fbpx

Ismét egy Škoda vezeti a Tour de France mezőnyét

A Škoda és a Tour de France már több mint két évtizede elválaszthatatlanok egymástól. Idén a verseny először marad távol Párizstól. Egy másik újdonság a versenyigazgató új piros autója lesz.

Az idei, 111. Tour de France június 29-én indul az olaszországi Firenzéből. És a verseny történetében először nem Párizsban ér véget, mivel ott hamarosan kezdődnek az olimpiai játékok. 21 szakasz és 3492 kilométer után az idei Tour július 21-én a Côte d’Azur-i Nizzában ér véget.

Egy másik újdonság az új piros Superb iV. A népszerű modell negyedik generációjának plug-in hibrid változata számos módosításon esett át, hogy egyes szakaszokon az Enyaq helyett mobil parancsnoki központként is helyt tudjon állni. Ezek a módosítások például pezsgőhűtőt, hűtőszekrényt, Kenwood rádiórendszert, piros jelzőfényt és antennákat tartalmaznak.

A Superbet versenyigazgatói autóvá átalakító csapat számára a legnagyobb kihívást az elhúzható panoráma tető felszerelése jelentette. A hagyományos autókkal ellentétben a tető hátulról előrefelé nyílik, hogy lehetővé tegye a verseny irányítását az autóból, vagyis amikor a Tour igazgatójának, Christian Prudhomme-nak fel kell állnia az autó hátsó ülésére, hogy irányítsa a versenyt és figyelje az eseményeket.

Tour de France 2024

„Kivágtuk az eredeti teljes tetőt, ráhegesztettünk egy másikat, amelybe hátulról előre szerelt ablakkivágást tettünk, megterveztünk és legyártottunk egy új keretet, beillesztettük az ablakot, majd az egészet a tetőprofilhoz kellett illesztenünk. Ahhoz, hogy a fordított napfénytetőt tökéletesen integráljuk az autó belsejébe, egy új mennyezeti panelt is le kellett gyártanunk” – magyarázza Görög Viktor és Miroslav Finkous a tesztautó-építő csapat nevében, amely általában a vezetési tesztekhez építi a prototípusokat.

„A vízelvezető csatornákat is módosítani kellett. Elektromos szakembereink a tetőnyitáshoz időbeli késleltetést programoztak be, ami biztosítja, hogy az összes esővíz először szabályozottan lefolyjon, mielőtt az ablak teljes mértékben kinyílik” – mutat rá egy másik érdekes részletre Jan Novák, a modell- és tesztautó-gyártásért felelős szakember.

Tour de France 2024

A Škoda piros flottája az idei kiadásra némileg módosított fényezést is kapott, zöld elemekkel az oldalán. A Škoda Auto idén is Tour de France fő támogatója és a kísérőautók szállítója. Fenntartható mobilitási törekvésének részeként 205 elektromos vagy plug-in hibrid autót bocsát a szervezők rendelkezésére.

A versenyigazgató autója

Christian Prudhomme Tour de France versenyigazgató 2004-ben egy első generációs Superbet kapott mobil irodájának, amelyet 2008-ban egy második generációs változat váltott fel. A továbbfejlesztett harmadik generáció 2016-ban állt szolgálatba, amely a 2019-es modellévre villanymotort is kapott – az autó így ebben a minőségében is elindult a hibrid technológiával a környezetbarát működés és a gazdaságosság felé vezető úton.  A trendet folytatva egy piros Enyaq lett 2020-ban a versenyigazgató autója.

A versenyigazgató autóját akár te is feltheted otthon a polcra

A Škoda és a printables.com együttműködésének köszönhetően bárki, aki rendelkezik 3D nyomtatóval, kinyomtathatja a piros Superb és Enyaq versenyigazgatói kivitelének modelljét 1:24 méretarányban. A projekt a Škodaverse kezdeményezés része, amely az új technológiák felfedezésén, a digitális és fizikai világ közötti határok elmozdításán, valamint az ügyfelekkel és a közösséggel való közös alkotáson alapul.

Tour de France 2024
Tour de France 2024

Díjak a verseny győzteseinek

A Škoda és a Tour de France közötti partnerség természetesen többről szól, mint az autókról. A cseh autógyártó ismét szponzorálja a pontverseny vezetőjének járó zöld trikót, a Škoda Design pedig ismét megtervezte és le is szállítja a győztesek számára a kristály trófeákat – ezt a szerepet 2011 óta tölti be a világ leghíresebb kerékpáros versenyén.

Tour de France 2024

A Škoda legalább 2028-ig meghosszabbította részvételét a Tour de France-on. A TdF szervezőjével, az Amaury Sport Organisationnel (ASO) kötött új szerződés 20 további nemzetközi kerékpáros eseményre is kiterjed, köztük öt különálló női versenyre, a spanyol La Vueltára és két belga versenyre, a Vallon Arrow-ra és a Lutych-Bastogne-Lutych-ra. A Škoda és az ASO közötti együttműködés a Tour de France Femmes avec Zwiftre is kiterjed, amely idén augusztus 12-én, hétfőn kezdődik. A cseh autógyártó a 2022-es debütálás óta szponzorálja az eseményt és a zöld trikót, valamint a versenyhez szükséges autókat és a pontverseny győztesének járó trófeát is biztosítja.

Tour de France Femmes avec Swift 2024

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!