fbpx

Különleges Lean

díjat kapott a ŠKODA AUTO

A ŠKODA AUTO az idei „Automotive Lean Production Awards-on” a „Különdíj – Új fényezőüzem kiváló indításért” díjat kapta a 2019 augusztusában megnyitott fényezőüzeméért. Michael Oeljeklaus, a ŠKODA AUTO termelésért és logisztikáért felelős igazgatósági tagja a díjat a Mladá Boleslav-i ŠKODA Múzeumban 2021. november 3-án megrendezésre kerülő ünnepségen veszi át.

Korábbi cikkeink

Az „Automotive Lean Production Awards” díjat az AUTOMOBIL PRODUKTION szaklap és az Agamus Consult vezetési tanácsadó cég ítéli oda azon autóipari vállalatok elismeréseként, amelyek a Lean módszer szerinti termelés és digitalizáció terén mércét állítanak fel.

Michael Oeljeklaus, a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának termelésért és logisztikáért felelős tagja hangsúlyozza: „A Mladá Boleslavban található új fényezőüzemünk a maga nemében az egyik legmodernebb és fenntarthatóbb létesítmény Európában, köszönhetően a rendkívül innovatív, élvonalbeli technológiák alkalmazásának. A magas fokú automatizálás a lehető legnagyobb pontosságot és hatékonyságot biztosítja. Ugyanakkor a fenntarthatóság terén sem kötünk kompromisszumokat; a hagyományos fényezőüzemekkel összehasonlítva például 210 grammal kevesebb oldószert és 17%-kal kevesebb átlátszó lakkot használunk járművenként. Egy új levegő-tisztító rendszer segítségével a festékmaradványok mennyiségét is több mint két kilogrammal tudtuk csökkenteni karosszériánként. Ezenkívül egy teljesen új koncepciót alkalmazunk, ahol a festékszárítók a karosszérián keresztben helyezkednek el. Ez az egyedülálló új megoldás lehetővé teszi rövidebb szárítóegységek használatát, miközben új szintre emeli az összes folyamat minőségét és hatékonyságát.”

A díjat a 15. Automotive Lean Production kongresszuson adják át, amelyre november 3-án és 4-én kerül sor a ŠKODA Múzeumban, Mladá Boleslavban. Az „Automotive Lean Production Awards” díjat minden évben az AUTOMOBIL PRODUKTION szakfolyóirat és az Agamus Consult vezetési tanácsadó cég adja át. A cél az, hogy a „Tanulni a legjobbaktól” mottóval nemzetközi mércét állítsanak fel a Lean-módszer szerinti termelés és digitalizáció terén az autóiparban. A kétnapos rendezvényen a legjobbak mindegyike bemutatja a Lean-módszer szerinti termeléssel kapcsolatos koncepcióit és projektjeit. A ŠKODA AUTO korábban a dProduction projektjével 2019-ben elnyerte a „Különdíj – Intelligens digitális alkalmazásért” díjat.

De mennyire valós az ENYAQ iV WLTP adata?

Ha röviden akarunk fogalmazni, teljesen. A teszt során az ENYAQ iV 80-as változata (kerékméretek 235/45-R21 elől – 225/40 R21 hátul) meg is haladta a WLTP-ben megadott 520 kilométert. A valóságban 522 km-t teljesített. Mindezt 20 és 25 fok közötti kinti hőmérséklet, és mérsékelt légmozgás (értsd: szél) mellett. Míg az ENYAQ iV WLTP fogyasztási adata erre a modellre 17,2 kWh, a valóságban 14,5 kWh-t mértek.

A Mladá Boleslavban 2019 augusztusában megnyitott fényezőüzemben az innovatív technológiáknak és folyamatoknak köszönhetően jelentősen csökkent az anyag- és energiafelhasználás, valamint a festési folyamat során keletkező hulladék, az ott alkalmazott 66 robot számos feladatot lát el. A fényezőüzemben évente három műszakos munkarendben akár 168 000 karosszériát is lefényezhetnek. Az üzem teljes fényezési kapacitása 812 000 karosszériára nőtt a létesítmény üzembe helyezésével. A ŠKODA AUTO 214,5 millió eurót fektetett be az új épületbe, és ezzel egyidejűleg több mint 650 új munkahelyet teremtett. A 35 méter magas festőműhely hét emelettel rendelkezik, így jelenleg a ŠKODA AUTO központi üzemének területén található legmagasabb épület.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!