fbpx

Škoda Elroq: mit rejt az álcázás?

Lassan közeleg az új Škoda Elroq bemutatója, de egyelőre még csak álcázás alatt láthatjuk. A kompakt elektromos SUV új dizájnstílust, több mint 560 kilométeres hatótávolságot és számos praktikus részletet kínál majd.

A Škoda Elroq napjaink legnépszerűbb európai autókategóriájához csatlakozik majd, a kompakt SUV-okhoz. „Az Elroq mérföldkő az teljesen elektromos modellportfóliónkban, az Enyaq és az Enyaq Coupé sikere után az első a hat új, teljesen elektromos modellből álló, hamarosan megjelenő kínálatunkban” – hangsúlyozza Klaus Zellmer, a Škoda vezérigazgatója.

Ebben a kategóriában a belsőégésű motorral szerelt Škoda Karoq elektromos alternatíváját képviseli. A Škoda elektromos járműhierarchiájában az Elroq ezután az Enyaq és a leendő Epiq városi SUV crossover közé illeszkedik.

Modern Solid

Az Elroq a cseh autógyártó első autója, amely a vadonatúj Modern Solid formatervezési stílust hordozza. „A funkcionális, minimalista és letisztult Modern Solid stílus hitelességet és robusztusságot sugároz, megőrizve ezzel a Škoda jellegzetes dizájnjegyeit, amelyek márkánk védjegyei” – jellemzi az új stílust Oliver Stefani vezető formatervező.

Az új formanyelv egyik jellegzetes eleme az új Tech Deck Face hűtőrács, amely tartalmazza a radart és az első kamerát, és elegánsan folytatódik az új fényszórókban. Már az alapváltozatban is LED-technológiát alkalmaznak, a 36 egyedi fényszegmenssel rendelkező LED Matrix fényszórók pedig opcionálisan lesznek elérhetőek. A motorháztetőn elhelyezett Škoda felirat szintén újdonság.

A formatervezési stílus a belső térben is érezteti a hatását. A head-up kijelző a márka új arculatának stílusában készült grafikát kapott, a vezető 5,3 colos digitális műszerfalban gyönyörködhet, az infotainment rendszer pedig 13 colos érintőképernyővel rendelkezik. A különböző Design Selections, azaz belső kialakítás különböző változatai az újrahasznosított és újrahasznosítható anyagok használatát hangsúlyozzák.

Az Elroq 470 literes csomagteret kínál, a hátsó ülések lehajtásával pedig akár 1580 literes raktér is kialakítható. Az autó ezúttal is számos Simply Clever funkciót kínál majd, valamint intelligens, akár 48 literes tárolóhelyeket. A választható funkciók közé tartozik egy új zseb a töltőkábel tárolására és egy állítható csomagtérpolc a csomagtartóba. Egy másik érdekes újdonság egy QR-kód, amely az ügyfelet az autó felszereltségének és elérhető funkcióinak áttekintéséhez vezeti, és lehetővé teszi, hogy videós utasításokat nézzen meg az autó egyes Simply Clever megoldásainak használatához. 

Az Enyaq rokona

Műszaki szempontból a Škoda Elroq az Enyaq család közeli rokona, és ugyanarra a MEB platformra épül. Az Elroq összesen négyféle hajtáslánc-változatban készül majd: az „Elroq 50” 55 kWh-s akkumulátorral és a hátsó tengelyt meghajtó 125 kW-os villanymotorral rendelkezik. Az „Elroq 60” 63 kWh-s akkumulátort és 150 kW-os villanymotort kap, míg az „Elroq 85” 82 kWh-s akkumulátort és 210 kW-os villanymotort kínál. Az Elroq 85x ugyanezzel az akkumulátorkapacitással, valamint összkerékhajtással és 220 kW-os teljesítménnyel rendelkezik.

A WLTP-ciklusban az Elroq hatótávolsága több mint 560 kilométer lesz egy feltöltéssel. A gyorstöltés pedig 10%-ról 80%-ra kevesebb mint huszonnyolc perc alatt elvégezhető minden változat esetében. Az otthoni töltés, például a Škoda egyik, akár 11 kW-os teljesítményű fali dobozának használatával, maximális teljesítmény mellett 5,5 és 8 óra között változhat, a kialakítástól függően.

Biztonsági és asszisztensrendszerek egész sora képezi az alapfelszereltség részét. Az újdonságok közé tartozik a felhőalapú adatok használata a Travel Assist funkcióinak javítása érdekében, valamint a parkolást megkönnyítő, még fejlettebb funkciók. Az Elroq például távoli parkolást és betanított parkolást is kínál majd. Ez utóbbi funkció lehetővé teszi, hogy a vezető megtanítsa az autót akár öt helyszínen is magától parkolni, legfeljebb 50 méteres betanított, odavezető úttal. Az autó ezen az útvonalon teljesen automatikusan, sőt a MyŠkoda alkalmazáson keresztül távolról is képes manővereket végrehajtani. Az alkalmazás egyébként a töltést is megkönnyíti a Powerpass szolgáltatásnak köszönhetően, illetve az otthoni töltést is a Škoda falitöltő vezérlésével.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!