fbpx
Félretankolás
Félretankolás

Félretankolás? Benzint tankoltál dízel helyett vagy fordítva? Segítünk!

Ha ismeretségi körben egyáltalán szóba kerül egy félretankolás, általában egy széles, és kissé lenéző mosoly kiséri a történetet a többiek részéről. Pedig a benzinkutasok, vagy a szervizesek százszámra tudnak ilyen eseteket mesélni, amiket mi „hallomásból” és mindig „valaki mással” megtörténtként ismerünk. A felmérések is bizonyítják, hogy itthon bizony már minden 20. autóssal történt ilyesmi. De mit kell tenni, ha véletlenül veled esik meg a dolog? Segítünk!

Az átlag autós általában ugyanazzal az autóval jár nap mint nap. Mégis, a legtöbbször pont velük esik meg, hogy rossz üzemanyagot tankolnak autójukba. Miért? Mert amikor éppen nem a sajátjukat vezetik (szerviz csereautó, vagy esetleg a céges autó helyett egy másik), akkor megszokásból emelik le a töltőpisztolyt a kútoszlopról. És innen a dolog súlyossága már csak attól függ, hogy mikor veszik észre a tévedést. Mert ez bizony nem mindegy. Nagyon nem.

Félretankolás

Új jelölések a kutakon szeptembertől.

Egységesen jelölik majd a kutak töltőpisztolyán az üzemanyagokat. A sztenderd 95-ös benzint ezentúl egy körben elhelyezett E5 felirat, míg a dízelt egy négyzetben elhelyezett B7-es felirat jelöli. Az alternatív üzemanyagokat ezentúl egy rombusz alakú CNG, LPG, LNG jelöléssel látják el, míg a hidrogént a H2 felirat jelzi.

Amikor csak egy kevés benzint tankolok a dízeles autómba

A leggyakoribb eset, amikor benzin kerül a dízeles autóba. Ennek oka, hogy a vékonyabb benzines töltőpisztoly kényelmesen elfér a dízel autók töltőnyílásában. A ŠKODA egyes modelljeiben már megtalálható a félretankolás gátló, de nincs olyan megoldás, amit kellő kitartással ne lehetne legyőzni.

Alapszabályként fektessük le a félretankolás esetére, hogy semmiképpen se indítsuk el az autót, és a gyújtás ráadását is mellőzzük. Sőt, ha tehetjük a vezetőoldali ajtót se nyissuk ki. Hogy miért? A modern autók már ilyenkor üzemanyagot szívnak fel a tankból, hogy az indítás minél gyorsabb legyen (ez az a hang, amit az ajtó kinyitásakor hallhatunk).

Régebbi autók esetében – főleg ha szeretjük az izgalmakat – ha az üres tankba tényleg nagyon kevés (a tank méretéhez képest maximum 5 százaléknyi), legfeljebb 1-2 liter benzint tankoltunk, akkor menjünk be a shopba, mondjuk el mi történt, és fizessük ki a számlát. Ezután töltsük tele a tankot gázolajjal. Miután elindultunk, ahogy üresedik a tank, töltsünk utána ismét gázolajat.

DE! A fenti módszert semmiképpen nem javasoljuk a mai autók esetében. A modern befecskendezőrendszerek nagyon érzékenyek az üzemanyagra, így ha a fenti módszerrel próbálkoznánk, egy 30-50 000 forintos számla helyett akár milliós kiadással is számolhatunk. Ehelyett jobban járunk, ha felhívjuk például a Mobilitásgarancia segélyközpontját, és szakszerű segítséget kérünk.

Félretankolás

Teletankoltam benzinnel a dízel autómat

Ebben az esetben meg se próbáljunk elindulni az autóval, hiszen a motor komoly károsodást szenvedhet, sőt akár ki is gyulladhat. Kerüljük a gyújtás ráadását, csak annyira fordítsuk el a kulcsot, hogy a kormányzár kioldjon és toljuk félre az autónkat a kútoszloptól, amíg megérkezik a tréler. Figyelem! Amennyiben kulcs nélküli rendszer van autónkban, ne nyomjuk meg START gombot, és lehetőleg ne a vezetőoldali ajtón szálljunk be autónkba.

