fbpx

Költözik a ŠKODA SUPERB gyártása Csehországból

Eldőlt, a márka zászlóshajója a ŠKODA SUPERB következő generációja már nem a csehországi Kvasiny-ban fog készülni, hanem Pozsonyban.

Régóta ment a harc a konszern és a cseh szakszervezetek között, hogy a SUPERB következő generációja továbbra is Csehországban készülhessen. Jelenleg ugyanis a Kvasiny gyárban készül ugyanazon a gyártósoron, amelyen a KODIAQ és KAROQ is. A tervek azonban úgy szóltak, hogy amint felépül a konszern új gyára, a ŠKODA SUPERB és a VW Passat is költözik mostani gyártási helyéről az új helyszínre. Az új gyár építését Törökországban azonban még a pandémia előtt lefújták, és a járvány miatt végleg el is vetették. Azonban a ŠKODA a járvány miatt gyengélkedő piac ellenére is gyártási kapacitása 110%-án dolgozik, így mindenképpen megoldást kellett keresni ennek megoldására. Erre számos lehetőséget megvizsgáltak, és a döntés végül megszületett.

SKODA SUPERB

A ŠKODA SUPERB és VW Passat következő generációja, melyet közösen fejlesztenek Mladá Boleslavban végül Pozsonyban kerül gyártásba. Pozsonyban jelenleg a CITIGO/Up/Mii trió mellett a VW Touareg Audi Q7/Q8, és a Porsche Cayenne készül. Az első trió idén kifut, így Pozsony kibővített kapacitással kezdheti majd meg a SUPERB gyártását is. Persze Kvasiny sem marad üresen, hiszen a KAROQ gyártását, melynek egy részét épp az elmúlt hónapokban voltak kénytelenek átvinni Németországba, hogy mentesítsék egy kicsit a gyárat, teljes egészében visszakaphatja. 

A ŠKODA SUPERB a cég zászlóshajója, és a szakszervezet hazafias ügynek tekinti a modell gyártásának Csehországban tartását. Ettől függetlenül gazdasági érdekek is azt diktálják, hogy a szűkös gyártási kapacitással gazdálkodó ŠKODA a gyártás átszervezésével levegőhöz jusson. Egy kis vígaszt jelenhet számukra, hogy nemcsak a  SUPERB, hanem a VW Passat és az Arteon gyártása is költözik – utóbbiak Németországból – hiszen a következő generációt mindhárom modellből a ŠKODA fejleszti, így ezek a modellek egy soron fog készülni. Persze a dolog érzelmi vetülete mellett a szakszervezetet az is zavarja, hogy a legnagyobb haszonnal járó modell gyártása kerül majd Szlovákiába.   

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!