fbpx

Chiphiány:

van remény?

Chiphiány. Talán a legtöbbet hallott kifejezés, ami az autóiparral kapcsolatban elhangzik az utóbbi időben. Az autógyártók folyamatos nehézségekkel szembesültek az elmúlt évben beszállítói oldalon. Nincs ez másként a ŠKODA AUTO estében sem. És sajnos ez a trend idén is folytatódni látszik.

Korábbi cikkeink

Jelenleg a szakszervezet tájékoztatása szerint közel 20.000 darab olyan ŠKODA modell parkol a ŠKODA AUTO gyáraiban, amelyből hiányoznak egyes alkatrészek. Ennek több oka is. Továbbra is nehezen szerezhetők be egyes félvezetők, hiszen a chiphiány nem szűnt meg. Másrészről, ha ez nem lenne elég, a Mladá Boleslavi gyárban termelő beszállítónál néhány hónapja történt tűzeset is hátráltatja a termelést. Ez utóbbi miatt sok OCTAVIA modellből hiányzik jelenleg az ajtókárpit.

Ugyanakkor a helyzet bizakodásra ad okot. Jó hír, hogy a ŠKODA AUTO logisztikájának eddig sikerült minimalizálnia az alkatrészellátás megszakadásának kockázatát az ukrajnai orosz invázió miatt. Igaz, az ENYAQ iV modellek gyártását leállították egy időre a kábelkötegek hiánya miatt, de kedvező fordulat, hogy az ukrán beszállító ismét tud szállítani, így az ENYAQ iV modell gyártása is újraindul. Emellett azt is tervezik, hogy Ukrajnából Csehországba költöztetik a gyártási technológiát és a kötegeket gyártó alkalmazottakat is. Ehhez természetesen számos feladatot kell megoldani, például a munkavállalási engedélyeket és egyéb formalitásokat, de biztosítaniuk kell a dolgozók családjaink szállását is a Cseh Köztársaságban.

Az üzemi tanács elnöke, Jaroslav Povšík azt is kijelentette, hogy a legfrissebb információk szerint nem tervezik a gyártás leállítását. Elmondása szerint sikerült biztosítanunk a chiputánpótlást, és az OCTAVIA-hoz szükséges ajtópanelek gyártása is újraindult. A helyzet szerinte most jobb, mint tavaly ilyenkor volt, hiszen akkor közel 50.000 befejezésre váró modell állt a gyárudvarokon, míg jelenleg ennek a számnak a felét sem érik el.

Persze, mindez nem azt jelenti, hogy minden rendben lenne, vagy zavartalanul menne tovább termelés. Bár a gyártás folytatódik, a megszokott háromműszakos rend helyett csak egyműszakos hetekre készülnek az üzemi tanácsnál.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!