fbpx

ŠKODA ENYAQ iV:

az első gyári infók

A héten már írtunk arról, hogy közúton tesztelik az első elektromosnak tervezett ŠKODA modellt, az ENYAQ iV-t, ma pedig az első hivatalos adatokat is közreadta a gyár.

Az első elektromos ŠKODA SUV nem lesz kicsi. 4,685 milliméteres hosszával és 1,877 milliméteres szélességével éppen csak egy nagyon kicsivel lesz rövidebb és keskenyebb, mint a KODIAQ. Még a magassága is hasonló lesz, csak milliméterek a választják el tőle, így méretében gyakorlatilag megegyezik a két modell. Ez azért is jó hír, mert így a belső tér, vagy ahogy a gyáriak fogalmaznak a nappali is igen tágasnak ígérkezik. És itt a nappali kifejezést nem véletlenül használják. Az ENYAQ iV lesz az első ŠKODA, amely utasterét hasonlóan rendezhetjük be, mint otthonunk legtöbbet használt terét. A felhasznált anyagok pedig először a sorozatgyártású autók történetében a fenntartható gazdálkodás gyártási elvét követik, a bőrkárpitot például olívakivonattal cserzik vegyi anyagok helyett.

Az ENYAQ iV az MEB platformnak köszönhetően, a padlójában viszi magával a meghajtásért felelős akkupakkot – ezzel a lehető legnagyobb teret hagyva az utasok számára. Ezt az 585 literes csomagtér is bizonyítja, amely nem csak ez elektromos autók között nagy méretű. Összehasonlításképpen: nagyobb, mint 7 személyes KODIAQ csomagtartója.  

Újra hátul hajt a ŠKODA

A ŠKODA ENYAQ iV különféle kivitelű változatokban lesz elérhető, hajtás, hatótáv és  teljesítmény szerint is. Így alapban a hátsókerék fog hajtani, de lesz négykerék-meghajtás is.  Az ENYAQ iV három különböző akkumulátorkapacitással és öt teljesítményváltozattal lép piacra.

(Az alapmodell a ŠKODA ENYAQ iV 50, amelynek 55 kWh-s akkumulátor kapacitása lesz, és a hátsó tengelyre szerelt 109 kW-os (148 lóerős) villanymotorjával egy töltéssel akár 340 kilométer megtételére is képes lesz. Következő lépcső a ŠKODA ENYAQ iV 60, ez 132 kW-os (176 LE) villanymotorral és 62 kWh-s akkumulátorral érkezik. Ennek a verziónak a hatótávolsága 390 kilométer. A legnagyobb távolságot, akár 500 kilométert, a ŠKODA ENYAQ iV 80 kínálja majd, 82 kWh-s akkumulátor kapacitással és 150 kW-os (201 LE) elektromos motorral. 

Ezek a változatok eddig mind hátul hajtottak, de érkezik két négykerék-meghajtású változat is, amelyek mindegyike a legnagyobb akkupakkot használja, és a hátsó tengelyeken kívül egy második elektromotor is lesz az elsőtengelynél.

Ezek egyik a ŠKODA ENYAQ iV 80X 195 kW-os (261 LE) teljesítményt nyújt, míg a sportos RS kivitel 225 kW-os (301 LE) teljesítménnyel érkezik. A legdinamikusabb változat álló helyzetből a százas sprintet 6,2 másodperc alatt futja meg, és maximális sebessége 180 km/h.

Mindkét négykerék-meghajtású változat maximális hatótávolsága 460 kilométer.

A töltési kapacitás 125 kW-ig terjedhet, amely lehetővé teszi az akkumulátor 10 és 80 százalék közötti töltését mindössze negyven perc alatt.

Bemutató 2020 végén egy limitált szériával, amely a Founder’s Edition nevet viseli, és összesen 1895 darab készül belőle, ezzel utalva a márka alapításának évére és idei 125. születésnapjára

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!