fbpx

Téli autózás? Uncsi.

Vagy mégsem?

Téli autózás? Unalomig ismételt téma, mégis sok esetben az ismétlés a tudás, vagy inkább a biztonságunk anyja.

Korábbi cikkeink

A nappalok egyre rövidebbek, reggel félhomályban indulunk el otthonról, és gyakran sötétedés után érünk csak haza. Az ég sokszor felhős napközben. Ráadásul  a reggeli köddel is rendszeresen meg kell küzdenünk.

„Ezek olyan buktatók, amelyekre fel kell készülni és számolni kell velük. A téli autózáshoz változtatnunk kell a gondolkodásmódunkon, és éberebbnek kell lennünk. Előrelátóbban kell vezetnünk: tudatosan kell számolnunk a különböző veszélyekkel, például a lehullott levelekkel borított útszakaszokkal, amelyek különösen csúszósak lehetnek a kanyarokban. A szél gyakran erősebb, és a széllökések is veszélyesek lehetnek. Az éjszakai és reggeli fagyokkal is számolni kell, és figyelnünk kell arra is, hogy különösen a hidak lehetnek lefagyva. Mindehhez kell igazítanunk a vezetési stílusunkat és sebességünket” – mondja Petr Krásný, a járműbiztonság fejlesztésével foglalkozó szakember, aki a ŠKODA közlekedésbiztonsági kutatócsoportjának tagjaként a közlekedési balesetek elemzésével foglalkozik.

Magunk mellett természetesen autónkat is fel kell készíteni a téli autózásra. Van néhány dolog, amire oda kell figyelnünk, és soha nem szabad elhanyagolnunk. De mik ezek?

Téli gumiabroncsok

A téli gumiabroncsok felszerelése ma már talán magától értetődik. Ezek ősztől tavaszig nélkülözhetetlenek – még akkor is, ha kevesebbet esik a hó. A nyári keverék nem működik hatékonyan a hideg és jeges utakon: túl kemény és nincs tapadása, így hosszabbá válik a fékút. Nem elég azonban csak felszerelni őket. Arról se felejtkezzünk el, hogy az idő múlásával a téli gumik is veszítenek előnyös tulajdonságaikból. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy 4 évente érdemes lecserélni őket attól függetlenül, hogy a minimális profilmélységet még nem érték el. Ez négy milliméter, ami több, mint a nyári gumik esetében.

És ha már téli gumik…

A téli autózás során könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a téli gumik már nem biztosítanak elég tapadást a továbbjutáshoz. Ilyenkor jutnak szerephez a hóláncok. Mivel általában ritkán használjuk őket, éles használatuk előtt nem árt, ha otthon, kényelmes körülmények között gyakoroljuk a felszerelésüket, és nem az út mellett, latyakban, netán sötétben elgémberedett ujjakkal tesszük mindezt, miközben a család az autóban vár ránk. A helyes felszerelés azért is fontos, mert a rosszul felhelyezett hólánc komoly sérüléseket tud okozni autónkban. Arra is figyeljünk, hogy sok országban téli útviszonyok mellett kötelező használni őket.

Nem csak az utak tudnak lefagyni

Autónkban a folyadékok ugyanúgy érzékenyek a hidegre, mint bárhol máshol. Ezért mindenképpen ellenőriztessük a hűtőfolyadék fagyáspontját. Ezt bármelyik benzinkúton elvégzik nekünk, de jobban ajánljuk a márkaszervizek komplett téli átvizsgálását. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a nyomás alatt lévő hűtőrendszert megnyitva komoly égési sérülést is okozhatunk magunknak! A hűtőfolyadék mellett az ablakmosó folyadékból is télit töltsünk a tartályba, sőt! Mivel télen gyakrabban használjuk az ablakmosót, tegyük egy tartalék adagot a csomagtartónkba is.

Ne csak ellenőrizzük a világítást!

Az nemcsak télen, de nyáron is fontos, hogy ellenőrizzük a lámpákat. Csak úgy induljunk útnak, ha autónkon minden lámpa működik. És ha már útnak indultunk, használjuk is őket. Manapság a nappali menetfények gyakran csapják be fényükkel a vezetőket, de fontos tudni, hogy bár úgy tűnhet a vezetőülésből, de nem helyettesítik a tompított világítást. Márcsak azért sem, mert a legtöbb autónál hátul nem kapcsolódik be velük együtt a helyzetjelző fény, így hátulról gyakorlatilag láthatatlanok vagyunk a sötétben.

És még egy tipp

Télen cseréljük le a szövetszőnyegeket gumiszőnyegekre. Ilyenkor sokkal több vizet viszünk be az autóba a cipőnkön, ami beszivárog a szövetbe, és penészedést okozhat a szőnyegen. Egy gumi vagy műanyag „tálca” a csomagtartó aljára szintén praktikus.

Kaparó, láncok, kábelek, lapát…

Az utolsó szakértői tanács a téli kiegészítőkre vonatkozik. „Ellenőrizzük, hogy nem veszett-e el a jégkaparó, ami ugye a ŠKODA modelleknél a tanksapka belsejében van. Hasznosak az indítókábelek is – ezeknél ügyeljünk arra, hogy megfelelő teljesítményűt vegyünk, és tanulmányozzuk azt is, hogy autónk kezelési útmutatója mit javasol a használatukhoz. Ha gyakran autózunk a hegyekben, a hóláncok elengedhetetlenek, és egy lapát vagy egy zsák homok sem árt. Az ajtók befagyásának megakadályozására érdemes például glicerines olajjal kezelni a gumitömítésüket. A szélvédőfólia pedig csodálatosan működik, mivel megakadályozza a szélvédő befagyását, így nem kell azokat lekaparni indulás előtt” – zárja Krásný.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!