fbpx

Ezek a legmegbízhatóbb

ŠKODA modellek

Az Auto Bild 2000-től vezeti a legmegbízhatóbb autók sorrendjét, melynek legfrissebb változata a napokban egészült ki. A 2014-től aktualizált listán a tesztelt ŠKODA modellek a mezőny elejében tanyáznak.

Korábbi cikkeink

75 autóról gyűlt össze tapasztalat a német Auto Bild szerkesztőségénél, amelyet minden évben frissítve megoszt olvasóval. Ezt a 75 autót megbízhatósági szempontból rangsorolják, és a rangsorban feltűntetik a szigorú pontrendszer alapján elért eredményük mellett azt is, hogy milyen meghibásodásokat tapasztaltak velük.

Így tesztel az AutoBild

A legmegbízhatóbb autók tesztjei teljes mértékben életszerűek, sőt! Sok olyan szituációban is próbára teszik a legtöbb modellt, ami adott esetben egy átlagos tulajdonosnál nem fordul elő egy-egy autó életében. Az alap a mindennapos városi és országúti használat hosszabb és rövidebb távokon, de emellett szinte minden szerepel, ami egy autóra várhat élete során: vontatás, téli tesztek a hegyekben, utazás forró tájakon, használat csurig megpakolva, és persze mindez 100.000 kilométeren keresztül maximumum 3 éve belül teljesítve. A teszt végén a Dekra szakembereivel az utolsó csavarig szétszedik az adott modellt, és feljegyeznek mindent: a motor és a futómű alkatrészeinek állapotát éppúgy, mint az utastér elemeinek kopását. De nézzük, hogy állnak a legmegbízhatóbb autók listáján a ŠKODA modelljei.

ŠKODA FABIA COMBI 1.2 TSI DSG Style

Az ŠKODA első modellt a legmegbízhatóbb autók listáján az holtversenyeket összevonva a 21. helyen találjuk meg, ami nem más, mint a most kifutott FABIA. A modell meggyőzte a tesztelőket, értékelték a helykínálatát és a  praktikumát is. Az egyetlen komoly hiba, ami miatt súlyos büntető pontokat kapott, egy lerobbanás volt 83 000 kilométer tájékán, aminek oka egy kábelszakadás volt a motortérben. Ez azért következhetett be, mert rövidre méretezték a gyújtáskábelt, és a folyamatos rezgések megtörték addigra. Mivel ezekre a tesztekre a gyár is figyel, így nem csupán az adott modellt javították meg, de a tapasztalt hiba alapján módosították a gyártás során a kábelt is, és a kötelező szervizek alkalmával a korábban gyártott modelleken is cserélik az adott gyújtáskábelt.

11. hely: ŠKODA KODIAQ 2.0 TDI 4×4 SCOUT

Az adott modell 96.792 tesztkilométert teljesített egy kisebb, és egy kicsivel nagyobb meghibásodással. Az elsőt az indítógomb meglazult kábelcsatlakozása okozta, a másodikat pedig az adaptív futómű vezérlőjének makacskodása. A szerkesztőségben minden tesztelő kedvelte a nagy medvét, és szomorúan búcsúztak tőle. Külön érdekesség, hogy a Dekra szakértőit is meglepve, az eltelt közel 100.000 kilométer egyáltalán nem látszott a szétszedett modellen, teljesen újszerű állapotban volt. Egyébként a KODIAQ ezzel a teljesítménnyel bekerült a legmegbízhatóbb SUV-k első 10 modellje közé.

OCTAVIA COMBI 2.0 TDI

A holtversenyeket figyelembe véve a 9. helyet szerezte meg az OCTAVIA harmadik generációs modellje. Hibát itt is csak az indítógomb jelentett, illetve a teszt elején néha megmakacsolta magát a tempomat. Emellett a tesztelők kiemelték az OCTAVIA már-már unásig ismételt jótulajdonságait: praktikum, hatalmas helykínálat és csomagtartó, és meggyőző minőség. A modell a Dekrát is meggyőzte a szétszerelés során.

8. hely: SUPERB 1.4 TSI DSG

A SUPERB zászlóshajóhoz méltóan teljesített a tesztben. A tesztelők szerint a SUPERB a teszt végéig megőrizte újkori állapotát, pedig annak elején egy kicsit még össze is törték a csomagtartónál. Az egyetlen hibaforrás egy tömítés meghibásodása volt a vízpumpánál, illetve bár nem konkrét hiba, de egyes tesztelők kevésbé találták kényelmesnek városban a DSG váltó karakterét. Összességében azonban több, mint lenyűgöző teljesítményt nyújtott a SUPERB a teszt alatt.

Persze a fenti lista nem jelenti azt, hogy a többi ŠKODA modell ne tartozna a megbízható autók közé, sőt! Hiszen az Auto Bild szerkesztősége nem minden modellt vet alá 100.000 kilométeres tesztnek. Sokkal inkább azt jelzi ez a lista, hogy a cseh gyártó autói a megbízhatóság élvonalában vannak már hosszú ideje.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!