fbpx

Mégsem kap utódot

a ŠKODA FABIA COMBI

A ŠKODA igazgatótanácsának elnöke, Thomas Schäfer egészen a közelmúltig azt állította, hogy az új FABIA COMBI ugyan az ötajtóshoz képest késve, de piacra kerül. Egy a dolgozóknak írt egészen friss levelében már egészen másról adott tájékoztatást.

Korábbi cikkeink

Az autóipar nincs könnyű helyzetben: először jött a pandémia, majd az elektromos modellekre történő átállás felgyorsulása és az EURO7 bevezetése, és ha mindez eddig nem lett volna elég, akkor most itt a talán a legnyomasztóbb probléma, a globális chip-hiány. A helyzet naponta változik, és nem feltétlenül a jóirányba. Talán már nem is számolják a gyártók, hogy hányadik üzleti tervet dobják a kukába.

Ezért sem szabad meglepődnünk Thomas Schäfer levelén, amelyet a szakszervezeten keresztül küldött a ŠKODA dolgozóinak, és amelyben arról tájékoztatja őket, hogy a FABIA COMBI fejlesztését leállították:

„A rendkívül szigorú EURO7 kibocsátási szabvány még drámaibban felgyorsítja az elektromobilitás felé történő átalakulási folyamatot. Ezért nemcsak több elektromos autóra van szükségünk, hanem a tervezettnél gyorsabban el kell búcsúznunk egyes belső égésű motorral szerelt modellektől” – mondta a ŠKODA AUTO munkatársainak írt levelében.

„Ezért együtt úgy döntöttünk, hogy következetesen a jövőbe fektetünk be, és időben elbúcsúzunk az olyan belső égésű motoros modellektől, mint a ŠKODA FABIA COMBI ” – tette hozzá a levélben a ŠKODA vezetője.

Ez egy újabb nem várt fordulat a FABIA COMBI történetében. 2017-ben belső források már elismerték, hogy a negyedik generációs FABIA nem kap COMBI változatot. Ez később hivatalosan is megerősítették azzal indokolva, hogy az A0 szegmensben nincs elég nagy piaca a modellnek.   

Tavaly azonban megváltoztak a ŠKODA AUTO tervei. Az igazgatótanács új elnöke, Thomas Schäfer állítólag kifejezetten támogatta a COMBI fejlesztését, és ő volt az is, aki tavaly év végén bejelentette, hogy lesz új kombi FABIA. Ekkor azonban már jelentős késésben voltak a fejlesztéssel, hiszen az ötajtós változat már készen volt. Ezért az a döntés született, hogy az új modell 2023-as érkezéséig a jelenlegi, harmadik generációs kombi kivitel marad gyártásban. Ez olyan szempontból szerencsés döntés volt, hogy a SUPERB Kvasinyi üzemben történő gyártása 2023-ra éppen befejeződik, és így nem lett volna gond helyet találni a COMBI gyártásának.

Most azonban ismét másképpen fest a helyzet. És ezzel a döntéssel úgy tűnik véglegesen eldölt a FABIA COMBI negyedik generációjának a sorsa. Hiszen innen újra elindulni akkora csúszás jelentene, amit már nem lehet bevállalni. A fenti okok mellett az is szerepet játszott a döntésben, hogy az autógyártónak állítólag nem sikerült úgy megterveznie az autót, hogy annak gyártása megtérüljön, különösen az egyre szigorodó kibocsátási előírások idején. A negyedik generációs FABIA az MQB A0 platformra épül, és ezt kellett volna speciálisan fejleszteni, lévén azt nem ilyen hosszú hátsó túlnyúlással rendelkező modellek számára tervezték. 
És mivel más konszernmárka nem is tervezte ebben a szegmensben kombi kivitel piacra dobását, így ennek a költségét kizárólag a ŠKODA AUTO állta volna. No, meg persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a negyedik generációs FABIA COMBI a modellpalettán is zavart okozott volna, hiszen az új modell nagyon a SCALA nyakára mászott volna egy olyan időszakban, amikor Thomas Schäfer bejelentette, hogy a kínálat racionalizására van szükség.

Az egyelőre azonban nem világos, hogy mikor fejeződik be a jelenlegi ŠKODA FABIA COMBI gyártása. Elképzelhető, hogy a tavalyi bejelentés szerint a jövő év végéig gyártják annak ellenére, hogy nem érkezik meg az új generáció. Annyi biztos csupán, hogy a ŠKODA még inkább az elektromos modellek fejlesztésére koncentrál, és a tervek szerint az ENYAQ iV alá méretben még 3 ilyen modell érkezik az évtized végéig. Hogy lesz-e köztük FABIA COMBI méretű, illetve kifejezetten kombi kivitelű modell, egyelőre nem tudni. De ha tippelnünk kellene, akkor azt mondanánk, hogy nem.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg másokkal is!