fbpx

Amit tudni szeretnél az elektromos autózásról,

de sosem mertél megkérdezni

Egy új korszak indult el tavaly a márkánál, és ahogy lenni szokott, ilyenkor mindenkiben rengeteg kérdés merül fel. Összeszedtünk ezekből néhányat, amit neked is érdemes tudnod.

Miért pont a lítium-ion akkumulátor kerül minden elektromos autóba?

Más akkumulátorokkal összehasonlítva a lítium-ion akkumulátorok nagy energia sűrűséggel (azonos méretben több energiát tudnak tárolni), jó teljesítmény- és közlekedésbiztonsági jellemzőkkel (pl. egy erős gyorsításhoz is tudnak energiát biztosítani), minimális memóriahatással (a töltések száma és ideje nem befolyásolja érdemben a kapacitásukat), és hosszú élettartammal bírnak, de ugyanakkor ésszerű és megfizethető áron kaphatók, amely árat az elkövetkező néhány évben tovább lehet csökkenteni.

Hogyan befolyásolja az akkumulátor súlya a vezetési tulajdonságokat?

Az akkumulátort az MEB padlólemeznél a jármű padlójába, a tengelyek közé kell beszerelni. Ez alacsony súlypontot eredményez, és az első és a hátsó tengelyen így optimális a súlyeloszlás. Az eredmény? Nagyon jó vezetési tulajdonságok sportos útkezeléssel és kanyarvétellel. 

Árt az akkumulátornak, ha minden nap feltöltik, vagy túl sokáig töltik?

Nem, az alacsony memóriahatás miatt a napi töltés nem jelent problémát. Mivel az elektromos autók töltőit intelligens elektronika vezérli, így nem tudjuk túltölteni autónkat, mert a töltő a töltés befejezésekor automatikusan kikapcsol.  

SUPERB iV

Ha nem használom, mennyi idő alatt merül le az akkumulátor magától?

Hosszabb parkoláskor ez az idő a külső hőmérséklettől (hidegben gyorsabban merülnek), és az akkumulátor állapotától is függ. Általánosságban: ha teljesen fel van töltve, még alacsony külső hőmérséklet esetén is néhány hónapig nyugodtan parkolhatunk vele töltés nélkül.

Mindig 100% -ra kell töltenem az akkumulátort?

Nem, erre nincs szükség, sőt! A lítium-ion akkumulátorok csak minimális memóriahatással rendelkeznek, így a nem teljes feltöltési ciklus nem jelent gondot. Viszont jobban szeretik, ha nincsenek 100%-ra feltöltve, így ha nincs szükség a teljes kapacitásukra (nincs szükségünk a teljes hatótávra), jobban járunk ha a töltés szintjét 80% környékén tartjuk.

CITIGOe iV

Mi történik, amikor egy elektromos autót villámcsapás ér?

Az elektromos autó úgy viselkedik ilyen esetben, mint egy hagyományos autó. A nagyfeszültségű akkumulátor nem okoz gondot.

Mekkora egy ilyen akkumulátor élettartalma?

Az akkumulátor élettartama a megegyezik az autó élettartalmával.  A gyakorlati tapasztalatok is azt mutatják, hogy 8 éves korukra az akkumulátorok kapacitása még mindig eléri a 70% -ot, sőt a legtöbb esetben meg is haladja azt.

Érzékenyek-e az akkumulátorok mágneses tárgyakra, mobil eszközökre vagy a nagyfeszültségű vezetékekre? Csökkentik ezek az akkumulátor teljesítményét?

Mivel az akkumulátor elektromágnesesen árnyékolt, ezért a imént felsoroltaknak nincs negatív hatása az akkumulátorra. És ebből kifolyólag az akkumulátor sincs hatással rájuk.

SUPERB iV

Mi történik, ha elfelejtem kihúzni a töltőt mielőtt elindulok?

A hagyományos autókkal szemben itt ez nem történhet meg. A motort ugyanis csak akkor lehet elindítani, ha a töltővezetéket kihúztuk az autóból.

Veszélyes esőben tölteni az elektromos autót?

Nem. Az elektromos járművek töltése teljesen biztonságos. Soha nem jelent veszélyt az emberekre. Még esőben vagy nedves körülmények között sem.

Leállíthatom a töltést akkor is, ha az akkumulátor még nincs teljesen feltöltve? Káros ez az akkumulátorra?

Nem káros, a töltési ciklus bármikor megszakítható, az akkumulátor nem sérül meg. A ŠKODA modellekben például a töltés megszakad, amikor kinyitjuk az autót. De opcionálisan megállíthatjuk a töltési ciklust akár a WeConnect alkalmazáson keresztül is, az e-Remote opció segítségével.

 

Azonnal ki kell húzni a töltővezetéket, ha az akkumulátor feltöltött?

Nem, a töltő a töltési ciklus végén kikapcsol. Viszont az e-autós etikettnek megfelelően nem illik a töltőn parkoltatni az autónkat. Persze azt az esetet kivéve, ha a töltő a sajátunk.

SUPERB iV

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!