belép a ŠKODA?

Igen. Jelenleg 102 országban lehet ŠKODA modelleket vásárolni, de a következő 7 évben ezt a számot 120-ra szeretnénk emelni. Ebben az évben indult az értékesítés Szingapúrban és előkészítés alatt van a piacra lépésünk Dél-afrikában is. Reményeink szerint ez már jövőre megtörténhet, de van még bizonytalanság a történetben. De más lehetőségeket is vizsgálunk. Ha többet tudunk gyártani, akkor a lehetőségek is bővülnek.

Elkészült Skodák Mladá Boleslavban

Ehhez nyilván az kell, hogy jelentősen növeljék a gyártási kapacitásokat. Az imént már beszéltünk róla, hogy egy új gyár építését fontolgatják.

Igen, intenzíven foglalkozunk ezzel a kérdéssel, de jelenleg még nem született döntés. Egyelőre az előnyöket és a hátrányokat elemezzük. Kína ebből a szempontból jól áll, elegendő a gyártási kapacitásunk ahhoz, hogy 2020-ig megduplázzuk az értékesítésünket és évi 600 000 autót gyártsunk. Európában már más a helyzet, ott muszáj beruháznunk, hiszen a gyáraink teljes kapacitáson üzemelnek. A beruházás formája azonban még nem eldöntött. Az is felmerült, hogy a gyártási folyamatokat szervezzük át, vagy a gyártásunk egy részét áthelyezzük például Németországba, a VW konszern Osnabrücki gyárába, ahol jelenleg is a FABIA modellek fényezését végzik. De egyéb alternatívák is vannak még a kalapban. Akárhogy is, 3-4 hónapon belül döntést fogunk hozni ebben a kérdésben.

A ŠKODA AUTO megkettőzte a kábelkötegek gyártását

A ŠKODA AUTO megkettőzte a kábelkötegek gyártását

A ŠKODA AUTO az érintett beszállítókkal szoros együttműködésben részben áthelyezte a kábelkötegek gyártását Ukrajnából a Cseh Köztársaságba. Az autógyártó emellett további gyártási kapacitásokról is gondoskodott Marokkóban és más országokban. Az intézkedések célja,...

bővebben

60 másodpercben a megújult KAROQ-ról

Nem véletlen, hogy a ŠKODA KAROQ a cseh autógyártó legkelendőbb SUV-ja. Legújabb változata pedig 60 másodperc alatt téged is szerelembe ejt.Korábbi cikkeinkA ŠKODA KAROQ a kompakt SUV új változata a modell hagyományos erősségeire épít, műszaki újításokkal és...

bővebben

Az új ŠKODA FABIA RS Rally2: a legenda folytatódik

Az új ŠKODA FABIA RS Rally2 a cseh autógyártó népszerű szériamodelljének negyedik generációján alapul. Ez egy vadonatúj versenyautó, amely kihasználja a széria FABIA erősségeit, többek között a kifinomult aerodinamikát, a karosszéria merevségét és az új arányokat....

bővebben

60 éves az OCTAVIA

Ha megkérünk valakit, hogy mondjon egy ŠKODA modellt, szinte biztos, hogy az Octaviát említi majd. Nem véletlenül, hiszen ez a név összeforrt a márkával.   Az első ŠKODA OCTAVIA 1959 januárjában látta meg a napvilágot. Az „Octavia” latinul azt  jelenti „nyolcadik”. A...

bővebben

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!