fbpx

125 év ikonikus ŠKODA modelljei

A ŠKODA a világ egyik legrégebbi autógyártója, idén ünnepli 125 éves születésnapját. Ennyi idő alatt számos, ma már legendás modell hagyta el a Mladá Boleslavban épült gyár kapuját. Ezekből válogattunk most össze néhányat.

1905

LAURIN & KLEMENT VOITURETTE A

KAMIQ

Az első autó, amely Mladá Boleslav városában készült, és sikeresen folytatta a SLAVIA kerékpárok és a LAURIN & KLEMENT motorkerékpárok által megkezdett utat. Az egy literes, kéthengeres V elrendezésű motorral az L&K VOITURETTE A teljesítménye 7 lóerő volt, amely kiemelkedő kezelési és vezetési tulajdonságokkal, valamint kiváló ár-érték aránnyal párosult. A 40 km/h végsebességre képes VOITURETTE A-t a következő években újabb betűkkel jelölt modellek követték.

1911

LAURIN & KLEMENT S

KAMIQ

A figyelemre méltó S sorozat gyártása 14 évig tartott, így a gyár bestsellere lett akkoriban. Több, mint 2000-et gyártották különböző változataiból. Részben az S sorozatnak köszönhetően a LAURIN & KLEMENT hamarosan az Osztrák-Magyar monarchia legnagyobb autógyártójává vált. 1913-ra az L&K Sg verzió tíz kivitelben került forgalomba, ilyen volt a Doctor vagy a Lady kupé, illetve a Progress kisteherautó verzió.

1925

LAURIN & KLEMENT/ŠKODA 110

LAURIN & KLEMENT/ŠKODA 110

1925-ben a LAURIN & KLEMENT egyesítette erőit Közép-Európa egyik legnagyobb gép-, és fegyvergyártó vállalatával, a pilseni székhellyel rendelkező Škodával. Az egyesülés idején született L&K / ŠKODA 110 igazi kaméleon modell volt, és több változatban készült: többek között soft-top és a hard-top változatokban is. Ez a modell igazi átváltozó művész volt: a moduláris kialakítás és az eltávolítható hátsó rész miatt tulajdonképpen két autó volt egyben. Ennek eredményeként a személygépkocsit praktikus kétüléses platós teherautóvá alakíthatták. Ez azt jelentette, hogy például egy kereskedő a vasárnapi kirándulásokra használhatta az autót feleségével és gyerekeivel, miközben a hét többi napján árut szállíthatott ugyanazzal az autóval.

1934

ŠKODA SUPERB

ŠKODA SUPERB

Amikor a ŠKODA 1934-ben nevet keresett új zászlóshajójának, a ma is ismerősen csengő SUPERB nevet választották. A hathengeres ŠKODA 640 SUPERB gyártása 1935-ben kezdődött. Exkluzív tulajdonságai között szerepelt egy beépített rádiókészülék és egy rózsafából készült válaszfal, amely elválasztotta a sofőrt az utasok számára kialakított fényűző utastértől, amelyben emiatt előszeretettel utaztak politikusok, diplomaták és üzletemberek. Érdekesség, hogy a vásárlók között szerepelt a zlini székhelyű Bata cipőcég, amely egyébként ezzel a márkanévvel gumiabroncsokat is gyártott a ŠKODA járművei számára.

1936

ŠKODA POPULAR Monte Carlo

ŠKODA POPULAR Monte Carlo

1936 januárjában a ŠKODA POPULAR második lett az 1500 cm3 alatti kategóriában, a legendásan technikát próbáló Monte Carlo versenyen. A gyár úgy döntött, hogy addig kell ütni a vasat amíg az meleg: a győzelem után rövid idővel a versenykivitel mellett az utcai modell is elkészült kupé és roadster változatban, a Popular nevet pedig a versenyre utalva kiegészítették a Monte Carlo elnevezéssel. A fejlett műszaki megoldások mellett, mint például a merev, de könnyű alváz, a független kerékfelfüggesztés, a ŠKODA POPULAR Monte Carlo elegáns és aerodinamikus karosszériájával is gyorsan rajongókat szerzett magának.

