fbpx

Laurin & Klement modellek: autók hagyományokkal és egy csipetnyi luxussal

A Škoda 1925-ös névváltoztatása előtt a Mladá Boleslav-i motorgyár autóit az alapítókról nevezték el: Laurin & Klementnek. Ma ezt az elnevezést a Škoda modellek legexkluzívabb változataira használják.

A Laurin & Klement autócsalád legújabb tagjai az elektromos Enyaq Laurin & Klement és az Enyaq Coupé Laurin & Klement, amelyeket a Škoda májusban mutatott be, és most elérhetővé váltak hazánkban is. Ezek több okból is különlegesek, nem utolsósorban azért, mert olyan műszaki fejlesztéseket vezetnek be, amelyek a Škoda elektromos SUV-jának más változatain is megjelennek majd.

És bár az imént azt mondtuk, hogy a műszaki megoldások feltűnnek majd az Enyaq család többi modelljében is, de nem mindegyik, így továbbra is igaz marad, hogy a Laurin & Klement változatok a különleges dizájnról és a csúcskategóriás felszereltségről szólnak. Ezek közé tartoznak az olyan kényelmi funkciók, mint a fűtött és szellőztetett első ülések masszázsfunkcióval és más, a többi Enyaq-változatban nem elérhető felszereltségek. Belül a vásárlók választhatnak a bézs bőrkárpitozású L&K Shell, vagy a fekete bőrkárpitozású L&K Black változat közül.

Elegancia és harmónia

Az autó külső és belső dizájnját luxus részletekkel ruházták fel: a 131 LED-del megvilágított Crystal Face hűtőmaszk például krómkerettel rendelkezik, az olyan elemek pedig, mint a tükörborítások, valamint a lökhárítók és a diffúzor részletei az exkluzív Platinum Grey színben pompáznak. „Ezek és a több más részlet a belső térben a luxus érzését a harmóniával ötvözve teszik különlegessé az Enyaq L&K modelleket” – mondja Markéta Kalíková, a „Color & Trim” csapat egyik tervezője.

Az eleganciára és a harmóniára a Laurin & Klement modellek tervezői a nagy figyelmet fordítanak. „A tervezőnek minden díszítőelemhez ugyanazzal a szenvedéllyel és ugyanazokkal a szabályokkal kell közelítenie. Minden egyes felszereltségi szinten más-más anyagokat használunk az ülésekhez, az ajtópanelekhez és a dekorelemekhez. Minél magasabb a felszereltségi szint, annál értékesebb anyagokat használhatunk, a legjobbakat természetesen az L&K design változatok számára tartogatjuk. Ennél a felszereltségnél egy kicsit több lehetőségünk van több különböző részlet, például hímzett betűk és különleges varrások használatára” – vázolja Kalíková, hogy miben különböznek a Škoda modellek legjobban felszerelt változatai a többi modelltől a dizájnfilozófia szempontjából.

A Laurin & Klement jelzéssel ellátott autókban tehát megtaláljuk a csúcsminőségű anyagokat: így a Laurin & Klement logót az üléseken (amely jelenleg hímzéssel készül), a logót a kormánykeréken, különleges díszítőelemeket az ajtókban és a műszerfalon, logókat az autó külsején, sőt exkluzív kialakítású kerekeket is. „Ezeknek a részleteknek a kialakításakor a távoli múltban gyártott különleges modellekből és elemeikből, valamint az elmúlt évtizedek modernebb L&K autóiból merítünk ihletet” – magyarázza Markéta Kalíková.

Gazdag történelem

Az elektromos SUV-ok mellett a Škoda ma a hagyományos meghajtású zászlóshajómodelljeihez, a Kodiaq SUV-hoz és a Superb kombi és limuzin modellhez is kínál Laurin & Klement csúcsváltozatokat. A Superb ebből a szempontból az egyik leghagyományosabb Laurin & Klement modell, hiszen ez az exkluzív felszereltségi szint az autó minden eddig gyártott generációjához elérhető volt. Az első Laurin & Klement Superb 2006-ban került forgalomba, és ez a változat a jelenlegi, negyedik generációs Superbnél is elérhető. A SUV-ok közül a Yeti volt az első, amely megkapta a Laurin & Klement felszereltséget, és 2012-től 2017-ig készült ebben a változatban.

Az Octavia rendelkezik a leggazdagabb Laurin & Klement felszereltségi múlttal a Škoda jelenlegi modellpalettája közül. Az Octavia Laurin & Klement kivitelben már 1999-ben megjelent a piacon. Az L&K felszereltség akkor egészen 2020-ig, a harmadik generáció végéig volt elérhető az Octavia számára.

A legelső Laurin & Klement felszereltségű autó a Felicia volt, mind a ferdehátú, mind a kombi változatban. A Felicia Laurin & Klement 1995-ben mutatkozott be a világnak, és – akárcsak maga a modell, amelyet már a Volkswagen-csoport keretében fejlesztettek ki – a cseh autógyártó törekvését mutatta, hogy a szó szoros értelmében minden tekintetben fejlődni akar. A Felicia Laurin & Klement igazán kivételes felszereltséggel rendelkezett – például ez volt az első modernkori Škoda, amely bőrkárpitozással készült, ami azóta is jellemző az L&K változatokra.

Az autó másik különlegessége volt még a sötétkék, gyöngyházfényű fényezés, és először kapott egy modernkori Škoda modell karosszériaszínű lökhárítókat és tükörborítást. A retró hatásó kerekek is egyediek voltak. Az autó felszereltségéhez tartozott az első légzsák, az ABS, a fűthető ülések és az elektromos tükrök. Összesen mindössze 3806 darab készült ebből a kivételes autóból, amely darabszám a 1477 darab ferdehátú és a 2329 darabban gyártott kombi között oszlott meg.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!