fbpx

Ott vagyunk már? Hogyan szórakoztassuk a gyerekeket az utazás alatt?

Tombil a nyár, a hosszú autós utazások ideje az egész családdal. Nagyobb gyerekekkel mindez nem jelent problémát, de kisebbekkel nem árt felkészülni az utazásra.

Akár kétévesek, akár tizenkét évesek, a hosszú autós utazások mindig nehézen viselik a gyerekek. Éppen ezért érdemes felkészülni az utazásokra, ötletelni, mivel lehetne őket szórakoztatni, és hogyan tudunk majd úgy utazni, hogy nem megyünk kölcsönösen egymás idegeire, mire elérjük úti célunkat. Bármilyen hihetetlen, egy kis odafigyeléssel még egy fél Európát átszelő utazás is könnyen megoldható. És még élvezni is lehet.

„Az autós kirándulások olyan családi élményt jelenthetnek, amelyre mindenki legalább annyira emlékezhet, mint magára a nyaralásra. Fontos, hogy ne vegyük félvállról a felkészülést, és használjuk ki az autóutak nyújtotta lehetőségeket – vagyis álljunk meg, amikor és ahol csak akarunk. Legyen valami, amit várunk, csomagoljunk elegendő ételt és italt, és maradjunk jókedvűek” – mondja Lenka Bittmannová, a Nautis Speciális Oktatási Központ családterapeutája.

Tervezzétek meg együtt és jegyzeteljetek

„Rendkívül értékes, ha a gyerekeket bevonjuk az utazás szervezésébe és előkészítésébe. Ettől a gyerekek fontosnak érzik magukat, különösen, ha beleszólhatnak olyan döntésekbe, mint például, hogy hogyan jutunk el családostul az úti célhoz, hol álljunk meg stb. Javaslom, hogy használjuk a navigációs rendszereket és térképeket, mind a nyomtatott, mind nyomtatott, mind online formában. A számok sok gyereket lekötnek. Felírhatják, hogy hány kilométert fognak megállótól megállóig utazni, hányat összesen, és utánanézhetnek a városokról és országokról szóló információknak, ahová mentek. Rengeteg utazási napló is létezik gyerekeknek, amelyekbe a te segítségeddel leírhatják az útitervet, és lerajzolhatják a fontos látnivalókat, amelyeket látni fognak. A hosszú utazás előtt az útvonal és az úti célok előkészítése mellett fontos, hogy sokat pihenjetek (ahogyan egy sofőrnek sem szabad fáradtnak lennie utazás előtt, úgy a gyerekeknek sem), és gondoskodjatok arról, hogy a kedvenc ételeitek és tevékenységeikhez szükséges dolgok készen álljanak az útra” – tanácsolja Bittmannová.

Roblox játékiskola

Ha egy hosszú autóút alatt egy mobiltelefonon játszva szeretnéd szórakoztatni a gyerekeket, és közben megtanítani őket a közlekedési szabályokra, fordulj a Robloxhoz a Škoda Bike Planet segítségével. A játék célja, hogy természetes és szórakoztató módon oktassa a gyerekeket a közlekedésbiztonságra, és különösen a kerékpározásra. Emellett pedig rengeteg különleges virtuális és valódi díjat is nyerhettek.

Aktív és passzív szórakozás

Hogyan lehet szórakoztatni a gyerekeket, milyen játékokat érdemes játszani, és milyen gyakran kell megállni? Ezek a kérdések gyakran megfogalmazódnak utazás előtt. Minden a gyerekek korától és érdeklődési körétől függ. Jó, ha kombináljuk az egyéni és a közös szórakozást, azaz olyan szórakozást, amely mindenkit bevon az autóban. Ez lehet passzív szórakozás, például zenehallgatás vagy hangoskönyv hallgatása, vagy aktív, amikor különböző játékokat játszunk- szólánc, rejtvények, egyre hosszabb mondatok ismételgetése, különböző színű táblák vagy autók számolása, különböző szabályok alapján történetek kitalálása és így tovább.

