fbpx

7 tipp, amiről minden Horvátországba

utazónak tudnia kell

Idén nyáron is sokan választják nyaralásuk helyszínéül Horvátországot, ami érthető is. Hiszen az Adria gyöngyszemeként is emlegetett Horvátországba autóval néhány óra alatt eljuthatunk és élvezhetjük a tenger szépségét. Ha idén te is Horvátországba utazol családoddal (és Škodáddal), akkor érdemes elolvasnod tippjeinket. Fontos! Az éppen aktuális beutazási szabályozásról indulás előtt ide kattintva tudsz tájékozódni

Utazás Horvátországba
Bár Horvátországról mindenkinek az Adria jut először eszébe, számos olyan csodát rejt a szárazföld is, amelyeket érdemes megnézni. Az elmúlt években már nem csak a tengerpartjáról akar ismert lenni az ország és felismerték mekkora értéket jelentenek a pihenni vágyóknak a helyi specialitások (olivaolaj, szarvasgomba, borok), vagy a tengerparttól távolabbi tájak felfedezése is.
Utazás Horvátországba

A tiszta vízű Cetina folyó

Az előbb pont a szárazföld szépségeit méltattuk, erre megint a vízzel jövünk. Igen, mert ez teljesen más, mint a tenger. A Cetina folyó, mely a felső szakaszán annyira tiszta, hogy vizét palackozzák is, olyan kikapcsolódási lehetőségeket nyújt, amit a tenger nem tud. A felső szakaszán kiváló lehetőségek vannak kajakozásra, míg a középső és torkolathoz közel eső részeken a rafting szerelmesei élvezhetik a folyót.

www.visitomis.hr/en

Viziparkok Horvátországban

Viziparkok

Ha már unod a sznorkelezést és valami mozgalmasabbra vágysz, akkor irány valamelyik vizipark a három közül. Az Isztrián két tengerparti parkot is találsz. Az Istralandia Novigrad és Porec környékén van, a másik Losinj szigetén található, a Čikat kempingben. A harmadik ilyen park a Solaris Aquapark Dalmáciában, nem messze Sibeniktől. Mindhárom park egész napos szórakozást nyújt az egész családnak, bár azt meg kell jegyeznünk, hogy nem olcsók.

www.istralandia.hr

Viziparkok Horvátországban

KRKA nemzeti park

A Krka nemzeti park ugyan csak a második legnépszerűbb a sorban, megelőzi őt a Plitvice-ben található, de mégis Horvátország talán legszebb helye. A Visovac-tó, a szigeti kolostor, az ősi történelmi helyszínek, a vízesések és a tavak – melyekben fürdeni is lehet – együttesen nyűgőznek le téged is, ha meglátogatod.

www.npkrka.hr

Viziparkok Horvátországban

Autómúzeum és Tesla emlékközpont

Zágrábban a Műszaki Múzeum mellett érdemes meglátogatni a szintén ott található autómúzeumot, mely egy magángyűjtő darabjait mutatja be.  Egy kicsivel tovább autózva az A1-es autópályán délfelé, térjetek be Smiljanba, amely Nikola Tesla szülővárosa (igen, Tesla nem cseh, hanem szerb-horvát születésű volt.) A város egy emlékközponttal ápolja a zseniális feltaláló emlékét.

www.mcnikolatesla.hr
www.tehnicki-muzej.hr

Viziparkok Horvátországban

Olivaolaj az Isztriáról

Tudtad, hogy a 2017-es Flos Oleiben – amely 59 ország 500 olivaolaját rangsorolja – 61 féle olajjal képviselteti magát Horvátország? 2000 óta olajfák millióit ültették, felújítva a régi teraszokat, ültetvényeket. A legjobb minőségű olajokat Bale, Vodnjan, Rabac és Umag térségében állítják elő. Az egyik leghíresebb termelő az Ipša család, Oprtalj-ban. Ezeknél az olivaolaj termelőknél lehetőség van kóstolásra és az árak sokkal barátságosabbak, mint a tengerparti turistákra szakosodott üzletekben.

www.croatia.hr

A legjobb nyaralást is tönkre tudja tenni, ha órákat kell a fizetőkapuknál állni a horvát autópályákon. Ennek elkerülésére két módszer létezik. Az egyik, ha nem a turnusváltó napon (szombaton) utazik az ember. Sajnos ez nem mindig megoldható, ha másért nem, mert az apartman tulajdonosok ragaszkodnak a szombattól-szombatig tartó bérléshez.

A másik, ha beszerzünk magunknak egy ENC dobozt. Figyelem! Pro-tippünk következik!

Viziparkok Horvátországban

Az ENC egy útdíjfizetési megoldás, ami alapesetben külföldiek számára csak költségesen vehető igénybe.  Ezért egyszerűbb, ha nem megvesszük, csak béreljük ezeket az ENC dobozokat, melyet a nyaralás után egyszerűen csak visszaadunk. Az ENC-vel használhatjuk a csak erre a célra fenntartott sávot, a sorompónál megállva az érzékelő azonosítja ENC dobozunkat és már mehetünk is tovább. Sorban állás nélkül. És mindez ugyanannyiba kerül, mintha kézpénzzel fizetnénk.

Viziparkok Horvátországban

Vigyázz! Mérnek.

Horvátországban nagyon sok helyen és nagyon szigorúan mérik a sebességhatárok betartását. Különösen a hétvégi időszakokban. Beépített radardetektor, lézerblokkoló még kikapcsolt állapotban sem lehet az autóban. De nem csak ezért büntethet meg a rendőr. 12 év alatti gyermek nem ülhet elől az autóban és 5 év alatt kötelező a gyerekülés. A sárga mellényből pedig legalább egy darabnak lennie kell. Amit kevesen tudnak, hogy amennyiben a személyautó tulajdonosa jogi személy (tehát például céges autó), akkor kötelező kézi tűzoltó készüléket tartani az autóban. És egy meghatalmazás sem árt (persze mindez angolul), hogy vezethetjük az autót.

És ha jogos a büntetés…

Ha megállít a rendőr és jogos a büntetés, jobban járunk ha helyben fizetünk. Kérhetünk ugyan utalványt, melynek befizetésére 8 nap áll rendelkezésünkre, de jó ha tudjuk:  ezért cserébe a rendőr elveheti a jogosítványunkat, amit csak hosszas macera után fogunk visszakapni.

Persze nem kell túlparázni a dolgokat. Ha a fentiekre odafigyelünk, csodás nyaralásunk lesz Horvátországban.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!