fbpx

Magyar beszállító miatt gyárt

kevesebb autót a ŠKODA

Eddig azt gondoltuk, hogy a beszállítói oldalon a  COVID után rosszabb már nem lehet. Az élet azonban csak annyit mondott erre: fogd meg a söröm…

A beszállítói lánc akadozása folyamatos gondot jelent a gyártóknak, és nem kivétel ezalól a ŠKODA AUTO sem. Először jött a chiphiány, amely megoldására folyamatosan próbálnak alternatívákat találni, kezdve bizonyos extrák ideiglenesen történő kilistázásától egészen az autó bizonyos részeinek újra tervezéséig. Aztán Mladá Bolaslavban egy, a gyár területén működő beszállítónál történt egy tűzeset, ami miatt a gyár udvarán jelentős mennyiségű OCTAVIA vár ajtóborításra. De ami most történt, azt valószínűleg Kvasiny-ban, – ahol csökkenteni kellett a legyártani tervezett mennyiségen –  sem látták jönni, hiszen egy mindennapos alkatrészből jelentkezett hiány, amit történetesen idehaza gyártanak a márka számára.    

Korábbi cikkeink

Jaroslav Povšík a ŠKODA AUTO-nál működő üzemi tanács elnöke elmondta, hogy a Magyarországon gyártott USB portokból jelentkezett hiány. Ezeket az alkatrészeket Kvasiny-ban építenék be az ott gyártott SUPERB, KODIAQ és KAROQ modellekbe. Mivel a magyar beszállító munkaerőhiány miatt nem tudta teljesíteni a vállalt darabszámokat, így kénytelenek voltak csökkenteni a gyártási mennyiséget, illetve a gyárudvarra termelni. Ez már szinte megszokott gyakorlattá vált nem csak a ŠKODA AUTO-nál, de több európai gyártónál is.

A fentieken túl igyekezett proaktívan válaszolni a problémára a ŠKODA. Saját alkalmazottjaival segítette ki a hazai beszállítót, így most 12 órás műszakokban igyekeznek behozni a lemaradást.  

Idén sem lesz rekordéve a márkának

Az utolsó békeévnek tekinthető 2019-ben mintegy 1,2 millió autót gyártott a ŠKODA, amit azóta sem sikerült újra elérni, pedig legalább ennyi autót idén is tudna értékesíteni a márka. Azonban a beszállítói láncok akadozása, a kínai piac gyengélkedése és az Oroszországban felfüggesztett gyártás és értékesítés miatt Povšík szerint az is nagyszerű eredmény lesz, ha sikerül 800.000 darab autó legyártani.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!