1959

ŠKODA OCTAVIA

ŠKODA OCTAVIA

Kevesen tudják, de a tavaly 60. születésnapját ünneplő ŠKODA OCTAVIA dallamos neve több jelentést hordoz. Hiszen az OCTAVIA egy latin női név, amely az jelenti „nyolcadik”. De nem véletlenül esett erre a névre a gyáriak választása. Ugyanis a remek hangzása mellett ez volt a nyolcadik modell a ŠKODA által fejlesztett modern, alvázas konstrukciók között, de az autógyár második világháború utáni nyolcadik modellje is egyben. Azonban nemcsak a neve miatt lett hamar bestseller a modell. Technikai fejlettségét jól mutatják az autóversenyeken elért sikerei, ideértve a Monte Carlo rally-t is. A lépcsős hátú alapváltozathoz hamarosan a még praktikusabb COMBI csatlakozott, amely gyártása egészen 1971-ig folytatódott.

ŠKODA FELICIA

ŠKODA FELICIA

Az OCTAVIA testvérmodellje, a sokkal attraktívabb külsejű, farokszárnyas FELICIA. A modellhez felárért elérhető volt egy keménytető is, amely alkalmassá tette akár téli használatra is a modellt. A sebesség megszállottjai az erősebb „Super” verziót is választhatták maguknak, két karburátorral. Az 1950-es és 60-as évek fordulójának ezen ikonjaiból összesen 14 863 készült. Az 1960-as évek Feliciája a mai napig a legnépszerűbb ŠKODA modell a veteránosok körében.

1964

ŠKODA 1000 MB

ŠKODA 1000 MB

1964-ben fordulóponthoz érkezett a márka, amely jó ideig meghatározta jövőjét. Teljesen új generációs ŠKODA modelleket mutattak be, hátul elhelyezett négyhengeres motorral és hátsókerék-hajtással. Bemutatásakor a korabeli szaksajtó Európa egyik legjobb autójának tartotta az 1000 MB-t, amelyből közel 443 000 darabot gyártottak. Az olyan kifinomult műszaki megoldások mellett, mint az alumínium motorblokk, a cseh találékonyság, és a gyártás során a legkorszerűbb módszerek alkalmazása lehetővé tette a termelés jelentős növelését, így az 1000 MB hamar a mladá boleslavi cég büszkeségévé vált. Az alapváltozat a  ŠKODA 1000 MB szedán volt 990 köbcentis motorral, de kapható volt egy 1100 köbcentis változat is, és bár kevés készült belőle, de létezett egy két ajtós MBX-nek nevezett kivitel is. Ez utóbbi ritkasága miatt a gyűjtők legféltettebb kincsei közé tartozik. A hátsókerékhajtás a farmotorral kombinálva az 1960-as évek első felében nagyon népszerű volt az európai autókban, és a ŠKODA egészen az 1990-es évek elejéig folytatta különböző formatervekben ennek a hajtási módnak a gyártását.

1970

ŠKODA 110 R + ŠKODA 130 RS rallye

ŠKODA 110 R + ŠKODA 130 RS rallye

A következő modell, az elegáns ŠKODA 110 R kupé, 2 + 2 üléses utasterével mára igazi ritkasággá vált. Ez a modell nem Mladá Boleslavban, hanem a kelet-csehországi Kvasiny-ban készült. Az 57 000 darab 110 R modell nagy része külföldre került. Nem csak a kecses tetővonalak vonzzák a szemet, hanem a karosszéria B oszlopának és az ablakkeretek nélküli ajtók ízléses kialakítása is – az anatómiai ülésekről és a pazar műszerfalról nem is beszélve. Bár gyártása már rég véget ért, népszerűsége semmit sem csökkent: a gyűjtők körében a modell az 1970-es évek nagyon keresett képviselője. A 110 R volt egy másik motorsport-legenda, a ŠKODA 130 RS alapja is. Az 1975-ben készült modell a versenypályákon elért teljesítménye alapján a „Keleti Porsche” becenevet kapta. 1.3 literes motorja változattól függően 140-183 lóerős volt, és maximális sebessége akár a 220 km/h-t is elérte.

1987

ŠKODA FAVORIT

ŠKODA FAVORIT

A FAVORIT alapvető változást hozott: az első OCTAVIA utáni hosszú szünet véget ért, és újra előre került a teljes hajtáslánc. A kor elvárásának megfelelő orrmotor/elsőkerékhajtás nagyobb csomagtartót és jobban variálható utasteret is jelentett. De ez tette lehetővé a kombi és a pick-up változat megjelenését is. A karosszéria vonzó formaterve az olaszországi Bertone stúdió munkája volt. A FAVORIT különböző változataiból az évek során több, mint egymillió darab készült.

