fbpx

Így használd autódat a koronavírus járvány idején

Az új koronavírust globális világjárvány lévén mi sem tudjuk kikerülni, de sokat tehetünk a fertőzés kockázatának csökkentésére. Mivel hazánkban is egyre több a fertőzött, a legnagyobb biztonságban akkor leszünk a járvány idején, ha otthon maradunk.  Ha mégis mennünk kell valahová, azt lehetőség szerint tegyük saját autóval, és figyeljünk oda a következő dolgokra.

A fő szabály a másokkal való kapcsolatok minimalizálása, vagyis az otthonmaradás. De természetesen adódnak olyan helyzetek, hogy mégis el kell hagynunk otthonunkat. Azonban jó ha tudjuk: ha utazni kell, akkor is tudjuk csökkenteni a fertőzésveszélyt.

„Ideális esetben nem megyünk sehova. Ha mégis el kell mennünk valahova, akkor azt lehetőség szerint autóval és egyedül tegyük, és jobb, ha nem adjuk kölcsön autónkat senkinek. Ha mégis együtt kell utaznunk valakivel, győződjünk meg arról, hogy utastársunknak nincs-e akut légzőszervi betegségre utaló tünete (köhögés, nehéz légzés, láz stb.). Ha nincs, akkor se dőljünk hátra, mindenki használjon arcmaszkot és egyszer használatos gumikesztyűt. Jegyezzük fel, hogy mikor kivel utaztunk együtt, és mindenkihez legyen elérhetőségünk is, hogy később nyomon tudják követni őket, ha kiderül, hogy megfertőződtünk ”- mondja Jana Parmová, a ŠKODA főorvosa, majd sorolja azokat az alapvető szabályokat, amelyeket mindenkinek be kellene tartania.

Fontos szem előtt tartani, hogy annak ellenére is, hogy az autó egyfajta „mobil elkülönítő egység”, amely lehetővé teszi, hogy minimalizáljuk a másokkal való érintkezést az olyan szükséges utazások során, mint például élelmiszer, gyógyszer, vagy egyéb nélkülözhetetlen vásárlás, az autóval történő utazás sem kockázatmentes.

Fertőtlenítés

Ha mindenképpen ki kell mozdulnunk otthonról, alaposan vegyük figyelembe a megelőző higiéniai intézkedéseket. „Fertőtlenítsük az összes felületet, amelyet megérintünk az utazás előtt és után, különösen akkor, ha megosztjuk az autónkat valakivel, vagy együtt utazunk másokkal” – mondja Parmová doktornő.

 Nagyon komolyan ajánlott a fertőtlenítése a következő felületeknek: kormánykerék, sebességváltó kar, kézifék, ajtófogantyúk, rádió és az infotainment vezérlők. Ezek  fertőtlenítése mindenki számára ajánlott, de ne felejtsük el a kormányoszlop szárát (irányjelző kar és ablaktörlő kar, sebességtartó automatika), a könyöktámaszokat , az üléshelyzet-szabályozókat, az ajtókereteket és a külső-belső kilincseket, vagy éppen csomagtér-fogantyút sem. Ezek az alapelvek még fontosabbak a taxisofőrök és más utasokat is szállító tulajdonosok számára.

Mit használjunk az autó fertőtlenítéséhez? 

A legalább hetven százalékos alkoholos oldat hatásos a koronavírus ellen, és az isopropyl-alkohol nem okoz kárt az autó fő felületén. Ezt használják a gyártási folyamat során is. Az alkohol nem károsítja sem a bőr, sem a műbőr kárpitozást, de az alkohollal végzett túl intenzív tisztítás elszínezheti az anyagokat: ezért ne dörzsöljük túl erősen az üléseket és más bőrfelületeket sem, és főleg ne áztassuk be őket. Fontos megjegyezni még, hogy tisztítás után az autó bőrfelületeit bőrvédő termékekkel kell kezelni.

