fbpx

Elektromos autó pályázat: akár 4 millió forint támogatás cégek részére

Februárban indulhat el az új elektromos autó pályázat, mely azok beszerzését támogatja ezúttal cégek részére.

Az Energiaügyi minisztérium közleménye szerint a pályázat akár 4 millió forint támogatást is nyújthat cégek részére személygépkocsik, kishaszongépjárművek és kisbuszok beszerzésére. A program végleges kiírása a jövő év elejéig jelenhet meg, a pályázatokat várhatóan 2024. február elsejétől tizenhárom hónapon át lehet majd benyújtani. A minisztérium szerint a támogatási összegek jelentősen mérséklik a hagyományos hajtású gépkocsik árelőnyét, vonzóbbá és kifizetődőbbé teszik az elektromos személy- és teherautók, kisbuszok megvásárlását.

Mitől függ a támogatás mértéke az elektromos autó pályázaton?

A pályázat során igényelhető támogatás a nettó (ez fontos szempont) beszerzési ártól és az akkumulátor kapacitásától függ. Így a 41 kWh-nál kisebb akkumulátorral szerelt járművekre 2,8 millió forint támogatást kaphatnak az egyéni vállalkozók és a jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok. Itt a maximálisan elfogadott beszerzési költség nettó 11,5 (bruttó 14,6) millió forint. A további részletes adatokat a táblázat tartalmazza:

Kik pályázhatnak majd?

Csak azok a gazdasági társaságok támogathatóak, amelyeket legkésőbb 2021. végéig alapítottak, és a támogatást igénylőnek a kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, legutolsó lezárt, teljes üzleti évre vonatkozó éves beszámoló szerinti nettó árbevételének meg kell haladnia a projekt elszámolható költségét. Tehát a nettó éves bevételnek meg kell haladnia a beszerzendő gépjármű nettó költségét.

Az egyéni vállalkozók akkor pályázhatnak, ha az egyéni vállalkozói nyilvántartásában legkésőbb 2023. december 1-éig bejegyzésre kerül a Taxis személyszállítás tevékenység, vagy akinek a támogatási kérelem benyújtását megelőző évben a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma legalább 2 fő volt.

Az egy pályázó által támogatással maximálisan megvásárolható járművek száma a vállalkozás alkalmazottainak számától függ, 10 főnél kisebb létszámmal működő cégek egy autóra, 10 és 49 fő között 5 db, 50-249 fő között 10 db, a legalább 250 főt foglalkoztató vállalkozások pedig akár 16 db jármű vásárlására is pályázhatnak.

Egy pályázó minimum 2,8 millió, maximum 64 millió forintot igényelhet, így a támogatható projektek maximális száma 9 375 db. A pályázatok legkorábban 2024 február 1-től nyújthatók be, a végső határidő pedig 2025. március 31., míg a projekt fizikai befejezésére 2026. április 30-ig van lehetőség.

A támogatási összeget a pályázónak kell megelőlegeznie, a támogatott projektek vonatkozásában 2023. november 1-től 2026. április 30-ig felmerült kiadások számolhatóak el.

Ezt tehát azt is jelenti, hogy nem kell megvárni a beszerzéssel a pályázat elindulását, az idén vásárolt elektromos autókkal is lehet majd pályázni támogatásra, amennyiben megfelel a beszerzés a tervezett pályázati kiírásnak, amelyről itt találod a pontos részleteket.

Milyen Škoda modellek felelnek meg várhatóan a pályázatnak?

Teljesen elektromos modellként az Enyaq szerepel a Škoda kínálatában. Az idáig rendben van, de melyik változat? A jelenlegi árlista alapján az Enyaq 80-as és 85-ös változata felel meg a kiírásnak, melyből több modell akár raktárkészletről is elérhető. A készletet itt tudod átnézni.

Természetesen gyári megrendelésre is lehetőség van, az egyéni megrendelések gyártási ideje 10-18 hét. (2023.12.11-én érvényes információ)

Mivel az oldalon és a konfigurátorban található vételárak nem tartalmazzák a vállalkozóknak és cégeknek járó flottatámogatásokat, mindenképpen javasoljuk, hogy keress fel egy Škoda márkakereskedést, ahol részletesen tájékoztatnak a lehetőségekről.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!