fbpx

Fenntartható karácsonyról

és karácsonyfáról álmodsz?

A karácsonykor általában a szeretteinkkel vagyunk, vagy rájuk gondolunk miközben a csillogó karácsonyfa körül állunk. De nem szabad megfeledkeznünk a természetről és Földünkről sem. Íme néhány tipp, hogy a karácsony és az minél fenntarthatóbb legyen.

A legtöbb ember nem igazán tudja elképzelni a karácsonyt karácsonyfa nélkül, és ezzel nincs is semmi baj. De még a szépen feldíszített tűlevelűvel is lehet fenntarthatóbban ünnepelni. Persze egy élő erdei fát feldíszíteni már túlzás, de számos módja van annak, hogy csökkentsük az ünnepi időszak környezeti hatásait még a fenyőfák esetében is.

A neves klímakutató szerint semmi baj nincs azzal, ha kimondottan karácsonyfának termesztett fenyőt választunk karácsonyfának. Sőt, talán ezzel tehetünk a legtöbbet környezetünkért.

Korábbi cikkeink

De ezen a választáson belül is dönthetünk felősebben. A legfenntarthatóbb megoldás, ha helyben termesztett fát vásárolunk és nem olyat, amely fél Európát átszelte. Keresd az FSC fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező fákat, amely jelzés garantálja, hogy nem permetezték őket növényvédő szerekkel és vegyi műtrágyákkal. Így nem kell feltétlenül kidobni vagy elégetni a fát az ünnepek után – ehelyett egy közeli farmon vagy állatkertben akár az állatoknak is táplálékul szolgálhat, miután betöltötte karácsonyfa funkcióját. Egyes szervezetek éppen ilyen létesítmények számára kínálnak ömlesztett fa begyűjtési szolgáltatást. Természetesen mindig győződj meg arról, hogy az összes díszítést eltávolítottad a fáról.

Persze az sehol nincs kőbe vésve, hogy a karácsonyfa csak tűlevelű lehet. Engedd szabadjára a fantáziádat, és díszíts fel bármit, amit csak akarsz. Rengeteg díszt is készíthetsz magadnak, vagy használhatsz különböző természetes anyagokat. Fenyőtobozok, mogyoró, aszalt gyümölcsök és a természet egyéb ajándékai például remekül mutatnak majd a fán.

Eredeti karácsonyi üdvözlőlapok

Ha karácsonyi üdvözlőlapokat küldesz barátaidnak és családtagjaidnak, idén küldhetsz digitális kártyát a skodachristmas.com oldalról. Mindössze három egyszerű lépést kell tenned: válaszd ki a karácsonyi motívumot, írd meg az üzenetet, és küldd el a megadott címre! Ez egyszerre környezetbarát és pénzt takarítasz meg vele!

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!