fbpx
Premierek Genfben: ŠKODA VISION X
VISION X

Premierek Genfben: ŠKODA VISION X

A ŠKODA VISION X nem csupán egy újabb tanulmány lesz a ŠKODA történetében, hanem igazi mérföldkő. Hiszen a VISION X lesz az előfutára a ŠKODA első crossoverének, amely 2019-fog bemutatkozni. De ami igazán különleges benne, az a hajtáslánca.

Egy ideje már másról sem szól az autózás világa, mint az egymás után bejelentett elektromos modellekről. Igaz, a valóságban még kevés ilyen meghajtással szerelt autó kapható, de a következő két évben igazi robbanás várható ezen a területen. Csakhogy felmérések szerint a vásárlók nem lelkesednek annyira az ilyen hajtáslánccal szerelt autókért, mert egyelőre túl sok kompromisszumot kell kötni használatuk során.

Valószínűleg ezt ismerte fel a ŠKODA, hiszen a VISION X nem egyszerű hibrid, pláne nem sima elektromos tanulmány. Hajtásláncában ötvözi a benzin, a CNG (sűrített földgáz) és az elektromos hajtás jelentette előnyöket. Ennek a különleges megoldásnak hála, nemcsak a károsanyag kibocsátás lehet rendkívül alacsony (89g/km), de ez lesz az első ŠKODA, amely bár nem kapott kardántengelyt, de lehet első-, hátsó-, vagy akár összkerékhajtású is. Nem, ez nem három autót jelent, ugyanazon a modellen belül érhető el mindhárom hajtásképlet.

Christian Strube
„A ŠKODA-Auto teljes lendülettel halad előre fejlesztéseivel, amelyek a mobiltás jövőjét jelentik és készítik elő” – mondta Christian Strube, aki a technikai fejlesztések vezetője a Škodánál. „A VISION X hibrid tanulmányautó egy kis előzetes azokból a jövőben gyártásba kerülő fejlesztésekből, melyek elérhetőek lesznek modelljeinkhez. A CNG meghajtás olcsó és környezetbarát, ráadásul a hibrid rendszerrel kiegészítve vásárlóink megtapasztalhatják, milyen teljesen környezetbarát módon autózni.”
A CNG használatára alkalmas modellek jelenleg is kaphatóak a ŠKODA kínálatában, és ahogy ezekben, úgy a VISION X-ben is egy módosított TSI motor található a motortérben. A VISION X-ben ez a 1.5 literes motor 130 lóerős és 250 Nm a maximális nyomatéka. A CNG-t két külön tartályban tárolja a VISION X. A belsőégésű motor az első kerekeket hajtja, míg az elektromotor a hátsókat. A két hajtást a számítógép hozza összhangba, bekapcsolva a hátsó villanymotorokat induláskor, vagy éppen terepen. A két, egyenként 48 voltos akkumulátor 2 kilométer tisztán elektromos haladást tesz lehetővé. A hátsó kerekeken akár 1000 Nm nyomaték is megjelenhet, amikor a villanymotorok is bekapcsolódnak a hajtásba.
VISION X
Mint említettük, a VISION X az első összkerekes ŠKODA, amely kardántengely nélkül képes négy kereket hajtani. Ez a súly szempontjából jelentős megtakarítást jelent, mely szintén csökkenti a károsanyagkibocsátást.

A hibrid rendszer  két 48 voltos líthium-ion akkumulátorának a visszatöltéséről egy szíj meghajtású indító generátor gondoskodik. Ez a fékezés, illetve a motorfék energiáját hasznosítva alakítja vissza a mozgási energiát elektromossá.

VISION X
VISION X
A MyŠkoda applikáció igazi svájci bicska lett

A MyŠkoda applikáció igazi svájci bicska lett

A MyŠkoda gyorsan a Škoda tulajdonosok legfontosabb alkalmazásává vált. Amellett, hogy lehetővé teszi az autó különböző funkcióinak elérését, a Powerpass segít a töltésben, és a legújabb verzióval pedig akár megrendelt autónk gyártását is nyomon követhetjük majd.A...

bővebben

60 másodpercben a megújult KAROQ-ról

Nem véletlen, hogy a ŠKODA KAROQ a cseh autógyártó legkelendőbb SUV-ja. Legújabb változata pedig 60 másodperc alatt téged is szerelembe ejt.Korábbi cikkeinkA ŠKODA KAROQ a kompakt SUV új változata a modell hagyományos erősségeire épít, műszaki újításokkal és...

bővebben

Elkezdődött a megújult Octavia gyártása

A Škoda Auto megkezdte a felfrissített Octavia sorozatgyártását a Mladá Boleslav-i fő üzemében. A márka bestsellerének felfrissített negyedik generációja többek között áttervezett hűtőrácsot, új, második generációs LED mátrix fényszórókat és a ChatGPT integrációját...

bővebben

60 éves az OCTAVIA

Ha megkérünk valakit, hogy mondjon egy ŠKODA modellt, szinte biztos, hogy az Octaviát említi majd. Nem véletlenül, hiszen ez a név összeforrt a márkával.   Az első ŠKODA OCTAVIA 1959 januárjában látta meg a napvilágot. Az „Octavia” latinul azt  jelenti „nyolcadik”. A...

bővebben

FIGYELEM! Ez a posztunk ekkor frissült utoljára: 2019-01-16 . A benne szereplő Információk már érvényüket veszthették.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!