fbpx

Te mit tennél: az újat,

a jól bevált jelenlegit választanád?

Jellemezően 6-7 évente újul meg egy autótípus és a váltás időszakában logikusan merül fel a kérdés, hogy megvárjuk-e az újonnan megjelenő modellt, vagy a jelenleg futót válasszuk?

Ha nem lenne semmi egyéb változás, akkor a válasz teljesen egyértelmű. Megéri az új modellt választani. De azért ennyire nem ilyen egyszerű a helyzet…
Az autóvásárlás nagyrészt pénz kérdése. Hogy ki, milyen autót választ az attól függ a legtöbb esetben, hogy a pénztárcája mit bír el. Nemcsak az számít, hogy a vásárlás pillanatában mennyit költünk, fontos az is, hogy milyen értékvesztése lesz az autónak.

ŠKODA OCTAVIA

A fenti kérdések azért jutottak eszembe, mert nézegetve az újautós árlistákat, akciókat, megakadt a szemem a modellváltás előtt álló ŠKODA OCTAVIA-án. Az autógyártók, így a Skoda is pontosan tudja, hogy az utolsó hónapokban a legtöbb vevő inkább kivárja az új modell érkezését, mintsem, hogy a távozó típust válassza. Készletek viszont vannak, a gyártás is folyamatos, ezért vevőként érdemes ilyenkor jobban odafigyelni az akciókra.

Mint tudjuk a jelenlegi OCTAVIA  2012-13 óta kapható és a ráncfelvarrást nem is pontosan a ciklus közepén, hanem kicsit később 2017-ben elején végezték az autón. Ekkor egy teljesen új első lámpát, fejlesztett gyalogosvédelmet kapott és a beltérben is alkalmaztak néhány változtatást. A legfeltűnőbb különbség az új design-nal rendelkező központi egység ezek közül.

És hogy is néz ki az akció, amit a kifutó modellnél ajánl a gyártó? A Limited Edition felszereltség egy felturbózott Style kivitel. Az 1.5 TSI 150LE benzines motorral rendelkező Style, melyben benne van többek között a 16”-os könnyűfém kerék, parkradar, tempomat, bluetooth kihangosító, ki lett egészítve fűthető első ülésekkel, hátsó led lámpával, első parkradarral, 8” kijelzővel, hegymenet asszisztenssel, a telefonunk tükrözésének lehetőségét támogató rendszerrel és hátsó sötétített üvegekkel. Mindezért pedig egy igazán ütős akció keretében, 5 925 000 Ft-os vételárat kell fizetnünk (mely akciós finanszírozás igénybevételekor érhető el). Ez pedig a listaárhoz képest közel 30% kedvezmény!

Bár még nincsen publikálva a negyedik generációs OCTAVIA ára, de szerintem nem lepődik meg senki, ha a mostani típushoz képest legalább 10%-kal lesznek magasabbak az új modell árai.

Így pedig a kérdés már egyáltalán nem egyszerű és semmiképpen nem egyértelmű. 6 millió forint alatt egy igazán jól felszerelt előző, vagy 9 millió forintnál magasabb áron egy új modell? A különbség a kettő között 50%.

ŠKODA OCTAVIA

Ha megnézzük a használt autó piacot, akkor egy 2 éves normál futású OCTAVIA Style 4,7–5 millió forint, 3 éves 4,3-4,6 millió között vásárolható. Ez a mostani akciós árhoz képest 2 év alatt 20-25%, 3 év alatt pedig körülbelül 30-32% értékvesztés. Ha viszont nem az akciós árból indulunk ki, akkor lényegesen jelentősebb az értékvesztés. Márpedig az új modellek esetében a legritkább esetben találkozhatunk igazán jelentős árkedvezménnyel. Mivel az OCTAVIA a szegmens legmeghatározóbb autója, nem is valószínű, hogy szükségük van ilyen fogásokra. Bárhogy is lesz, a mostani akció kézzel fogható és 3 éves használat után is viszonylag kevés értékvesztéssel juthatunk egy minden szempontból jól felszerelt autóhoz.

Szerző: Szőnyi Zoltán – Motorhang

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!