Soha ne használjunk például hidrogén-peroxidot, amely nagy valószínűséggel károsítja az autó felületeit. Ugyanígy ne használjunk ammónium tartalmú tisztítószereket az autó érintőképernyőin. A mikroszálas kendők ideálisak minden felületre, és minden tisztítási módszerhez.

Az arcmaszkok csökkentik a kockázatot

Különösen akkor fontos ezek használata, ha utasokkal utazunk együtt, nem csak a saját, de az ő védelmük érdekében is. A klasszikus sebészi szájmaszk nem védi a használót a vírus ellen, de jelentősen csökkentheti annak kockázatát, hogy a viselője másokat megfertőzzön. Tehát még az egyszerű sebészi maszk használata is ajánlott is az autóban utazók és annak érdekében, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzés kockázatát. Azonban a valódi védelemhez legalább FFP3 osztályú maszkra van szükség.

Tipp: sok autós nem is tudja, de vannak olyan elsősegélycsomagok, amelyeknek része a sebészi szájmaszk. Érdemes lehet egy pillantást vetni tehát az elsősegélycsomagba – lehet, hogy benne van egy ilyen szájmaszk.

Parmová főorvosasszony azt is tanácsolja, hogy az autónkat alaposan szellőztessük át, és nem csak azután, miután lefertőtlenítettük. Szellőztessünk gyakran menet közben is. Ehhez pedig egy másik tanács is kapcsolódik: tisztítsuk ki a légkondicionálót. Ez nem azt jelenti, hogy rohanjunk vele egy márkaszervizbe, hiszen most az otthonmaradás ideje van. De vásárolhatunk – mondjuk online, vagy tankolás során – speciális aeroszolokat az autó légkondicionáló és szellőztető rendszerének tisztításához. Bár ezek nem annyira hatékonyak, mint a professzionális tisztítás, de használatukkal szintén csökkenthetjük a kockázatot. Ugyan ezek a szerek nem pusztítják el a koronavírust, de hozzájárulhatnak a kockázat csökkentéséhez, mivel a pormentes fűtő- és légkondicionáló rendszerben nehezebben tapad meg a koronavírus.

Tankoláskor is figyeljünk

Hacsak nem elektromos autónk van, amit otthon is tudunk tölteni, akkor előbb-utóbb tankolnunk kell majd. Mivel a benzinkutakon nagyon sok ember megfordul, így a fertőzés kockázata is nagyobb. Ha van rá lehetőségünk, akkor válasszunk önkiszolgáló töltőállomást. Ha ez nem megoldható, akkor az autó tankolása során használjuk eldobható kesztyűt – a legtöbb benzinkúton van a töltőoszlop közelében – vagy tankolás után azonnal mossunk kezet, vagy legalább kézfertőtlenítő oldattal fertőtlenítsünk. Célszerű ebből egy kisebb kiszerelést mindig az autóban tartani. A tankolás során lehetőség szerint minimalizáljuk a személyzettel való kapcsolatot. Nemcsak a mi, hanem az ő érdekükben is. A legjobb, ha a fizetéshez érintős bankkártyát vagy mobiltelefont használunk. Kivételesen mondjuk le a pontgyűjtésről, ha az a gyűjtőkártya átadásával járna.

Noha a koronavírus elterjedésének megakadályozására szolgáló néhány intézkedés drasztikusnak és túlzottnak tűnhet, a gondosság és az óvatosság kiemelkedően fontos. Minél jobban megfogadjuk ezeket a tanácsokat, annál jobban csökkentjük a fertőzés terjedésének kockázatát, és annál hamarabb térhet vissza életünk a normál kerékvágásba. 

Tehát légy óvatos, amennyire csak lehetséges, minimalizáld a másokkal való érintkezést és az autóval történő utazást (maradj otthon, ha lehet),  ne felejts el alaposan és gyakran kezet mosni, és használj kézfertőtlenítőszert.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!