fbpx

Az új sheriff a városban:

ENYAQ SPORTLINE iV 80x

A ŠKODA bemutatta az új ENYAQ SPORTLINE iV 80x-et, a márka tisztán elektromos hajtású SUV-jának új csúcsváltozatát. Persze ez a titulus ideiglenes, hiszen talán még idén érkezik az RS változat.

Korábbi cikkeink

Az új ENYAQ SPORTLINE iV 80x hajtásáról két villanymotor gondoskodik, amelyek együttes teljesítménye 261 LE, míg a legnagyobb nyomatékuk 425 Nm. Hátul egy 201 LE teljesítményt és 310 Nm nyomatékot produkáló, állandó mágneses szinkronmotor található, amely legnagyobb fordulatszáma 16.000 lehet. Elöl egy aszinkronmotor hajt, amely 13.500-as fordulatszámot, 107 LE-t és 162 Nm nyomatékot tud, így az ENYAQ SPORTLINE iV 80x egyben összkerékhajtást is kap. A legnagyobb összteljesítmény 30 másodpercig érhető el körülményektől függően, és a százas sprint 6,9 másodpercig tart.

A villamos áramot egy bruttó 82 (nettó 77) kWh kapacitású akkumulátorcsomag biztosítja, így WLTP-ciklusban több, mint 500 km-es hatótávolságot kapunk.

A tisztán elektromos hajtású ENYAQ SPORTLINE iV két további hajtáslánc-változattal is elérhető: a hátsókerék-hajtású 60-as modell 177 lóerővel és a kisebb, bruttó 62 (nettó 58) kWh-s akkumulátorral, míg a hátsókerék-hajtású 80-as 201 lóerővel és a nagyobb, bruttó 82 (nettó 77) kWh-s akkumulátorral.

Keményebb a többieknél

Az ENYAQ SPORTLINE iV 80x elöl 15, hátul pedig 10 mm-rel alacsonyabb és egyedi karakterisztikájú futóművel érkezik. Ez egyébként hasonló a több ENYAQ SPORTLINE iV modellhez.

Megjelenésében is más az ENYAQ SPORTLINE iV 80x, ahogyan a többi ENYAQ SPORTLINE iV modell is. Akülönbségek közé tartoznak a fényes fekete részletek a hűtőrács körül, a külső tükrök, az ablakkeretek és a tetősínek esetében, valamint az első lökhárító légterelői. A hátsó tetőspoiler matt fekete színű. Amíg az első lökhárítón egy nagy, méhsejtrácsos hálóval ellátott légbeömlő nyílás és egy spoiler található, addig a hátsó sportlökhárítóba egy fényes fekete diffúzort raktak. Az opcionális 21 colos (alapfelszereltségként 20 colos) keréktárcsák és a fekete külső feliratok teszik teljessé az ENYAQ SPORTLINE iV 80x látványvilágát.

Az új ENYAQ SPORTLINE iV 80x alapfelszereltségéhez tartoznak a teljes LED Matrix fényszórók, a három küllős sportkormány, a 13 colos infotainment rendszer, a Suedia kárpitozású fekete sportülések integrált fejtámlákkal, a fekete, bőrszerű anyaggal borított műszerfal, a fekete tetőkárpit, az alumínium pedálok és a karbon hatású díszítőelemek az utastérben.

A vásárlók az extrák között megtalálják a kiterjesztett valósággal ellátott head-up displayt, a Park Assistot és a márka félautonóm utazási asszisztens funkcióját is.

Az UN GTR.21 szabvány szerint számított maximális teljesítmény, amely legfeljebb 30 másodpercig érhető el. Az egyes vezetési helyzetekben rendelkezésre álló teljesítmény nagysága különböző tényezőktől függ, például a környezeti hőmérséklettől, a nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi állapotától, illetve a nagyfeszültségű akkumulátor hőmérsékletétől, degradációjától, illetve korától. A maximális teljesítmény eléréséhez a nagyfeszültségű akkumulátor hőmérsékletének 23°C és 50°C között kell lennie, és töltöttségi szintjének nagyobbnak kell lennie 88%-nál. Az említett paraméterektől való eltérések a teljesítmény csökkenéséhez vezethetnek, beleértve a maximális teljesítmény teljes elérhetetlenségét is. Az akkumulátor hőmérsékletét közvetve a kiegészítő légkondicionáló berendezés bizonyos mértékig befolyásolhatja, és a töltés folyamán elérni kívánt töltöttségi szint a járműben is beállítható. Az adott időpontban rendelkezésre álló teljesítményt a jármű teljesítménykijelzőjén ellenőrizhetjük. A nagyfeszültségű akkumulátor maximálisan felhasználható kapacitásának hosszútávú fenntartása érdekében célszerű a nagyfeszültségű akkumulátort:
  • napi használat esetén a teljes kapacitás 80 százalékáig
  • hosszú távú utazások előtt pedig 100%-ig tölteni.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!