fbpx

Testedzés home office-ban

Mivel néhány hete szinte minden olyan hely bezárt, ahol korábban sportolni szoktunk, így joggal merül fel a kérdés: most hogyan maradjunk fittek? Első körben mindenkiben a futás merül fel lehetőségként, ami valóban remek testmozgás, de aki erősíteni szeretne, annak nem a legjobb megoldás.

Sorozatunkkal segítünk könnyebbé és élvezetessé tenni az otthon töltött időt. Eddig a gyerekekkel közös időtöltéshez adtunk tippeket. Ezeket a cikkeinket itt és itt találod.   

Akkor most tényleg öljünk pénzt otthoni edzésfelszerelésbe, ha erősíteni szeretnénk? Persze, mint mindent, ezt is hajlamosak vagyunk túlgondolni. Néha a legegyszerűbb, és leghétköznapibb megoldások nem jutnak eszünkbe. Hogy ez ne így legyen, megkértünk Kerekes Dani személyi edzőt, hogy adjon néhány tanácsot, miként tudjuk autónkat azon túl is sportolásra használni, hogy korábban például elautóztunk vele a konditeremig.  

Kerekes Dani

Kerekes Dániel vagyok, személyi edző. Nem fogom azt írni, hogy a sport mindig életem része volt, mert akkor nem mondanék igazat. Régebben én is plusz kilókkal küzdöttem (majdnem 20 kg felesleg volt rajtam), mozgásszegény életmódot éltem. Ám ez 2011-ben megváltozott, elkezdtem rendszeresen edzeni. Mivel szenvedélyemmé vált, ezért úgy gondoltam szeretném másoknak is átadni azt, amit a sport és az egészséges táplálkozás jelent számomra. Célom az életszínvonalad javítása, helyes mederbe terelése, a jó kinézet pedig már csak hab a tortán. Elsődleges szempontom a törzsizmok erősítése olyan gyakorlatokkal, melyek a hétköznapi tevékenységek során is segítséget tudnak gyújtani, és megelőzhetők vele a sérülések. Vallom, hogy amíg a saját súlyodat nem tudod természetes módon mozgatni, felesleges még nagyobb terhelésnek kitenni az ízületeidet. Sokszor egy kevésbé látványos gyakorlat, sokkal többet tud neked segíteni, mint egy nyakatekert.

Dani, tényleg csak drága eszközökkel lehet eredményt elérni?

Közel sem! Ahhoz, hogy mozogjunk igazából semmi más nem kell, mint egy kis tér. A sokszor drága eszközök helyett pedig azt javaslom, hogy használjunk mindig kéznél lévő dolgokat, például a saját testünket, vagy ahogy a mai videóban is, az autónkat. Sokan azt gondolják, hogy csak akkor lesz eredményes az edzésük, ha annak során többszáz kilót mozgatnak meg súlyzók formájában. Bele sem gondolnak, hogy ehhez nem kell súlyzókat emelgetni, hiszen a saját súlyukkal, vagy néhány hétköznapi eszköz segítségével ugyanezt meg tudják tenni. Azt gondolom, hogy a “mivel” helyett sokkal fontosabb azzal foglalkoznunk, hogy “miként”.

Arra gondolsz, hogy sokan nem figyelnek rá amikor mozognak, hogy azt helyes technikával tegyék?

Pontosan. Vegyük például a manapság olyan népszerű futást. Rengetegen élnek abban a hitben, hogy futni azért jó, mert nem kell hozzá más, mint egy tornacipő. Ráadásul futni mindenki tud. Pedig ez messze nincs így. Ha például nem megfelelő cipővel, netán egy kicsivel nagyobb súllyal kezdünk futni, sokszor az ízületeink bánják a dolgot. De ugyanígy sokan nem veszik komolyan a bemelegítést, vagy a végén a nyújtást sem. Már ennek a két dolognak az elmulasztása is komoly veszélyeket rejt magában.

Mire figyeljünk mozgás közben?

Ezt egy mondatban lehetetlen összefoglalni, hiszen minden mozgásformának más-más buktatói lehetnek. Ami nagyon fontos, hogy bármibe kezdünk is, adjunk időt magunknak. Tartsuk be a fokozatosság elvét, ne akarjuk egyből az oroszlánt is. Mindenképpen melegítsünk be néhány egyszerű gyakorlattal, majd az edzés végén nyújtsuk és lazítsuk le az izmainkat. Ezzel nemcsak az izomlázat, de a későbbi húzódásokat is meg tudjuk előzni.    

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!