fbpx

A napsütés segíthet megszabadítani a szájmaszkot koronavírustól

Nyáron általában mindenki szeret árnyékba parkolni, hogy az utastér ne melegedjen fel annyira. Ez a nyár azonban más lesz, mint az eddigiek, így jobban tesszük, ha szakítunk ezzel a szokással.

Azt ma már mindenki tudja, és remélhetőleg gyakorolja is, hogy nyáron nem szabad a lezárt kocsiban semmilyen élőlényt hagyni, hiszen percek alatt végzetes hősokkot okozhat a felmelegedő utastér. Nem csak kisgyermekekre kell ilyen módon vigyázni, de a kisállatokra is. Sőt, az sem egészséges, ha a napi bevásárlást reggel intézzük el, és az egész pakkot napközben a kocsiban hagyjuk.  

Idén nyáron azonban van egy dolog, amiben segítségünkre lehet a felforrósodott utastér. Az amerikai Georgia Egyetem kutatói egy tanulmányukban arra jutottak, hogy a SARS-CoV-2 vírus 22.2 °C-os hőmérsékleten papír vagy műanyag felületen 1 napig, acél felületeken akár 3 napig is életképes. Ha emeljük a hőmérsékletet, akkor már 54.4 °C-on átlagosan 20 perc alatt elpusztul a koronavírusok 99,9%-a. Ha még egy kicsit tovább növeljük a hőmérsékletet, akkor 65,5 °C-on már összesen 5 perc elég ehhez.

De miért is fontos ez?

Hát azért, mert az autónk utastere egy átlagosan meleg napsütéses napon, amikor a külső hőmérséklet 21 °C, már 1 óra alatt elérheti a 45 °C-ot. Sőt, egy kicsivel melegebb napon, amikor kint 26,5 °C van, bent ugyanennyi idő alatt több, mint 50 °C-ra melegszik az utastér.

“A SARS-CoV-2 vírus egyre több tulajdonságára derítünk fényt, és tisztán látszik már a vírus hőérzékenysége. Ennek alapján arra bíztatunk mindenkit, hogy használjon 2 szájmaszkot, és parkoljon a napra. Az éppen nem használt maszkot tegye a szélvédő mögé egy napsütött helyre, így ha nem is sterilizálhatja azt, de jelentős mértékben csökkentheti a maszk esetleges vírusszennyezettségét” – mondta Travis Glenn, a Georgia Egyetem professzora.

Persze ne erre bízzuk a védekezésünket, de a napi szinten használt szájmaszkok két használat közötti fertőtlenítésében segíthet, ha napra parkolunk.

 

Amit viszont soha ne hagyj a kocsiban nyáron

Nem, itt most nem a cikk elejére utalunk vissza. Sokan hozzászoktak, hogy alkoholos kézfertőtlenítőt tartanak a kocsijukban. Ez hidegebb időben nem probléma, de a felmelegedő utastérben az alkohol párologni kezdhet, és megfelelő szellőzés hiányában feldúsulhat a levegőben annyira, hogy akár egy kis statikus elektromosság – például amikor beülsz az autóba, és a ruhád hozzádörzsölődik az üléshez –  is belobbanthatja. Amerikában már több baleset is származott ebből.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!