fbpx
Az új RAPID SPACEBACK

A ŠKODA elindítja startupját Izraelben

A ŠKODA olyan jövőbe vágja a fejszéjét, amelyben nem csupán autókat gyárt, hanem mobilitási szolgáltatásokat is nyújt. Az izraeli Tel Avivban található technológiai inkubátorában lerántotta a leplet első konkrét projektjeiről.

A világ állandóan mozgásban van, és egy generáció sem olyan, mint az azt megelőző. A ŠKODA egy fiatalabb generáció érkezésére készül, amelynek tagjai úgy kívánnak teljes mobilitást elérni, hogy nincs ténylegesen saját autójuk. A ŠKODA innovációs inkubátora, a ŠKODA AUTO DigiLab már most is kínál számos olyan szolgáltatást, amelyek lehetővé teszik ezt az életstílust.

A jövőbe való belépéshez és a mobilitási szolgáltatások továbbfejlesztéséhez ugyanakkor olyan technológiára van szüksége az autógyártónak és innovációs központjának, amely képes adatokkal dolgozni, érzékelőket irányítani, és kiberbiztonságot tud garantálni. A ŠKODA AUTO DigiLab és az izraeli ŠKODA-importőr Champion Motors ezért közös vállalkozást indított Tel Avivban ŠKODA AUTO DigiLab Israel Ltd. néven, amely érdekes projekteket keres és finanszíroz az izraeli startup-világban.

Nem véletlenül esett Tel Avivra a választás. A hétezer friss technológiai vállalkozással büszkélkedő nagyvárosban a legmagasabb az egy főre eső startupok száma a világon. Az összes vállalat mintegy tizede specializálódott a mobilitási szolgáltatásokra.

 

„A ŠKODA úgy tekint a mobilitásra, mint autók és szolgáltatások koherens rendszerére” – mondja Andre Wehner, a ŠKODA digitális igazgatója. A ŠKODA AUTO DigiLab már összeállított egy több mint 10 technológiai vállalkozásból álló portfóliót, és megoldásaikat elemzi egy esetleges tesztelés céljából. A tesztelés alatt álló első négy startup olyan egyedi technológiákat kínál, amelyek egy forradalmi érzékelő révén hamarosan képesek lesznek számítógépes rendszerek védelmére és a biztonság növelésére, valamint továbbítani tudják a szolgáltatásokhoz szükséges adatokat a járművek vezetőinek és utasainak. Lássuk ezeket közelebbről.

Andre Wehner

Andre Wehner

a ŠKODA AUTO digitális igazgatója

 

GUARDIAN

Ez a megoldás a jármű tetején elhelyezett mikrohullámú érzékelővel működő technológiára épül. Az érzékelő a járműben keletkező mikrovibrációkat és mozgásokat figyeli, adatai pedig valós időben kerülnek kiértékelésre. A rendszer ezért észlelni tudja, ha például a gyermekülés nincs megfelelően bekötve, vagy esetleg valamelyik utas nem megfelelően ül az ülésében és megsérülhet, ha kinyílik a légzsák. Ezek után az ügyfélen múlik, hogyan használja fel a rendszer által közölt információt. A jármű különböző módokon is figyelmeztetni tudja utasait.

XM CYBER

Ez a startup olyan eszközt fejlesztett ki, amely állandó védelmet nyújt a számítógépes rendszereknek. Megelőző védelmet is nyújthat nagyvállalatok számára a hekkerekkel szemben, vagy például az online összekötött autók részére. Ahogy az autók egyre inkább össze vannak kapcsolva és adatokat osztanak meg egymással, fontos biztosítani számítógépes rendszereik védelmét. Az XM Cyber rendszer időközönként kockázatelemzést végez és folyamatosan keresi a gyenge pontokat a hálózatban, amelyek esetlegesen fenyegetést jelenthetnek. Nem reagál már megindított vagy küszöbön álló támadásokra, hanem megelőzi ezeket.

ANAGOG

Ez a vállalkozás a mobilitási szolgáltatásokhoz használt adatokra specializálódott. Az adatok elsődleges forrásai az okostelefonok és alkalmazásaik. Az Anagogue képes összegyűjteni azokat az információkat, amelyeket a mobiltelefonok a barométerektől, wifi-csatlakozásoktól, GPS-rendszerektől, iránytűktől és egyéb funkcióktól kapnak. Az ilyen adatok egybevetésével meg tudja jósolni a felhasználó viselkedését is. Nagy pontossággal működik már, például a parkolási rendszereknél az app a vezetőt olyan területre irányítja, amely a számításai szerint fel fog szabadulni, tehát az Anagogue valós idejű adatelemzéseket is végez.

OTONOMO

Ez a startup az online összekötött autókból kinyert adatokra specializálódott. Napjainkban az autók megannyi érzékelővel vannak felszerelve és rengeteg vezetési információt rögzítenek. A rendszer ezután feldolgozza ezeket az információkat – szigorúan betartva az adatvédelmi előírásokat a folyamat közben. Az Otonomo tisztában van azzal, hogy csak akkor érhető el tökéletesen megfelelő szolgáltatás és reprezentativitás, ha a rendszerbe különböző szolgáltatóktól érkezik adat. E tekintetben az Otonomo platform semleges. Az így feldolgozott adatok olyan területeken használhatók fel, mint a Smart City szolgáltatások, a biztosítás, az értékesítés és a közlekedésbiztonság.

Digilab

„A ŠKODA AUTO DigiLab Israel Ltd. egyedi projekteken dolgozik az autógyártó különböző részlegeivel és a különböző területekre specializálódott szakértőivel karöltve. Azokra az egyedi problémákra keresünk megoldásokat, amelyekkel az egyes részlegek szembesülnek. Az egyes feladatokat igyekszünk kombinálni az izraeli technológiai vállalatok által kínált megközelítésekkel” – mondja Vít Lichtenstein, a ŠKODA AUTO DigiLab Israel Ltd. munkatársa.

A ŠKODA tudja, hogy öles léptekkel halad előre a technológiai fejlődés, ezért a startupokkal való együttműködés során fontos, hogy a projektek gyors előrehaladására összpontosítsanak, annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban tudják kiértékelni őket és profitálhassanak az eredményekből. Lehetséges, hogy nemsokára már izraeli technológiát is alkalmazni fognak a ŠKODA járművekben.

 

A MyŠkoda applikáció igazi svájci bicska lett

A MyŠkoda applikáció igazi svájci bicska lett

A MyŠkoda gyorsan a Škoda tulajdonosok legfontosabb alkalmazásává vált. Amellett, hogy lehetővé teszi az autó különböző funkcióinak elérését, a Powerpass segít a töltésben, és a legújabb verzióval pedig akár megrendelt autónk gyártását is nyomon követhetjük majd.A...

bővebben
A MyŠkoda applikáció igazi svájci bicska lett

A MyŠkoda applikáció igazi svájci bicska lett

A MyŠkoda gyorsan a Škoda tulajdonosok legfontosabb alkalmazásává vált. Amellett, hogy lehetővé teszi az autó különböző funkcióinak elérését, a Powerpass segít a töltésben, és a legújabb verzióval pedig akár megrendelt autónk gyártását is nyomon követhetjük majd.A...

bővebben

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!