fbpx

Utazás, autó, kutya, cica. Így

szállítsd kedvenced biztonságban!

Utazás, autó, kutya, cica. Így szállítsd kedvenced biztonságban!

Itt a nyaralások főszezonja, és ilyenkor sokan töltik együtt a vakációt négylábú kedvencükkel. Hogy biztonsággal magunkkal vihessük őket, nemcsak a szállás kiválasztásakor illetve az utazáshoz szükséges igazolások beszerzésekor kell gondolnunk rájuk, de autónkat is fel kell készíteni nekik. Hiszen nem elég biztonságosan rögzíteni őket, de a kényelmükre is muszáj odafigyelni, ha nem akarunk kölcsönösen megőrülni az út során. De mi a legjobb megoldás? Egyáltalán: milyen lehetőségeink vannak?

Állatok az autóban

Mit mond minderről a KRESZ?

“A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.”

 A fentiek érvényesek a kutyára vagy bármely más háziállat szállítására is, így ne lepődjünk meg, ha a rendőr azért állít meg, mert látta a kutyánkat a kalaptartón szabadon utazni. És még ha itthon ez a veszély talán kevésbé is fenyeget, jó tudni, hogy Ausztriában vagy Németországban a rendőrök előszerettel büntetnek érte, a tarifa pedig 50 Euro.Tegyük hozzá, teljesen jogosan, hiszen egy ilyen kutya vagy macska egy ütközés során az autóban utazókra is komoly veszélyt jelent.

A legegyszerűbb megoldás, amikor a csomagtartóban utazhat kedvencünk egy boxban. Erre a célra kifejezetten töréstesztelt (pl. TÜV minősített) darabot válassz, hiszen az alábbi videóban látható, hogy az egyszerű műanyag szállítók semmilyen védelmet nem nyújtanak, sőt! A box elhelyezésének másik lehetséges módja például macskák esetén, ha a hátsó ülés elé rakod, és az első ülést hátra tolva rögzíted azt.

 

Amennyiben a kedvencünk a hátsó ülésen kapna helyet, úgy a biztonsági övvel ellátott hám a legjobb választás. A hám esetében szintén fontos a TÜV minősítés, hiszen az olcsóbb darabok egyszerűen eltörnek és csak látszólagos védelmet nyújtanak. Ezeket hámokat a biztonsági övhöz, vagy az ISOFIX csatlakozóhoz lehet rögzíteni, fajtája válogatja. (Az ISOFIX csatlakozó már az elsőgenerációs FABIA modellekben is megtalálható volt, de azért a vásárlás előtt nem árt autónkat is ellenőrizni.) Ebben az esetben érdemes Škodánkra (és magunkra) is gondolni, és az ülést olyan takaróval ellátni, amely vízálló. És itt most nem (csak) arra kell gondolni, hogy a lábával ne koszolja össze a kocsit. Egy ilyen hosszabb utazás minden állat számára megviselő, és útközben bármikor előfordulhat, hogy a száján keresztül nem befelé mennek dolgok, hanem fordítva.  Egyébként a ŠKODA mindkét kiegészítőből kínál neked gyári megoldást, érdemes felkeresned a legközelebbi márkakereskedést.

Ha kutyád még nincs autóhoz szoktatva, akkor a hosszú utazás előtt ezt mindenképpen meg kell tenned. Ha szállító boxban fog utazni, akkor először érdemes ezzel megismertetni. Ezt ne az autóban tedd, hanem azon kívül, mintha egy kutyaházhoz szoktatnád. Ha már kint megszokta boxot (úgyis, hogy annak ajtaját becsukod), akkor érdemes csak berakni az autódba is. Mindez nem 1-2 órás folyamat, így időben kezdj el vele foglalkozni. És ha már idő. Jobb lesz, ha az utazásra is sokkal hosszabb időtartammal számolsz, előre beiktatva 2-3 óránként fél órás pihenőket, ahol sétálhattok egy jót.

Állatok az autóban
Ha csak kettesben utaztok, és kacérkodnál a gondolattal, hogy magad mellé veszed négylábú társad, csak akkor tedd meg ezt, ha az utasoldali légzsák kikapcsolható.

Fontos még, amit már sokszor és sok helyen leírtak: állatot soha nem hagyunk még rövid időre sem a zárt autóban! Akkor sem, ha csak 5 percre állunk meg a benzinkútnál.

Állatok az autóban

Tanácsok az utazáshoz:

 

  • Utazás előtt konzultálj az állatorvosoddal, hogy úticélod megkíván-e valamilyen extra igazolást, esetleg oltást. Ellenőriztesd a chipet is, hogy olvasható-e és az adatok is rendben vannak-e?
  • Szükség esetén kérj állatorvosodtól nyugtató vagy hányás elleni tablettát kedvencednek
  • Vigyél magaddal szájkosarat, turistákkal teli helyeken kedvenced viselkedése is megváltozhat
  • Tegyél a nyakörvre valamilyen azonosítót, amelyen a nálad lévő telefon számát olyan formában tüntesd fel, ahogy azt az adott országban hívni kell
  • Még indulás előtt keresd ki az úticélodon elérhető legközelebbi állatorvos elérhetőségét
  • Indulás előtt és utazás közben ne adj enni kedvencednek, viszont a megfelelő folyadékbevitelről a pihenők alkalmával gondoskodj

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!