fbpx

Jégkáros lett az autóm,

mit csináljak vele?

Az elmúlt napok időjárása sajnos sok kárt okozott a parkoló, vagy éppen úton lévő autókban is. A jégkár első ránézésre rendkívül elkeserítő, hiszen általában az autó teljes felületét érinti, és olykor olyan érzésünk támad, hogy az autónk már sosem lesz a régi. Pedig ez közel sincs így. Mondjuk mit kell ilyenkor tenned.

Korábbi cikkeink

A jégkár bárkit utolérhet, még azt is, aki garázsban tartja autóját, hiszen azt sem viszi magával a nap 24 órájában. Emellett talán a legfrusztrálóbb dolog is, hiszen sokszor az ablakból nézzük, ahogy kedvencünk a kisebb-nagyobb jéglabdák áldozatává válik. Jó tudni azonban, hogy amennyiben rendelkezünk teljeskörű CASCO biztosítással, akkor az önrész kifizetése után a ŠKODA márkaszervizek segítségével még a jégkáros autónk is visszanyerheti teljes szépségét. Persze ez akkor is igaz, ha nincs CASCO-nk, viszont így jóval magasabb kifizetendő összeg, hiszen a teljes kárt magunknak kell állnunk.

Az első és legfontosabb dolog, hogy akadályozzuk meg további károk kialakulását egy jégverés után. Itt arra gondolunk, hogy amennyiben bármilyen üvegfelület megsérült, igyekezzünk vízmentessé tenni autónkat. Erre használhatunk egy egyszerű műanyag fóliát is, amíg nem tudjuk zárt helyre vinni autónkat. Az ilyen jellegű károkat leszámítva általában a jég csak lemezkárokat okoz, amelyek a javításig csupán szépérzékünket sértik, további károkat nem okoznak.

Azt is jó tudni, hogy bár első ránézésre úgy tűnhet, hogy az autó elejétől a végéig mindent ki kell cserélni, a legtöbb esetben elemet nemhogy cserélni, de még fényezni sem kell az autót.

Az első dolog, amit egy jégkár esetén tennünk kell, hogy mielőbb felkeressük a legközelebbi ŠKODA márkaszervizt, és bejelentjük a kárt. A legtöbb ŠKODA márkaszerviz szerződéses kapcsolatban áll a nagyobb biztosítótársaságokkal, így azon kívül, hogy kitöltjük a szükséges papírokat, nem kell semmit tennünk, mindent a márkaszerviz intéz helyettünk. Az, hogy autónkat horpadásjavítással, horpadásjavítással és fényezéssel, esetleg elemcserével vagy ezek kombinációjával lehet javítani, csak a pontos és részletes kárfelvétel után derül ki. Miután ez megvan, az előbb említett esetben igazából nemsok dolgunk van, a ŠKODA márkaszervizek elvégeznek minden szükséges munkát, helyettünk is. És igen, autónk külseje ugyanolyan lesz, mint a jégkár előtt.

Meg tudom előzni, hogy jégkáros legyen az autóm?

Igen is, meg nem is. Amennyiben tudjuk, hogy jégeső várható és megoldható, hogy aznap amellett, hogy nem használjuk autónkat fedett helyen tartsuk, akkor teljes biztonságban tudhatjuk azt. Ha ez nincs így, akkor is próbáljunk fedett helyet keresni autónknak parkoláshoz. Ha menet közben ér utol minket a jégeső, akkor amilyen gyorsan csak lehet keressünk fedett helyet. Ez lehet parkolóház, benzinkút, felüljáró, vagy akár egy híd alatti megállóhely is.

Mi a helyzet a csodaponyvákkal?

Sok olyan terméket hirdetnek, amelyek azt ígérik, megvédik autónkat. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb esetben ezek hamis biztonságérzetet keltenek, mindenféle valós garancia nélkül. Ezért igazából ezekre teljesen felesleges pénzt kiadni.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!