fbpx

Az álcázott Elroq, amin megakad a tekintet

A Škoda Elroq kompakt elektromos SUV-t eddig csak álcázva láthattuk, és a rossz hír az, hogy az autó hivatalos premierjéig ez így is marad. De maga az álca is érdekes. Tudtad például, hogy az álcázáshoz az ihlete a márka logójának egy részlete adta?

A Škoda Elroq álcázásának alapja egy trapéz, amelyet a márka kezdőbetűjének egy része, a „hacek”  (amely az „sz” hangot „s” hanggá alakítja) alkot. Ez a részlet különböző méretben és elrendezésben ismétlődik, hogy olyan mintázatot hozzon létre, amely ízelítőt ad ugyan az autó megjelenéséből, de nem elárul el minden részletet. A leplezetlen autó csak a világpremier alkalmával lesz látható.

A trapéz alakú álcázás a Škoda új grafikai mintázatán alapul, és egyben az Elroq karakterét is tükrözi, amely az első autó lesz a cseh autógyártó vadonatúj, Modern Solid formatervezési nyelvéből. „A hacek motívumból kialakított álcázás kiemeli az Elroq elegáns, de robusztus sziluettjét. Ugyanakkor tökéletesen elfedi az új modell részleteit, és a két jellegzetes vállalati színünket ötvözve felhívja magára a figyelmet és erősíti a márkaismertséget” – mondta Michael Lansdorf a Škoda marketingosztályáról.

Az álcázás megtervezésekor a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt az autó formájának felvillantása és a részletek elfedése között. „Meg kell mutatnunk a márka identitását, de vizuálisan is meg kell bontanunk az egészet, hogy az emberi szem nehezen érzékelje a formákat az álcázás alatt” – magyarázza Petr Petzet tervező.

Honnan jöttek a flamingók?

Az autó álcázásának van egy másik kihagyhatatlan jellemzője is: a hátsó ablakokon a flamingók. „Miért éppen a flamingók? Először is, élénk rózsaszín színük feltűnő kontrasztot alkot a Škoda márka zöld színeivel szemben. Másodszor, bizonyos jelentést hordoznak az Elroq-kal kapcsolatban, amelyről többet idén ősszel fogunk majd elárulni. Maradjatok velünk” – mondta Veronika Ziegaus, a Škoda márkastratégiáért és tartalomgyártásért felelős vezetője.

A hacekből kialakított trapéz alakú álcázás tökéletesen ellátja a feladatát. De a korábbi álcázási minták is sikeresek voltak. A tavalyi Tour de France-on például az új Superb bemutatásához az álcázás a térképekből merített ihletet. Ez a Škoda márka alapját képező kalandvágyra és felfedezőszomjra utalt.

Škoda Elroq

A MEB platformra épülő Elroq kompakt elektromos SUV műszaki szempontból hasonló az Enyaq család modelljeihez. Ez a cseh autógyártó első olyan autója, amely teljes mértékben alkalmazza az új Modern Solid formatervezési nyelvet, ami az új Tech Deck Face hűtőrácsban és az elülső Škoda feliratokban nyilvánul meg. Az Elroq akár 560 kilométeres hatótávolságot képes lesz megtenni egy feltöltéssel, emellett 220 kW-os teljesítményt nyújt, és 470 literes csomagtartóval rendelkezik majd.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!