fbpx

Egy nem rendelhető extra:

KODIAQ helikopterrel

Vannak dolgok, amiknek semmi értelmük. Ilyen a repülő autó, vagy egy repülő egy autón. Persze attól még, hogy sok értelmük nincs, még kipróbálhatjuk őket. Mi lenne például, ha egy helikopter szállna le a megújult KODIAQ tetején?

Korábbi cikkeink

Persze, ahogy mondani szokás, minden őrültséget megcsináltak már egyszer, így ez az ötlet sem új, hiszen 2011-ben a BBC népszerű Top Gear című műsorának egyik epizódjában egy helikopter landolt egy ŠKODA YETI tetején.

Ezt ismételte meg a ŠKODA egy ezüstszínű KODIAQ-al, amely csak minimális átalakításon esett át azért, hogy egy helikopter landolhasson a tetején. A módosításokat a ŠKODA DESIGN modellezői és az EGV prototípusépítő részleg szakértői végezték.

Építettek egy különleges platformot, amelyet az autó tetőszerkezetéhez rögzítettek. „Ez egy acélszerkezet, amelyet úgy terveztek, hogy egyenletesen ossza el a terhelést. A tetővázhoz van rögzítve azon a helyen, ahol általában a tetősíneket szokták rögzíteni. A platform felülete fadeszkákból készült” – mondja Petr Erben, a projekt egyik résztvevője.

Bár a Robinson R22 helikopter a pilótával és a leszálló platformmal együtt több mint fél tonnát nyom, a sorozatgyártású KODIAQ-ot nem kellett megerősíteni. Csak a hátsó felfüggesztését erősítették meg, hogy fotókon jobban mutasson a mutatvány, és a KODIAQ ne üljön annyira a hátsó kerekekre.  

Amikor minden előkészületet elvégeztek, jöhetett a helikopter. Egy statikus teszt után, amikor a helikoptert egy daruról egyszerűen leeresztették az autóra, a helikopter a levegőbe emelkedett, és a tapasztalt pilóta, Jan Čermák irányításával biztonságosan landolt a megújult ŠKODA KODIAQ tetőplatóján.

Ha lúd, legyen kövér – tartja a mondás. Ezért a felvétetek után a megújult KODIAQ egy Robinsonnal helikopterrel a tetején egy különleges eseményen, a Nisa Air által Mladá Boleslavban szervezett Robinson Helicopter Session 2021-en vett részt, amely helikoptertulajdonosok és pilóták találkozója. Bár sokan érdeklődtek a lehetőség után, sajnos mindenki nemleges választ kapott, amikor a különleges kiegészítő extra rendelhetősége után érdeklődött. Ettől függetlenül a megújult KODIAQ és a helikopterrel a tetején hatalmas sikert aratott.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!