fbpx

Szeretnél a polcodra

egy LEGO TREKKA-t?

Kevesen tudják, de nem a YETI volt az első terepjáró ŠKODA történetében. Igaz, a TREKKA nem volt kapható Európában, de Új-Zélandon ahol és ahová készült igazi rajongótábora van. Ennek is köszönhető, hogy most újra megjelenhet, igaz LEGO készlet formájában. De ehhez te is kellesz.

Korábbi cikkeink

A TREKKA nemrég feltűnt a LEGO Ideas weboldalán, ahol a legendás építőkészletek rajongói megoszthatják ötleteiket arról, hogy milyen új LEGO készleteket szeretnének a boltok polcain látni. A LEGO Trekka építője Gareth Davies, aki  Expanse néven tervez új készleteket az oldalra.

Gareth Új-Zélandról származik, ahol a TREKKA 1966 és 1973 között készült a ŠKODA OCTAVIA mechanikus alkatrészeinek és helyi alkatrészek – főként karosszéria elemek – felhasználásával. Érdekesség, hogy ez volt az első és a mai napig nagyjából az egyetlen Új-Zélandon tervezett és gyártott személyautó. “Valami olyasmit akartam építeni, ami erősen kötődik Új-Zélandhoz, amivel minden korosztály játszhat, és amit érdekes modellként ki lehet állítani. A TREKKA remek választásnak tűnt” – írja Gareth a készletének bevezetőjében a LEGO Ideas weboldalán.

Gareth azt is elmesélte, hogyan is született meg a modell. “A TREKKA meglehetősen jellegzetes formatervvel rendelkezik, és igyekeztem a legfontosabb elemeire összpontosítani: az első sarkok ívére, a motorháztető ék alakjára, a lapos oldalakra, a hátsó kerekek szögére, valamint a tető és a hátsó ajtó általános formájára” – mondja Gareth hozzátéve, hogy igyekezett a lehető legjobban ragaszkodni az eredeti arányaihoz

A modell világoskék színét, amelyet a LEGO szóhasználatában Medium Azure-nak neveznek, a lekerekített téglák határozták meg, amelyeket Gareth az autó első sarkaihoz használt. “Ez csak négy színben létezik, fehérben, vörösesbarnában és a kék/zöld két árnyalatában. Tudtam, hogy valószínűleg fehéret kell majd használnom a tetőhöz, ezért a másik három szín közül választottam, és végül az azúrkék mellett döntöttem, hogy jól illeszkedjen a többihez” – mondja.

Nem két napig tartott a munka

A karosszéria felépítésének kitalálása csak néhány napot vett igénybe Garethnek, de az igazi fejtörést a különböző mozgó alkatrészek jelentették. “Ahhoz, hogy az összes ajtó nyitható legyen, számos változtatásra volt szükség az ajtókereten és az első ablakon” – mondja Gareth, és igaz ugyan, hogy ez eltérést jelentett az autó eredeti letisztult dizájnjától, de a másik alternatíva a nem nyitható ajtók voltak. Ezzel pedig nem akart megelégedni. Elmondása szerint a legnehezebb a funkcionális kormányzás és a motorháztető-nyitó rendszer megfelelő kialakítása volt. Mivel a motorháztető egészen az első ablakkeret aljáig nyúlik, Gareth nem használhatott hagyományos zsanérokat.  “Végül egy olyan mechanizmust találtam ki, amely az autó alvázához kapcsolódik, és lehetővé teszi, hogy a motorháztetőt egyszerre lehessen felemelni és előre mozgatni” – mondja, hozzátéve, hogy ennek a megoldásnak a motorháztető alatt kellett elférnie a motor mellett a kormányoszloppal együtt.

A LEGO kockákból készült TREKKA igazán részletesre sikerült. Az autónak működő kormánya, nyitható ajtói és teteje, sőt nyitható motorházteteje van, ráadásként pedig egy lehajtható hátsó üléspadot is találunk benne, amely felhajtva egy tárolórekeszt rejt. A tervező még a Trekka két különböző kiviteléről sem felejtkezett meg, így két hátsó kialakítást tervezett a modellnek, hogy megfeleljen az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején Új-Zélandon kapható változatoknak. A készlet 1825 alkatrészből állna majd, és az összeszerelt modell súlya több mint 1,5 kilogramm lesz. A modell méretei 34,6 x 18,5 x 19,6 centiméteresek. Összesen négy hétig tartott a modell megépítése a BrickLink Studio virtuális környezetében. “Most mindent megteszek, és megpróbálom ténylegesen megépíteni a modellt. De valószínűleg eltart még néhány hónapig, mire a világ számos pontjáról meg tudom vásárolni a szükséges alkatrészeket” – nevet Gareth.

Minimum 10.000 szavazat kell a megvalósuláshoz

Úgy tűnik, a modell a LEGO és a ŠKODA rajongók figyelmét is felkeltette. Alig néhány nappal a közzététele után máris teljesítette az első feltételt, hogy egy valódi készlet készülhessen belőle. Az ötletnek 60 napon belül legalább 100 szavazatot kell kapnia, majd további 365 nap áll rendelkezésére, hogy összegyűjtse az 1000 szavazatot. Ha ezt is eléri, akkor további 6 hónap áll rendelkezésére, hogy elérje az 5000 támogatót. Ezután újabb hat hónap áll rendelkezésre, hogy elérje a 10 000 szavazatot.

Ha a LEGO ŠKODA TREKKA készlet megszerzi a szükséges 10 000 szavazatot a LEGO Ideas weboldalán (ide kattintva), akkor bekerül a szűkített listára, és a dán cég egy nap talán legyártja a készletet. Mi természetesen teljes mellszélességgel támogatjuk ezt az ötletet, ezért arra kérünk minden ŠKODA rajongót, így téged is, hogy szavazz a készletre. Ne feledd, hogy a szavazatod megerősítéséhez fiókkal kell rendelkezned a LEGO Ideas weboldalán, tehát nem elég csak kattintani, hogy leadd a szavazatodat.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!