fbpx
Konszernen kívül gyártatna a SKODA?
Vészhívó rendszer

A konszernen kívül gyártatna a ŠKODA?

Hónapról hónapra növekvő kereslet, folyamatosan rekordokat döntő kiszállítások. Az ember azt hihetné, hogy a ŠKODA vezérkarának van ma a legjobb dolga a világon. Nos, ez koránt sincs így.  Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a gyártási kapacitás szűkössége a növekedést veszélyezteti és ezt most az Automotive News Europe is megerősíti.

Évi 360 000 mínusz

A lap számításai szerint ha ŠKODA sürgősen nem talál megoldást a problémára, ebben akkor éves szinten 360 000 darab autó kiesésével számolhat, tehát ennyi autót hiába is adna el, belátható időn belül nem tudna legyártani.

Persze a probléma nem ismeretlen és főleg nem új a gyáriak előtt. Már régóta folyik a megoldás keresése. Jelenleg minden ŠKODA gyár a maximumon pörög és ennek ellenére néhány modellnek jelentősen megnőttek a szállítási idői.

„Jelenleg 1.2 millió autót gyártunk éves szinten és 2025-ig reális lehetőséget látunk arra, hogy ezt a számot 2 millióra növeljük.”- nyilatkozta Kamila Biddle a ŠKODA AUTO sajtóosztályának munkatársa. „A kereslet már ebben az évben meghaladja gyártási kapacitásunkat és ez jelentős hatással van a szállítási határidőkre. Számos lehetőség van azonban arra, hogy a hiányzó gyártási kapacitást pótoljuk. A VW Csoport rendelkezik a legfejlettebb gyártási szisztémával az iparágban. Ennek köszönhető, hogy a KAROQ összeszerelését immár a VW osnabrücki gyárában is megkezdtük. Úgy tűnik azonban, hogy a rendszer nyújtotta lehetőségek sem elegendőek.” Kamila hozzátette: „éppen ezért további lehetőségeket is vizsgálunk, így például a kiszervezett gyártás nyújtotta előnyöket is.”

A konszernen kívül gyártatna a SKODA?

Bevett gyakorlat

Az autóiparban ez a gyártási megoldás korántsem szokatlan. Számos más márka is gyártat különböző modelleket például a Magna Steyr ausztriai üzemében, vagy éppen a finnországi Valmet gyártósorain. Mivel ezeket a gyártókat sokkal kevésbé szorongatják a szakszervezetek, így könnyebben tudnak reagálni a piac igényeire. Legutóbb például a Valmet vett fel 1000 új szerelősori munkást egy SUV modell gyártására.

Ennek ellenére a ŠKODA egy teljesen új gyár felépítését sem vette el (valahol Európában), ahogy erről márciusban a Handelsblatt újságírójának nyilatkozott Bernhard Maier, a ŠKODA vezére. Ő is arról beszélt, hogy első körben megpróbálják a gyártás egy részét a VW konszern üzemeibe áthelyezni, ami után lábra kapott az a pletyka, hogy a SUPERB a frissítés után a Passattal készülhet egy üzemben. Ezt egyébként azóta egyik fél sem erősítette meg.

És hogy miért kell sürgősen megoldást találnia erre a problémára a Škodának, arra az egyik legjobb példa a ŠKODA KODIAQ GT. Ez a KODIAQ kupésított változata lesz, amelyet ebben az évben Kínában mutatnak majd be és csak az ottani piacon lesz majd elérhető. Ha megnézzük az európai piacot láthatjuk, hogy egy ilyen modell a ŠKODA itteni kínálatában is sikeres lehetne, ráadásul ahogyan a többi márka hasonló modelljei, akár magasabb áron is kelendő lenne. Az ok, ami miatt a sok feltételes mód indokolt nem más, minthogy jelenleg nincs hol gyártani a modellt Európában. Ezt a gyáriak is elismerik és saját bevallásuk szerint ezen a problémán is lázasan dolgoznak. Mi ŠKODA rajongók csak drukkolni tudunk, hogy a megoldás mielőbb megszülessen.

KODIAQ GT elképzelés
60 másodpercben a megújult KODIAQ-ról

60 másodpercben a megújult KODIAQ-ról

Még több kényelem és komfort, nyakon öntve egy extra adag modern technológiával. Ez a megújult KODIAQ, a cseh autógyártó kínálatának legnagyobb SUV-ja. Az újdonság ugyanakkor megőrzi a modell hagyományos erősségeit, azaz a nagyvonalúan tágas belső teret, a kivitelek...

bővebben

Közeleg a ŠKODA KAROQ frissítése

Rohan az idő, hiszen pont 3 éve májusban mutatkozott be a KAROQ, amelynek a modellfrissített példányát kapták le egy tesztút során.A KAROQ a ŠKODA egyik bestseller modellje, bemutatása óta több, mint 250 000 darabot adtak el belőle. Most viszont úgy tűnik, hogy...

bővebben

New Auto: ilyen lesz a következő 10 év

A Volkswagen konszern a múlt héten mutatta be a következő tíz évre vonatkozó terveit, amelyek átvezetik a márkákat, köztük természetesen a ŠKODA-t is, a hagyományos modellek korából az elektromos modellek és az önvezetés korszakába. A New Auto a néhány hónappal...

bővebben

60 éves az OCTAVIA

Ha megkérünk valakit, hogy mondjon egy ŠKODA modellt, szinte biztos, hogy az Octaviát említi majd. Nem véletlenül, hiszen ez a név összeforrt a márkával.   Az első ŠKODA OCTAVIA 1959 januárjában látta meg a napvilágot. Az „Octavia” latinul azt  jelenti „nyolcadik”. A...

bővebben

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!