fbpx

Egy vérszomjas ŠKODA:

110 Super Sport Ferat

A szocializmus évei sokunkban úgy maradtak meg, hogy csak a 100-as és 120-as sorozat létezett akkoriban, pedig sok izgalmas kísérleti modellt alkottak akkoriban is Csehországban. Ilyen például a 110 Super Sport „Ferat” is, amely egy filmben vámpírként tűnt fel.

Mikor lenne aktuális egy ilyen vérszívó modellről megemlékezni, ha nem Halloween napján. A majd 40 éves 110 Super Sport Ferat nem csak a vérszomjban emlékeztet a vámpírokra. Hiszen ahogy a legenda szerint azokon sem fog az idő, elmondhatjuk ezt róla is. A külseje még ma sem tűnik idejétmúltnak, és megdobogtatja az autórajongók szívét. Az akkori kor sajátossága, hogy a sztárrá válása egy ma már kultikus filmnek köszönhető, anélkül a többi prototípussal együtt merült volna feledésbe valamelyik gyári raktárban.

Bár a 110 Super Sport eredetileg fehér volt, és már 1972-ben elkészült brüsszeli Motor Show-ra, a film csak 1982-ben került bemutatásra, „Ferat a vámpír” címmel. A filmben már feketén, egy hatalmas hátsó szárnnyal kiegészítve tündököl, és a külsején kívül van még egy extra tulajdonsága: benzin helyett a vér hajtja. Ezt a vért pedig a film főhősnőjétől kapja meg annak érdekében, hogy az autóversenyeken győzelmet arasson. Érdekesség, hogy a filmben szereplő Dagmar Veskrnová később Václav Havel cseh elnök felesége lett, filmbéli partnere pedig Jiří Menzel volt.

Klaus Zeller

Új vezető a ŠKODA élén: Klaus Zellmer

Klaus Zellmer július elsejétől vette át teljes jogkörrel márka irányítását. Első munkanapján rögtön egy igazgatósági üléssel kezdett. Korábbi cikkeink„Végre kezdődik!” – mondta Zellmer hivatalba lépésekor. "A ŠKODA büszke márka, erős gyökerekkel. Várom, hogy a ŠKODA...

Persze a valóságban az eredeti modell nem volt vérszomjas, a 110R Coupé technikájára épült, és különleges üvegszálas karosszériát kapott. Érdekessége volt, hogy nem volt külön ajtaja, hanem a teljes vezetőfülke fölötti rész egyben nyílt fel. 1107 cm3-es, 73 lóerős 4 hengeres OHV motor hajtotta, és a végsebessége 180 km/h volt. Egyébként manapság a 110 Super Sport Ferat rendszeres szereplője a ŠKODA Múzeum kiállításának Mladá Boleslavban.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!