1996 

ŠKODA OCTAVIA I

ŠKODA OCTAVIA I

1996 ismét történelmi év volt a márkánál. Ekkor mutatták be az első ŠKODA modellt, amelyet teljes egészében a Volkswagen konszern részeként fejlesztettek ki. Ez volt az első alsóközépkategóriájú autó a márka modern története során, és a legendás OCTAVIA név méltó tovább vivője. A vásárlókat könnyedén meghódította hatalmas csomagterével, és a kiemelkedő ár-érték arányával. Az OCTAVIA volt az első autó a márkánál, amelynek karosszériájának tervezése során teljes egészében számítógépes CAD rendszert használtak.  Az időtlenül elegáns formaterv a Dirk van Braeckel által vezetett belső csapat munkája volt. Folyamatosan frissítve, az OCTAVIA I 2010-ig maradt gyártásban. Pályafutása vége felé a második generációs utódjával párhuzamosan gyártották.

2016

ŠKODA KODIAQ

ŠKODA KODIAQ

2016-ban, 40 évvel azután, hogy az Új-Zélandon elkészült az OCTAVIA SUPER alapjaira épített terepjáró, a TREKKA, bemutatkozott a ŠKODA új SUV családjának első tagja a tágas KODIAQ, amelyet Alaszka hatalmas barna medvéje után neveztek el. Hatalmas csomagtere és tágas utastere bemutatkozásakor kategóriája legtágasabb SUV modelljévé tette. De versenytársai fölé emelte a legkorszerűbb fedélzeti elektronika is, beleértve az asszisztens rendszereket is. Az eCall segélyhívó funkció alapfelszereltség volt, és a ŠKODA Connect lehetővé tette a jármű távolról történő ellenőrzését, vagy akár megtalálását is. A KODIAQ nem sokáig maradt a egyedül a kínálatban, hamarosan újabb kompakt SUV-k követték: a KAROQ és a KAMIQ.

2019

ŠKODA CITIGOᵉ iV

ŠKODA CITIGOᵉ iV

Az első tömeggyártású, teljesen elektromos ŠKODA, amelynek mozgatásáról egy csendes és takarékos, 61 kW-os villanymotor gondoskodik. A 36,8 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorban tárolt energia WLTP szerint  252 km-es hatótávolságot tesz lehetővé. Az alapfelszereltség részeként számos online funkciót biztosít, amelyek lehetővé teszik a légkondicionáló távoli bekapcsolását, vagy például az akkumulátor töltöttségének ellenőrzését.

ŠKODA SUPERB iV

ŠKODA SUPERB iV

A ŠKODA SUPERB, a márka zászlóshajójának harmadik modern generációja, óriási népszerűségnek örvend 2015-ös bevezetése óta. Jelenleg a márkánál elsőként, a konnektoros hibrid változat is kapható belőle, amely a SUPERB iV nevet viseli. Ez egy 1.4 literes turbós benzinmotor, és egy villanymotor kombinációját fedi, a rendszer teljesítménye eléri a 160 kW-ot. WLTP szerint tisztán elektromos üzemmódban akár 62 km-t is megtehet, de kombinált üzemmódban a SUPERB iV 930 km-es hatótávval bír. Rugalmasság és környezetvédelmi szempontból ötvözi a tisztán elektromos autók, és a hagyományos modellek legjobb tulajdonságait.

ŠKODA OCTAVIA IV

ŠKODA OCTAVIA IV

1959 óta a Cseh Köztársaságban és a más országokban működő ŠKODA gyárakból több, mint 6 millió OCTAVIA került a tulajdonosokhoz. 2019 novemberében bemutatkozott a legújabb változat. Az új ŠKODA OCTAVIA a benzin-, dízel- vagy földgázüzemű változat mellett még plug-in hibridként is elérhető, ez utóbbi neve OCTAVIA iV. A nagyon tágas, de áramvonalas karosszéria kivételesen alacsony légellenállása hozzájárul a csendes és környezetkímélő működéshez. 

ŠKODA VISION iV

ŠKODA VISION iV

2019 tavaszán mutatkozott be, a ŠKODA VISION iV koncepció, egy négyajtós SUV kupé, amelyet a konszern moduláris elektromos platformjára (MEB) építettek, és egyből hangos sikert aratott. E forradalmi modell végleges formában 2020-ban kerül gyártásba, és az európai piacra szánt autók a mladá boleslavi gyárban készülnek majd.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!