fbpx

ENYAQ RS iV: nagy teljesítmény,

praktikus külsőben

A ŠKODA ENYAQ RS iV érkezésével immár kéttagúra bővül a tisztán elektromos RS modellek sora. Ezúttal a COUPÉ RS iV-ban megismert hajtáslánc került egy még praktikusabb karosszériába.

Az új modell a MEB platform legfejlettebb technológiájával büszkélkedhet, és testvérével együtt a ŠKODA történetének legerősebb szériaautói. Az ENYAQ RS iV-t ugyanaz a villanymotor-páros hajtja, mint a COUPÉ változatot. Ez az elrendezés összkerékhajtást és akár 220 kW teljesítményt biztosít az autónak, így az ENYAQ RS iV 6,5 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 100 km/h-ra. A végsebesség 180 km/óra, ami 20 km/órával több, mint a modellcsalád többi modelljénél. Ezek mellett a 460 Nm-es hatalmas forgatónyomatékot is érdemes megemlíteni, ami a vezető rendelkezésére áll a menetpedál lenyomásától kezdve.  Ez finoman szólva is dinamikus gyorsítást lesz lehetővé minden sebességnél.

Korábbi cikkeink

Sportos és praktikus

Ugyanakkor az ENYAQ RS iV 82 kWh-s akkumulátorának és kiváló aerodinamikájának (légellenállási együtthatója 0,265) köszönhetően több mint 500 kilométeres hatótávolságot ígér egy feltöltéssel. A kiváló vezetési élmény és a nagyszerű hatékonyság kombinációját többek között az ENYAQ RS iV alacsonyabb futóműve által tudták elérni a mérnökök. Az ENYAQ iV-hoz képest elöl 15 milliméterrel, hátul pedig 10 milliméterrel alacsonyabb futómű sportosabb kezelhetőséget és jobb aerodinamikát eredményez, miközben a vezetőnek nagyobb kontrollt és jobb visszajelzést biztosít.  

Az ENYAQ COUPÉ RS iV-hez hasonlóan az ENYAQ RS iV-ra is igaz, hogy az izgalmas vezetési élmény nem megy az ENYAQ RS iV praktikusságának rovására. Ezt tovább fokozza a hagyományos formájú SUV karosszéria, amelynek csomagtartója 585 literes, 15 literrel nagyobb, mint a kupéé. A hátsó ülések lehajtásával akár 1710 literes rakodóteret is kialakíthatunk az ENYAQ RS iV-ban.

Az ENYAQ RS iV praktikussága a töltések során is szembetűnő. A modell akkumulátora a 135 kW maximális töltőteljesítménynek köszönhetően 36 perc alatt tölthető fel 10-ről 80%-ra. Újdonság a Plug & Charge funkció is, amely lehetővé teszi, hogy a töltés automatikusan elinduljon a támogatott töltőkön, anélkül, hogy akár egy alkalmazásban, akár más módon aktiválni kellene. Az ENYAQ RS iV tulajdonosok továbbra is élvezhetik a POWERPASS minden előnyét, több mint 350 000 töltőponton Európa-szerte.

Az összes megszokott funkció

Az ENYAQ iV sorozat csúcsmodelljeként az ENYAQ RS iV természetesen rengeteg szolgáltatást kínál, köztük sokat alapfelszereltségként. A vásárlók szériában kapják a 20 colos aerodinamikus kialakítású kerekeket, a 21 colos méretűek pedig opcionálisan választhatók. Az ENYAQ RS iV alapfelszereltségként a 131 LED-del megvilágított Crystal Face maszkkal és LED-Matrix fényszórókkal érkezik. Természetesen a vezetőtámogató rendszerek és a csúcstechnológiás biztonsági rendszerek bőséges választéka is rendelkezésre áll, beleértve az akár kilenc légzsákot is. Az ENYAQ iV az Euro NCAP biztonsági tesztjeinek egyik legjobb értékelésével büszkélkedhet: 94%-os minősítést ért el az utasok védelme terén, és 89%-os első osztályú minősítést kapott a gyermekek védelme terén.

Ami az autó belső terét illeti, a vásárlók két változat közül választhatnak. Az RS Lounge Design Selection opciót Suedia anyagú fekete kárpitozással, lime-zöld betéttel és kontrasztos varrással, vagy a Design Selection RS Suite változatot, melynél az ülések kárpitozása fekete bőr, szürke csíkozással és ugyanilyen színű kontrasztvarrással.

Az utasok az autó funkcióit egy nagy, 13 colos érintőképernyővel ellátott műszerfalról vezérelhetik, míg a vezető egy 5,3 colos Virtual Cockpitet használhat, melyet kiegészíthet egy kiterjesztett valósággal ellátott fejlett Head-up Display is.

A külső dizájn az RS modellekre jellemző elemeket tartalmaz. A tükörházak, a diffúzor, a hűtőrács és az ablakkeretek fényes fekete színűek, a hátsó lökhárítóban pedig egy piros fényvisszaverő csík jelzi a jellegzetes RS logók mellett, hogy nem hétköznapi kivitelről van szó. Ahogyan a COUPÉ esetében, itt is választhatjuk a Mamba zöld fényezést, mely az ENYAQ esetében kizárólag az RS változathoz érhető el. Aki pedig kicsit szolidabb fényezésben gondolkodik, az az ENYAQ iV-hoz elérhető összes többi színárnyalat közül választhat.

A Nyugat-Európai szalonokban várhatóan 2023 második negyedévében jelenik meg az új modell, hazánkban pedig 2023 őszénél előbb biztosan nem.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!