fbpx

Plug & Charge – töltés egyszerűen

A Plug & Charge egy olyan funkció, amely még egyszerűbbé teszi a Škoda Enyaq család autóinak töltését. Csak egy kompatibilis töltőt kell keresnie, és csatlakoztatni a töltőkábelt – autód automatikusan elkezdi a töltést, nincs szükség vacakolni kártyával vagy alkalmazással.

Az elektromos autók töltése a nyilvános töltőhálózatban eddig is egyszerű volt, de a Škoda még egyszerűbbé és gyorsabbá tette azt – csak csatlakoztasd a kábelt az autó töltőcsatlakozójához, és kész. Ezt sok felhasználó vágya volt már, hiszen például otthon a garázsban egyszerűen így töltjük fel az elektromos autónkat. Ha azonban úton vagy, a nyilvános töltőállomásokon alkalmazás vagy RFID kártya kell mindehhez. És ez lássuk be, nyűg.

Plug & Charge

A Škoda Powerpass szolgáltatása, amely megújult a MyŠkoda alkalmazás része, már eddig is megkönnyítette a töltést, mivel a felhasználóknak csak egyszer kell regisztrálniuk, hogy hozzáférjenek a több mint 660.000 töltőponthoz Európa-szerte. A Škoda azonban további fejlesztéseket hoz a Powerpass szolgáltatásba, amelyek még egyszerűbbé teszik a töltést. Tényleg olyan egyszerűvé, mint ahogyan azt otthon megszoktuk.

„A Plug & Charge egy olyan engedélyezési módszer, amelyet az Enyaq család autóival rendelkező ügyfeleink használhatnak a kompatibilis töltőállomásokon” – mondja Jaromír Mendl, a Škoda Enyaq család termékmenedzsere. „Csak parkoljon le a töltőállomásnál, csatlakoztassa a tápkábelt az autóhoz, és várja meg, hogy az autó és a töltő kommunikálni kezdjen egymással. Amint a kapcsolat létrejön, a jármű egyszerűen azonosítja magát a töltő felé, és a töltés automatikusan elindul – nincs szükség RFID kártyára vagy mobilalkalmazásra” – magyarázza Mendl.

A felhasználók ezután a MyŠkoda alkalmazás Powerpass részében láthatják a töltési adatokat, az ár pedig a szokásos módon beépül a havi egyszeri töltésszámlába. „A jármű és a felhasználó azonosításának és engedélyezésének módszere nemcsak nagyon egyszerű, hanem a jármű és a töltőállomás közötti új kommunikációs protokollnak (ISO 15118) köszönhetően teljesen biztonságos is” – teszi hozzá Simona Galiová, aki a Škoda Plug & Charge-ért felelős.

Plug & Charge

A Plug & Charge használatának azonban számos feltétele van. Az első technikai jellegű: a funkciót természetesen támogatnia kell az adott töltőnek is. A kompatibilis töltők a MyŠkoda alkalmazásban jelennek meg a felhasználó számára. A funkciót elsősorban az IONITY hálózat töltői támogatják, amelynek bővítését a Volkswagen-csoport, így a Škoda is segíti. Egy másik követelmény a jármű szoftvere: az Enyaq családba tartozó járművekben a Plug & Charge funkcióhoz ME3.1 vagy magasabb szintű szoftver szükséges. A szoftverfrissítés azonban ingyenesen elvégezhető a Škoda hivatalos szervizeiben.

Ezután már csak aktiválni kell a Plug & Charge szolgáltatást, amit a MyŠkoda alkalmazásban tehetsz meg. A funkció az összes Powerpass tarifával – Charge Free, Simply Charge és Charge Faster – kompatibilis.

A beállítás három egyszerű lépésben történik:

  1. Nyisd meg a MyŠkoda alkalmazást, ahol már regisztráltad az Enyaq-odat
  2. Válaszd ki a Plug & Charge menüpontot az Akkumulátor szekcióban (jobb felső menü)
  3. Aktiváld a Plug & Charge-ot a Powerpass előfizetéssel. Ha még nem használod a Powerpass-t, válassz ki egy tarifát, majd aktiváld a Plug & Charge funkciót
  4. Élvezd a még egyszerűbb töltést a Plug & Charge segítségével

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!