Félretankolás

Ha csak egy kevés gázolajat tankoltam a benzines autómba

Itt is igaz a fent említett (az üres dízeles tankba töltött 1-2 liternyi benzin) mennyiség. Ebben az esetben ugyanúgy kockázatot rejt az elindulás, miután telitankoltuk benzinnel autónkat. Csak éppen másfajtát. A benzines motorok kisebb mennyiségben ugyan legyűrik a gázolajat, és kigyulladni sem fognak. Viszont a gázolaj elégetettlenül távozik a kipufogóba, ahol a katalizátorokban komoly károkat okozhat. És persze a modern turbós motorok számára sem ideális a gázolaj megjelenése. Összeségében az autó elindul ugyan, de rosszabbul fog működni, és ha nem áll meg az autónk, akkor nagy valószínűséggel túléli a kalandot. De mivel egy katalizátor is többszázezres tétel, talán jobb nem kockáztatni.

Teli tank gázolaj benzines autóba

Ebben az esetben nincs mit tenni. Hasonlóan a fent említett ellenkező (benzin dízeles autóba) esethez, itt sem tanácsos a gyújtást ráadni vagy akárcsak kinyitni a vezetőoldali ajtót. Forduljunk inkább a Mobilitásgarancia segélyvonalához, és kérjük segítséget.

Félretankolás

Nem minden az, minek látszik

Ha bizonytalanok vagyunk tankolás előtt a dolgunkban, akkor keressük a tanksapka fedél belső oldalára ragasztott matricát, melyen feltűntetik, milyen üzemanyag való az autóba. Persze azért legyünk óvatosak, hiszen ha nincs angol nyelvismeretünk, akkor a „gasoline” feliratot könnyen félreérhetjük. Az ugyanis nem a gázolajat, hanem pont a benzint jelenti angolul. Ha UNLEADED ONLY, esetleg RON95, 95 (vagy RON 91-98) feliratot látunk a tankajtón, akkor benzint tankoljunk. A NAFTA vagy DIESEL pedig a gázolajat jelöli.

Mobilitásgarancia

Segélykérés az alábbi telefonszámokon lehetséges a nap 24 órájában az év minden napján:

+36 80 204 256
amely belföldről hívható, ingyenes zöld szám
+36 1 345 1781
külföldről is hívható telefonszám

Elkezdődött a megújult Octavia gyártása

Elkezdődött a megújult Octavia gyártása

A Škoda Auto megkezdte a felfrissített Octavia sorozatgyártását a Mladá Boleslav-i fő üzemében. A márka bestsellerének felfrissített negyedik generációja többek között áttervezett hűtőrácsot, új, második generációs LED mátrix fényszórókat és a ChatGPT integrációját...

bővebben

Škodás ajándékok karácsonyra mindenkinek

Idén is minden márkarajongó megtalálhatja azt, amire szüksége van, kényelmesen, akár otthonról. Válassz karácsonyi ajándékokat a Škoda márkakereskedések és webshopok kínálatából.    Korábbi cikkeinkA Škoda márkakereskedések és webshopok az ajándékok széles választékát...

bővebben

Elkezdődött a megújult Octavia gyártása

A Škoda Auto megkezdte a felfrissített Octavia sorozatgyártását a Mladá Boleslav-i fő üzemében. A márka bestsellerének felfrissített negyedik generációja többek között áttervezett hűtőrácsot, új, második generációs LED mátrix fényszórókat és a ChatGPT integrációját...

bővebben

60 éves az OCTAVIA

Ha megkérünk valakit, hogy mondjon egy ŠKODA modellt, szinte biztos, hogy az Octaviát említi majd. Nem véletlenül, hiszen ez a név összeforrt a márkával.   Az első ŠKODA OCTAVIA 1959 januárjában látta meg a napvilágot. Az „Octavia” latinul azt  jelenti „nyolcadik”. A...

bővebben

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!