fbpx

ŠKODA AFRIQ –

a ŠKODA Motorsport támogatásával

Rögtön lőjük le a poént, a ŠKODA AFRIQ nem lesz sorozatgyártású modell, csupán egyik azon modelleknek, amelyet a ŠKODA szakképzést támogató programjában építenek az abban résztvevő fiatalok. A 25 tanuló kivitelezésében életre kelő modellt most kezdték tesztelni, és már a tavaszi bemutatója sincs messze.

Korábbi cikkeink

A ŠKODA szakképzést támogató programjának 25 tanulója elérte a következő mérföldkövet, hiszen már majdnem befejezték a ŠKODA AFRIQ megépítését. A nyolcadik ŠKODA Akadémia projektautó a legendás Dakar-ralinak állít emléket, és ez az első, amely a ŠKODA Motorsporttal együttműködve készült ebben a programban. A napokban kezdődik a márka városi SUV modelljéből, a KAMIQ-ból készült látványos raliváltozat tesztelése, mielőtt az egyedi járművet tavasszal bemutatják a médiának és a nagyközönségnek. A szakiskolások által választott AFRIQ név arra is utal, hogy a ŠKODA AUTO a Volkswagen Csoport összes tevékenységéért felel Észak-Afrikában, a “Dakar” eredeti hazájában.

“Keményen dolgoztunk az elmúlt hónapokban, és nagyszerű érzés, hogy végre a majdnem kész autó előtt állhatunk. A ŠKODA különböző részlegeivel és a ŠKODA Motorsport szakértőivel való együttműködés fantasztikus élmény volt, amelyet magunkkal viszünk a szakmai életünkbe. Most már nagyon várjuk a tesztvezetéseket a ŠKODA AFRIQ-kal, és alig várjuk, hogy lássuk, hogyan teljesít a jármű az utakon” – mondta Anna Střížková, a program egyik tanulója.

Mint tudjuk, a KAMIQ sorozatgyártású kivitele nem kapható összkerékhajtással. Ezért annak érdekében, hogy a projektautó alkalmas legyen terepjárásra, a szakmunkástanulók egy ŠKODA OCTAVIA 4×4 hajtásláncát építették be az AFRIQ padlólemezébe. A ŠKODA Motorsport szakemberei technikai szakértelmükkel nyújtottak támogatást a rallyspecifikus belső kialakításához. A koncepcióautóban az utasok a sikeres ŠKODA FABIA Rally2 evo versenyüléseiben ülhetnek, és természetesen ötpontos biztonsági övekkel rögzíthetik magukat.

Ahogyan azt már megszokhattuk, a programban résztvevő tanulók ismét egy igazán egyedi járművet varázsoltak a nyolcadik ŠKODA projektautóból, sok új és szokatlan ötlettel. Ezzel ez az autó is az 1927-ben alapított Mladá Boleslav-i szakiskolában folyó képzés magas színvonalát bizonyítja. A tanulók a projekt során nem csupán tanáraik segítségére támaszkodhattak, hanem hagyományosan támogatást kaptak a ŠKODA műszaki fejlesztési, a tervezési és gyártási területeiről érkező mérnökeitől és munkatársaitól, valamint – a jelenlegi projektben először – a ŠKODA Motorsporttól.

Zdeněk Stanke, a ŠKODA Akadémia csapatvezetője szerint: “Mindig izgalmas látni, ahogy a ŠKODA Akadémia projektautója fokozatosan életre kel. A ŠKODA AFRIQ már majdnem kész és megkezdődik a tesztelése – tanárként mi is ugyanúgy élvezzük ezt a pillanatot, mint a diákok. El vagyok ragadtatva attól, hogy a ŠKODA Akadémia tanárai és tanulói milyen nagy figyelmet fordítottak ennek a járműnek a részleteire. Belül úgy érzi az ember, mintha egy profi raliautóban ülne, és várná a rajtjelet a következő különleges szakaszra”.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!