fbpx

Olcsóbbak lehetnek a

jövőben a Škodák?

Michael Jost a Volkswagen csoport termékstratégája szerint a ŠKODA lesz a jövőben a VW csoport népautója.

A Volkswagen csoport egyszer már majdnem megégette magát azzal, hogy a csoportba tartozó 12 márka elkezdett túlságosan hasonlítani egymásra. És erre most, a villanyautózás küszöbén még jobban oda kell figyelniük mint korábban. Ezért a jövőben sokkal markánsabban fogja megkülönböztetni márkáit egymástól.

Michael Jost

Erről Michael Jost beszélt az Automobilwoche-nak. „A SEAT például a jövőben sokkal sportosabb és emocionálisabb autókat fog gyártani, míg a ŠKODA visszatérhet oda, ahonnan indult, és jobban fókuszálhat a kelet-európai piacokra, azoknak kínálva megoldást, akik a funkcionalitást keresik az autókban”- mondta Jost.

A gyártáshatékonyság miatt ez azt jelenti, hogy bár a műszaki alapok közösek lesznek, az elérhető extrákat tekintve a ŠKODA szerényebb választékot fog kínálni.

 „Nagyon komolyan át fogjuk vizsgálni a modellkínálatunkat is, és az egyes márkák közötti átfedést megszüntetjük. Így például a Tiguan – (vagy a KODIAQ – a szerk.) – kupét nem fogjuk Európában kínálni a vásárlóknak”- erősíti meg Jost.

Az üzemanyagcellákra is készül a csoport

A B szegmenstől felfelé  – ez gyakorlatilag a mini autókat kivéve az összes gyártott modell – egy új platformot is kifejlesztenek az elektromos autók számára. Ezt a platformot fogja használni a konszern össze márkája, és alkalmas lesz mindenféle hosszúságú és szélességű modell építésére, még a prémium márkák számára is. Erre most sokan felkaphatják a fejüket, hiszen van már egy ilyen platformja a VW csoportnak, amire a hamarosan bemutatkozó ŠKODA eSUV is épül, ezt úgy hívják, hogy MEB. Ezt azonban például az Audi és Porsche nem tudja használni, és méretbeli korlátai is vannak. De ami ennél is nagyobb probléma, hogy nem alkalmas üzemanyagcellás, vagyis hidrogén hajtású autók építésére.

„Hosszú távon, körülbelül a következő évtized végére a hidrogén lesz az üzemanyag az elektromos autók számára”- fejezte be Michael Jost.  

MEB platform

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!