fbpx

Elektromos kamionok

a ŠKODA gyárban

A ŠKODA AUTO két elektromos kamiont tesztel Mladá Boleslavban. Ezeket az üzemen belüli áruszállításra használják, és további elektromos kamionok beszerzése is folyamatban van.

Korábbi cikkeink

Ezekkel az e-kamionokkal a cseh autógyártó évente 60 tonna CO2 kibocsátást kíván megtakarítani a dízelüzemű társaikhoz képest. A ŠKODA AUTO kiemelten fontosnak tartja, hogy csökkentse környezeti lábnyomát, és a NEXT LEVEL – ŠKODA STRATÉGIA 2030 részeként jelentősen szigorította környezetvédelmi célkitűzéseit.

„A ŠKODA AUTO-nál kifejezetten a „Simply Clever” megközelítésekre összpontosítunk annak érdekében, hogy a vállalatot még fenntarthatóbbá tegyük a termelés és a logisztika területén. A két tisztán elektromos hajtású teherautóval végrehajtott sikeres kísérleti fázist követően a belső szállítási flottát gyorsan lecseréljük elektromos teherautókra. Ezzel helyi beszállítóinkat is ösztönözni kívánjuk, hogy ugyanezt tegyék. Középtávon azt tervezzük, hogy minden alkatrészt teherautóval szállítunk a gyáraink közvetlen közeléből a gyártósorainkhoz, mindezt nulla helyi kibocsátással.”

Michael Oeljeklaus

Az igazgatótanácsának termelésért és logisztikáért felelős tagja, ŠKODA AUTO

A ŠKODA AUTO Logistics október eleje óta teszteli a két elektromos teherautót belső szállításokhoz. A szabványos félpótkocsikkal felszerelt vontatók jövő májusra felváltják a dízelüzemű teherautókat az adott útvonalakon.

A következő lépésként az elektromos modellekhez gyártott akkumulátorokat fogják ilyen kamionokkal szállítani a Mladá Boleslav-i üzemben 2022 júniusától speciálisan erre a célra gyártott, rövidített félpótkocsikon. E célból a félpótkocsikat szállítószalag-technológiával szerelik fel a raklapok automatikus be- és kirakodásához.

Az elektromos kamionok hatótávolsága 80 km egy feltöltéssel, az akkumulátorok teljes feltöltése pedig 4,5 órát vesz igénybe. Ezek a kamionok 100 km-enként mintegy 200 kWh villamos energiát használnak fel, és a ŠKODA AUTO az alkalmazásukkal évente 60 tonna CO2-t tervez megtakarítani.

A „Zöld jövő” stratégia részeként a ŠKODA AUTO ambiciózus fenntarthatósági célokat tűzött ki, amelyeket a „Zöld logisztika” megközelítésben a termelés és a logisztika területére vonatkozóan határozott meg. A vállalat a gyár területén földgázüzemű teherautók (CNG) használatával 25 százalékkal csökkentette a CO2-kibocsátást a hagyományos hajtásláncú járművekhez képest, és most a következő lépést a kibocsátás további minimalizálása érdekében az e-teherautók bevezetésével teszi meg.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!