fbpx

ŠKODA VISION GT

A ŠKODA Design újraértelmezte az 1957-es ŠKODA 1100 OHC koncepcióját, és megalkotta a VISION GT számítógépes animációs dizájnmodellt, amely egy teljesen elektromos hajtású versenyautó tanulmánya. A formatervezési koncepció elődjével együtt jelenleg a „Design és átalakulás” című kiállításon látható. A kiállításnak Brüsszelben adnak otthont, és a Cseh Köztársaság EU-elnökségének kísérőprogramjának részét képezi.

Korábbi cikkeink

A ŠKODA VISION GT számítógép-animált formatervezési modell a „Design és átalakulás” című brüsszeli kiállítás egyik kiemelt darabja. A Cseh Köztársaság EU-elnöksége alkalmából számos cseh vállalat mutatja be a rendezvényen az 1990 és 2020 közötti időszak termékeit és formaterveit. A VISION GT modell megalkotásakor a ŠKODA formatervező csapata az 1957-es ŠKODA 1100 OHC modellből merített ihletet.

Szokatlannak találhatjuk ezt az érzelmekre ható versenyautó koncepció modellt a márkától, de ha rápillantunk ez elődjére, akkor láthatjuk, hogy a ŠKODA gazdag múltjában nem példa nélküli ez a fajta gondolkodás.

A digitális VISION GT kapcsolódik az „Ikonok átalakulnak” sorozat hagyományaihoz, amely a vállalat történetének olyan ikonikus modelljeit foglalja magában, mint a 130 RS, a FELICIA és a RAPID MONTE CARLO.

Az 1100 OHC-hez hasonlóan a VISION GT is egy piros, nyitott tetejű versenyautó. Azonban együlésesnek tervezték, a vezető a jármű közepén ül. A futurisztikus karbon kormánykerék felett, amely felül és alul lapított, egy lapos képernyősáv található, amely szélvédőként is funkcionál. A fontos információk közvetlenül a vezető sisakjának napellenzőjére vetülnek, hasonlóan a head-up displayhez. A rugalmasan felfüggesztett üléssel ellátott aktív pilótafülkét úgy tervezték, hogy optimálisan kompenzálja a g-erőket.

A lapos VISION GT külsejét letisztult vonalak és éles szélek jellemzik. A dizájn a jelenlegi Formula E versenyautókat idézi, ami különösen a látványos, kétrészes hátsó szárnyon mutatkozik meg. Az aktív aerodinamika emellett mindenkor optimális vezetési teljesítményt biztosít. A két felső szárnyprofil között élénkvörös színben ragyog az új ŠKODA márkalogó hologram formájában. Ez a VISION GT nagyon lapos frontján is megjelenik, és az ívelt ŠKODA vonalra utal.

A „Design és átalakulás” című kiállítás a brüsszeli Design Múzeumban 2023. január 8-ig látogatható, néhány kiállítási tárgy pedig a brüsszeli Prága Házban is megtekinthető 2022. október 2-ig.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!