fbpx

Így szállítsd a leendő

karácsonyfádat

Így év vége felé egy dologban megegyezhetünk. Ahány család, annyiféle karácsony. Egy dolog azonban valószínűleg közös mindegyikben: a lakás központi helyét ilyenkor a karácsonyfa foglalja el. De hogyan kerül oda? Ez bizony nem mindegy, hiszen szállítását nem csak maga a fa, de az autód, sőt! A legrosszabb esetben környezeted is megszenvedheti.

A legideálisabb állapot, ha pont a házad előtt tudod megvenni a kiszemelt karácsonyfának valót. De lássuk be, kevesen vagyunk ilyen szerencsések. A másik lehetőség, hogy a család férfi tagjai a vállukra kapják, és haza sétálnak vele. Ez azonban egy bizonyos távolság és méret felett szintén nem opció. Marad tehát az autód. A világban sok olyan dolog van, ami nem kompatibilis egy autóval, és igen. Az egyik közülük a fenyőfa. Mégsem lehetetlen megoldani a dolgot. Íme néhány tanács: így szállítsd a leendő karácsonyfát.

Előkészületek

Mielőtt elmész fenyőfát vásárolni, mindenképpen gondolj át néhány dolgot:

  • mekkora fát tervezel venni?
  • elfér a csomagtartóban?
  • ha igen, akkor nincs éppen telepakolva?
  • le kell döntenem hozzá az üléseket? Ki kell hozzá vennem valamit az utastérből (pl. gyerekülés)?
  • ha nem fér el, akkor van tetőrudam, hogy biztonságosan rögzítsem a kocsimon?

Ha ezeket átgondolod, már sokkal kevesebb meglepetés érhet.

Hol szállítsd a fát?

A legoptimálisabb megoldás, ha az autód utasterében tudod szállítani. Erre egy ŠKODA modell esetében jó esélyed van, hiszen már egy mai FABIA utastere is képes elnyelni akár egy két méteres fát is. Persze ahhoz, hogy sem a fa, sem a beltér ne szenvedjen látható nyomokat, érdemes itt is figyelni pár dologra. Kérd meg, hogy a fát csomagolják be egy műanyag hálóba, ne elégedj meg a kötözéssel. Ezt ma már szinte mindenhol ingyenesen megteszik. Mielőtt elindulsz vásárolni, készítsd elő a kocsidat: döntsd le az üléseket, vedd ki a fejtámlákat ha kell, pakolj ki a csomagtartóból, és terítsd le az utasteret egy vagy több pokróccal. Ez nem csak attól véd meg, hogy még a nyaralás során is tűleveleket találj, de a fenyőfa gyantájától is, melyet közel lehetetlen eltávolítani utána a kárpitokból. Talán ezekből is látszik, hogy ha így szeretnéd hazavinni a fát, az nem lesz családi esemény. Jobb, ha a többiek otthon maradnak. A vásárlás helyén, és később otthon is lehetőleg ketten tegyétek be, illetve vegyétek ki a fát. Ha sikerült bevarázsolni a fenyőt, ne felejtkezz el a rögzítésről. A ŠKODA modellek csomagterében számos rögzítő pontot találsz, melyek segítségével biztonságosan tudod rögzíteni az ünnep díszét.

Ha mégsem fér el bent

Ebben az esetben már otthon készülj elő tetőrúddal, amelyre fel tudod majd rakni a fát. Közvetlenül a tetőre soha ne pakolj nem csak fenyőfát, hanem semmit sem. A tetőlemezt nem ilyesmire tervezték, és így a rögzítést sem tudod megoldani. (Nem, nem megoldás, ha lehúzod az ablakot, és az utastéren keresztül vezetted a madzagot, az pedig még kevésbé, hogy kinyúltok az autóból és fogjátok.) Ha nagyobb méretben gondolkozol, akkor a gumipókos rögzítés kevés lehet, így érdemes inkább  hevedert bekészítened, és itt sem árt, ha pokrócot terítesz a fa alá, így nem karcolja össze a tető fényezését. Fontos, hogy az autód orra felé a fa alja nézzen, így kevésbé tud belekapni a szél. Figyelned kell arra is, hogy a kilátásban nem zavarhat, és ha túlnyúlna az autó hátulján a vége, azt a KRESZ szerint meg kell jelölnöd. (Itt fontos megjegyezni, hogy az autóból oldalirányban semmi nem lóghat ki, így ne próbáld keresztben betenni a fát.) A sebességed tartsd alacsonyan, és néhány kilométer után ellenőrizd, hogy tényleg tart-e a rögzítés.

Ha van képed az idei beszerzésről, vagy szállításról, oszd meg velünk a Facebookon.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!