fbpx

A ŠKODA AUTO

Vietnámba megy

A ŠKODA AUTO a vietnami piacra való belépés küszöbén áll. A cseh autógyártó helyi partnerével, a Thanh Cong Motor Vietnamdal (TC Motor) együttműködve már 2023-tól elérhetővé teszi az első európai modelleket az országban. A KUSHAQ és SLAVIA modellek CKD (Completely Knocked Down) készleteinek összeszerelése 2024-ben kezdődik. 

Korábbi cikkeink

A gyártósor jelenleg építés alatt áll. Az ország dinamikusan növekvő gazdaságával és az autópiacában rejlő jelentős potenciállal ideális feltételeket biztosít a ŠKODA AUTO pozíciójának további erősítéséhez a régióban. A vállalat kezdetben évi 30 000 jármű értékesítésével számol.

A ŠKODA AUTO számára a vietnami piacra való belépés a következő logikus lépés nemzetközivé válási stratégiánkban. Vonzó modellportfóliónk pontosan a megfelelő termékeket kínálja ügyfeleink számára, és ezen a rendkívül dinamikus piacon ki tudjuk majd játszani erősségeinket. Emellett az Indiához való földrajzi közelség nagy szinergiahatásokat biztosít; már 2024-ben járműkészleteket fogunk exportálni indiai, pune-i gyárunkból Vietnamba, ami az INDIA 2.0 projektünk jelentős előrelépését jelenti. Végső soron ez jelentősen megerősíti jelenlétünket Délkelet-Ázsiában.
Klaus Zellmer

Vezérigazgató, ŠKODA AUTO

Üzletünk nemzetközivé tétele szerves részét képezi a NEXT LEVEL – ŠKODA STRATÉGIA 2030 stratégiánknak. Vietnamban jelentős növekedési potenciált látunk, az EU Tanács cseh elnöksége és az EVFTA szabadkereskedelmi megállapodás pedig igen kedvező gazdaságpolitikai feltételeket teremt. A TC Motorban egy erős és megbízható partnerre is találtunk, akivel gyorsan megvethetjük a lábunkat Vietnamban. Meggyőződésünk, hogy modellportfóliónk tökéletesen tükrözi a vietnamiak igényeit, és már alig várjuk, hogy a jövő év elején elindulhassunk.
Martin Jahn

Kereskedelmi és marketing igazgató, ŠKODA AUTO

A Thanh Cong Motor Vietnam (TC Motor) a helyi gyártásért és értékesítésért felelős partnere

Kezdetben a KODIAQ, KAROQ, SUPERB és OCTAVIA modellsorozatokat importáljál majd Európából 2023-tól kezdve. A vietnami piacon a ŠKODA AUTO helyi partnereként a TC Motor veszi át a járművek helyi gyártását és forgalmazását. A hanoi székhelyű csoport, amely több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a járműgyártás és a szerződéses alapon történő értékesítés terén. A jövőben a Quang Ninh tartományban található telephelyen ŠKODA modellek gördülnek majd le a gyártósorról.

A KUSHAQ és a SLAVIA CKD-gyártása már 2024-ben, az ENYAQ iV család 2025 után lesz elérhető.

A TC Motor tulajdonában lévő gyártósor építése már folyamatban van, és várhatóan 2024 első felében fejeződik be. Az Indiában gyártott KUSHAQ és SLAVIA modellsorozat CKD-formátumból történő összeszerelése ezt követően 2024-ben kezdődik meg. A KUSHAQ 2024 első felében lesz megrendelhető, a SLAVIA-ra pedig 2024 negyedik negyedévétől lehet majd rendeléseket leadni. Pune-ban egy 16 000 négyzetméteres üzem épül a megfelelő részegységek gyártására. A teljesen elektromos ENYAQ iV család modelljei 2025 után egészítik ki a helyi portfóliót Vietnamban.

A ŠKODA AUTO az Indiából származó járművek exportálásával az INDIA 2.0 projekt is új lendületet vesz. A közelmúltban kezdődött meg az első bal oldali kormányzású ŠKODA KUSHAQ exportja az Öböl-államokba. A ŠKODA AUTO 2019 óta vezeti a Volkswagen Csoport tevékenységét az indiai piacon. A konszern eddigi beruházásai egymilliárd eurót tesznek ki, amelyből 250 millió eurót kutatásra és fejlesztésre fordítottak. Hosszú távon a ŠKODA célja, hogy a Volkswagen márka mellett öt százalékos piaci részesedést érjen el, a piac és a szegmens alakulásától függően.

A márkakereskedői hálózat gyors bővítése Vietnamban

A járművek forgalmazása a helyi partnerek regionális kereskedői hálózatán keresztül történik majd. Az első márkakereskedéseket Hanoiban és Ho Si Minh-városban tervezik – ez a két város együttesen a vietnami újautó-eladások túlnyomó többségét adja. Ezt követően a ŠKODA AUTO arra számít, hogy a kereskedői hálózatot gyorsan, több mint 50 partnerre bővíti. A ŠKODA AUTO kezdetben évi 30 000, 2030-tól pedig évi több mint 40 000 darabos értékesítési potenciállal számol, ami részben az MQB-A0-Global platformon alapuló volumenmodellek iránti érdeklődésnek és az ország nagyvárosaiban az elektromos járművek iránti növekvő keresletnek köszönhető.

A Vietnámi piacra lépés a régió autópiacának dinamikus növekedése miatt is indokolt, hiszen annak ellenére, hogy az ország lakossága mintegy 100 millió fő, és jelenleg 1000 lakosra csak mintegy 34 gépjármű jut, már most a negyedik legerősebb autóipari piac Délkelet-Ázsiában. Ugyanakkor az európai márkák valószínűleg egyre inkább előtérbe kerülnek Vietnamban, mivel 2030-ra fokozatosan eltörlik az EU-ból származó árukra kivetett vámokat. A ŠKODA AUTO ezért arra számít, hogy a teljes éves piaci volumen 2030 után körülbelül egymillió járműre nő.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!