fbpx

Néhány dolog, amit érdemes tudnod a megújult Enyaq

Bár első pillantásra nem sok különbség van a régi és a frissített Enyaq között, az igazság az, hogy a látszat néha csal.

Egy autógyártó általában a bevált receptet követik egy-egy modell frissítésekor. Alakíts a hátsó lámpák rajzolatán, szabd át az orr-rész műanyag alkatrészeit, értsd lökhárító és fényszórók. Estleg néhány új szín és meg is vagy. A Škoda az Enyaq modernizálása során nem ezt tette. Az autó lelkébe nyúlt bele, amit kívülről nem láthatunk. Ha tippelhetnénk, akkor arra fogadnánk, hogy a jövőre érkező radikálisabb változtatások miatt tett így, hiszen 2025-ben jön a Modern Solid stílusú facelift. De akkor mi változott most?

Mindenek előtt erősebb és takarékosabb lett a 85/85x-be és az RS modellekbe szerelt villanymotor. Ennek köszönhetően 2 másodperccel javult a százas spint, és a nyomaték is 545 Nm-re nőtt. Az összkerekes RS kivetel pedig minden idők leggyorsabb széria Škoda modellje lett a maga 5,5 másodperces gyorsulásával.

Új akkumulátor

Ha ránézük az adatlapra, annyit láthatunk, hogy az akkumulátorok kapacitása a 85-re végződő modellnév ellenére nem változott, továbbra is 77 kWh. Megváltozott viszont az akkumulátor kémiája, ennek és a szintén frissített energiamenedzsmentnek köszönhetően nőtt valamelyest a Wltp hatótáv. De, ami ennél is fontosabb, sokat javult a töltési karakterisztika. Egyrészről 175 kW-ra nőtt a maximális töltési teljesítmény, másrészről a 50% fölött is 140 kW a teljesítmény és a 80%-ot meghaladva sem csökken 70-75 kW alá. Ez jelentős javulás, így 10-ről 80%-ra 28 perc alatt feltölteni az új modelleket. És ami legalább ennyire fontos, megérkezett az akkumulátor előfűtési funkció, így manuálisan vagy a navigáció parancsára télen előmelegített akkumulátorral érkezhetünk a töltőhelyre.

Új Infotainment

Ez sokak által emlegetett része volt az Enyaq-nak, de a Škoda tanult a korábbi hibákból, és a modernizált Enyaq-ban a rendszer lényegesen továbbfejlesztett változatát kapjuk,  könnyebben elérhető funkciókkal – elsősorban a konfigurálható felső és alsó sávnak köszönhetően, ahol elhelyezhetjük kedvenc gombjainkat, majd beállíthatjuk a főképernyőt is a widgetek használatával, akár mint egy a telefonon. Valóban működik, és az élet sokkal kellemesebb az új rendszerrel.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!