Játékok és filmek

Tablet vagy telefon – igen, vagy nem? „Nem zárnám ki őket – egy kedvenc gyereksorozat vagy -film, dalok vagy okosjátékok is jók lehetnek. De a lényeg, akárcsak otthon, hogy legyen egy időbeli struktúra. A tablet nagyobb vonzerőt jelent a gyerekek számára, mint a különböző szójátékok. Tehát hagyjuk meg utolsó lehetőségként, amikor a gyerekek fáradtak vagy unatkoznak, és elkezdenek nyűgösködni és rosszkedvűek lenni. Egyeztessük előre, hogy mennyi ideig játszhatnak vagy nézhetnek valamit a táblagépen vagy telefonon” – mondja a gyermekterapeuta.

Álljunk meg gyakrabban

A szünetek gyakorisága a gyerekek életkorától függ, és attól, hogy mennyi ideig bírják ki anélkül, hogy vécére kellene menniük. Jó ötlet, ha legkésőbb három óra után megállunk egy olyan helyen, ahol a gyerekek szaladgálhatnak és kinyújtóztathatják a lábukat. Az ideális az, ha a megállókat valamilyen ösztönzővel kötjük össze, esetleg megállapodunk abban, hogy minden megállónál kapnak egy fagylaltot vagy más apró finomságot. Használhatunk nyomkövető játékokat is. Például minden megállónál elrejthetünk egy szót a játszótéren vagy a fűben, és a gyerekek a szavakat kombinálva mondatot alkothatnak.

Minden korosztály számára valami más

Minél fiatalabbak a gyerekek, annál valószínűbb, hogy unatkoznak. A kisgyermekeket nagyon aktívan kell tartani, ezért kínáljunk nekik különböző ingereket és gyakoribb tevékenységeket. A konfliktusok elkerülése érdekében a legjobb, ha mindenből annyi van, ahány gyerek utazik velünk – így minden gyereknek legyen saját fejhallgatója például. Ez segít elkerülni a felesleges vitákat arról, hogy kinek mi a sora. A drágább kütyük vagy elektronikai eszközök esetében fontos, hogy előre egyeztessük a szabályokat, beleértve az időkorlátokat is, a menetrendet írjuk le papírra és vigyük magunkkal.

Jó éjszakát!

Ha éjszakai vezetésről van szó, a gyerekek elaltatása kulcsfontosságú kérdés. Egyes családok ezt annyira problémásnak találják, hogy inkább nappal utaznak.” Általánosságban azt javasoljuk, hogy tegyük kényelmessé a dolgokat – egy ergonomikus párna, egy takaró, egy kedvenc plüssállat, egy hangoskönyv egy esti mesével… A citromfűtea vagy más gyógynövények elősegíthetik az elalvást. Egyes gyerekeknek segíthet, ha szemmaszkot viselnek, hogy ne zavarja őket a fény. Jó ötlet, ha ragaszkodunk egy alvási rutinhoz. Ha a gyerekek otthon nyolc óra körül szoktak lefeküdni, ne hagyjuk, hogy az autóban tovább maradjanak fent, próbáljuk meg ugyanabban az időben lefekvéshez készíteni őket” – tanácsolja Bittmannová.

A forgalmi dugók kezelése

Végezetül Lenka Bittmannová még egy utolsó tippet szeretne hozzáfűzni, hogyan kezeljük az olyan helyzeteket, mint a forgalmi dugók vagy a rossz időjárás: „Csináljunk viccet belőle. Ebben a tekintetben fontos, hogy a szülők hogyan viselkednek. Ha a saját hangulatuk nem borul el, akkor a helyzetet viccnek tudják beállítani, és a gyerekeket is bevonhatják – nem kell, hogy nagy probléma legyen. Egy hosszú dugó lehet a megfelelő alkalom arra, hogy a gyerekeknek azt kínálják, amit a legjobban szeretnek. Például a tabletet mesékkel, szórakoztató oktatási alkalmazásokkal, játékokkal, vagy interaktív könyvekkel.”

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!