fbpx

Ötszázezer akkumulátorrendszer

A Škoda Auto eddig 500.000 akkumulátorrendszert gyártott a Mladá Boleslav-i gyárában. A stratégiailag fontos alkatrészeket a Škoda, a Volkswagen, az Audi és a SEAT MEB-re épülő járműveibe és plug-in hibrid hajtásláncú modelljeibe építik be. Ez a mérföldkő bizonyítja: a Škoda komolyan vesz az e-mobilitásra történő átállást.

Az új Superb Combi kombi és ferdehátú változatban is elérhető lesz, míg a Kodiaq továbbra is hétüléses lesz.

„Az akkumulátorrendszerek az e-mobilitásra való sikeres átállásunk kulcsfontosságú elemei. Az MEB és plug-in hibrid járművekhez gyártott 500.000 darab Škoda gyártmányú akkumulátor-rendszer mérföldkőnek számító jubileuma kiemelkedő eredmény: egyrészt a Volkswagen-csoport magasan képzett csapatunkba vetett bizalmáról, másrészt az e-mobilitás iránti kompromisszummentes elkötelezettségünkről tanúskodik. Sőt, hamarosan még nagyobb sebességre kapcsolunk: egy további összeszerelősort nyitunk, és tovább növeljük az akkumulátorrendszerek napi gyártási kapacitását. Követjük tehát a világosan meghatározott ütemtervünket, hogy Csehországot mint e-mobilitási központot megerősítsük.”

Michael Oeljeklaus

az igazgatótanács termelésért és logisztikáért felelős tagja, Škoda Auto

Mladá Boleslavban 2019 szeptembere óta gyártanak akkumulátorrendszereket a Škoda, valamint a konszern Audi, SEAT és Volkswagen márkáinak plug-in hibrid és tisztán elektromos meghajtású modelljei számára. Minden műszakban mintegy 50 alkalmazott dolgozik egy nagyjából 2000 m²-es területen. Ezen felül összesen 13 teljesen automatizált robot kezeli például a különösen nehéz alkatrészeket. Az MQB-alapú, plug-in hibrid hajtásláncú modellekhez 86 másodpercenként készül el egy akkumulátor. A gyártósorról lekerülő akkumulátorrendszer súlya körülbelül 130 kilogramm.

500.000 akkumulátorrendszer

Az MEB akkumulátorrendszerek gyártása 2022 májusában indult

A Škoda Auto 2022 májusában indította el a Volkswagen-csoport moduláris elektromos eszközkészletén (MEB) alapuló, tisztán elektromos meghajtású járművekhez való akkumulátorrendszerek gyártását. A rendszerek 55 és 82 kWh közötti kapacitással rendelkeznek, és a vállalat saját MEB modelljeibe, valamint a Volkswagen és az Audi MEB járműveibe kerülnek beépítésre. Az egyes, egyenként 16 vagy 24 cellát tartalmazó akkumulátormodulok mellett a MEB-akkumulátor-rendszerhez tartozik egy integrált hűtéssel és egy akkumulátor-kezelő rendszerrel ellátott tok, valamint a szükséges elektromos csatlakozások. A jelenlegi gyártósoron, amelybe a Škoda Auto mintegy 130 millió eurót fektetett be, mintegy 250 alkalmazott dolgozik. Az autógyártó 2023-ban egy újabb MEB-összeszerelősort helyez üzembe, növelve ezzel a teljes gyártási volument: az MEB – 1500 darabos és a PHEV – 800 darabos akkumulátorrendszereket gyártó sor összkapacitása így együttesen napi 2300 darabra nő.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!